BANCI | Stirea Zilei

BNR si bancile spun ca vor dispune si in acest an de suficiente fonduri destinate creditarii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-03 14:07

BNR si bancile spun ca vor dispune si in acest an de suficiente fonduri destinate creditarii, la nivelul celor de anul trecut, insa ritmul de acordare a noilor imprumuturi va scadea semnificativ din cauza crizei financiare.

Băncile-mamă din strainatate îşi vor reînoi în totalitate liniile de credit acordate sucursalelor din România, a declarat astazi economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, opinie confirmata de reprezentanţi ai UniCredit Ţiriac Bank şi ai BRD.

"Nu se observă o retragere a banilor de la bănci şi avem angajamente că băncile-mamă cel puţin îşi vor menţine liniile de finanţare", a declarat Lazea, răspunzând la întrebările jurnaliştilor într-o conferinţă de presă organizată de FinMedia.

La rândul lor, Rozalia Pal, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, şi Petre Bunescu, director general adjunct al BRD, au confirmat declaraţiile economistului-şef al Băncii Naţionale a României (BNR).

"Cel puţin vom lua linii de credit la nivelul de anul trecut, ba chiar usor mai mult", a spus Bunescu.

El a atras atenţia că la nivelul grupurilor-mamă există oameni care analizează cu foarte mare atenţie condiţiile macro-economice şi de risc.

"Liniile de credit vor rămâne sau chiar vor creşte, în condiţiile în care cifrele macroeconomice vor păstra o anumită creditibiltate", a afirmat Bunescu.

Acesta a precizat insa ca ritmul de acordare a creditelor va scadea semnificativ in acest an, din cauza cresterii riscurilor aferente clientilor.

Si economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, spune ca reducerea puternica a creditarii din ultimele luni nu este efectul normelor BNR si masurilor de autoreglementare impuse de banci, in fata cresterii puternice a riscurilor si a costurilor de finantare.

Dumitru a subliniat că, la sfârşitul lui 2008, resursele atrase de la băncile-mamă au crescut.

Datele BNR arată că soldul finanţărilor externe ale băncilor din România a crescut cu 1,25 miliarde euro în ultimul trimestru al anului trecut, până la 24,29 miliarde euro, resursele nou-atrase depăşindu-le pe cele returnate în acest interval, potrivit directorului Direcţiei de Supraveghere de la BNR, Nicolae Cinteză.

Lazea a mai apreciat că România are mai multe avantaje faţă de statele din regiune pentru a înregistra creştere economică în 2009, printre care dependenţa mai redusă de importurile energetice, de exporturi, precum şi ponderea mică a creditelor în PIB.

El a arătat că faptul că România nu are consiliu monetar înseamnă că şocurile din exterior sunt în mare măsură preluate de economia nominală, iar astfel cea reală este într-un fel protejată.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la un credit pentru casa in lei

Bancile cu cele mai bune dobanzi la un credit ipotecar in lei pentru cumpararea unui locuinte sunt Banca Comerciala Romana (BCR), ING Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro. Clasamentul a luat in calcul detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la un descoperit de cont/card (overdraft)

Primele trei banci care au cele mai mici dobanzi pentru un credit (linie de credit) tip descoperit de cont/card, cunoscut si ca overdraft, sunt Banca Romaneasca, CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat un calcul cele mai importante 10 banci detalii

Care banci au cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie?

Cele mai mari dobanzi pentru depozitele in lei la termen de un an pentru populatie sunt la TBI Bank - 8%, First Bank - 5,65% si Intesa - 5,25%, conform topului realizat de Bancherul.ro. (vezi foto) Un grup de mai multe banci practica la acelasi termen detalii

  

Ultimele Comentarii