BANCI | Stirea Zilei

BNR si bancile spun ca vor dispune si in acest an de suficiente fonduri destinate creditarii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-03 14:07

BNR si bancile spun ca vor dispune si in acest an de suficiente fonduri destinate creditarii, la nivelul celor de anul trecut, insa ritmul de acordare a noilor imprumuturi va scadea semnificativ din cauza crizei financiare.

Băncile-mamă din strainatate îşi vor reînoi în totalitate liniile de credit acordate sucursalelor din România, a declarat astazi economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, opinie confirmata de reprezentanţi ai UniCredit Ţiriac Bank şi ai BRD.

"Nu se observă o retragere a banilor de la bănci şi avem angajamente că băncile-mamă cel puţin îşi vor menţine liniile de finanţare", a declarat Lazea, răspunzând la întrebările jurnaliştilor într-o conferinţă de presă organizată de FinMedia.

La rândul lor, Rozalia Pal, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, şi Petre Bunescu, director general adjunct al BRD, au confirmat declaraţiile economistului-şef al Băncii Naţionale a României (BNR).

"Cel puţin vom lua linii de credit la nivelul de anul trecut, ba chiar usor mai mult", a spus Bunescu.

El a atras atenţia că la nivelul grupurilor-mamă există oameni care analizează cu foarte mare atenţie condiţiile macro-economice şi de risc.

"Liniile de credit vor rămâne sau chiar vor creşte, în condiţiile în care cifrele macroeconomice vor păstra o anumită creditibiltate", a afirmat Bunescu.

Acesta a precizat insa ca ritmul de acordare a creditelor va scadea semnificativ in acest an, din cauza cresterii riscurilor aferente clientilor.

Si economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, spune ca reducerea puternica a creditarii din ultimele luni nu este efectul normelor BNR si masurilor de autoreglementare impuse de banci, in fata cresterii puternice a riscurilor si a costurilor de finantare.

Dumitru a subliniat că, la sfârşitul lui 2008, resursele atrase de la băncile-mamă au crescut.

Datele BNR arată că soldul finanţărilor externe ale băncilor din România a crescut cu 1,25 miliarde euro în ultimul trimestru al anului trecut, până la 24,29 miliarde euro, resursele nou-atrase depăşindu-le pe cele returnate în acest interval, potrivit directorului Direcţiei de Supraveghere de la BNR, Nicolae Cinteză.

Lazea a mai apreciat că România are mai multe avantaje faţă de statele din regiune pentru a înregistra creştere economică în 2009, printre care dependenţa mai redusă de importurile energetice, de exporturi, precum şi ponderea mică a creditelor în PIB.

El a arătat că faptul că România nu are consiliu monetar înseamnă că şocurile din exterior sunt în mare măsură preluate de economia nominală, iar astfel cea reală este într-un fel protejată.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii