BANCI | Interviu

"Banca rea", o solutie pentru iesirea din criza a sistemului bancar?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-02 22:21

Sistemul bancar global se confrunta, in continuare, cu problemele majore legate de pierderile cauzate de "activele toxice", cauzate in principal de creditele ipotecare.

Pierderile au determinat o scadere a capitalului de baza al bancilor, ceea ce a dus la o contractie a creditului in economia globala.

Acest fapt impiedica functionarea normala a mecanismul politicii monetare, ceea ce inseamna ca recesiunea ar putea fi neobisnuit de lunga si adanca, apreciaza analistii Danske Bank.

Pana acum, bancile au raportat pierderi si write-downs (reevaluari, reducerea valorii contabile a activelor) de putin peste 1000 miliarde dolari, dar se asteapta ca acestea sa cresca in continuare, potrivit FMI.

In publicatia World Economic Outlook Update, FMI si-a revizuit pierderile totale estimate in sistemul bancar la 2200 miliarde dolari, fata de 1400 cat estimase ultima data. Cu alte cuvinte, doar jumatate din pierderile prevazute au iesit la suprafata, pana acum.

Pentru a depasi efectele acestei crize, specialistii trebuie sa gaseasca o solutie sustenabila si invincibila pentru problemele din sistemul bancar.

Sunt numeroase optiuni puse in discutie in acest moment. Una dintre ele vizeaza pomparea de capital suplimentar in banci pentru a compensa efectele pierderilor ce se vor produce inevitabil. Este ceea ce s-a intamplat in toamna lui 2008, in SUA, cand a fost alocat jumatate din cele 700 miliarde dolari din asa numitul fond TARP.

O a doua optiune pusa tot mai mult in discutie se refera la eliberarea bancilor de "activele toxice si transferarea acestora in o asa zisa "banca rea, asigurand in acest fel fluiditatea sistemului bancar si deblocarea creditarii. Aceasta este solutia pe care a adoptat-o Suedia in timpul crizei sale bancare de la inceputul anilor 90.

O ultima varianta vizeaza ca Guvernul sa asigure "activele toxice", iar toate pierderile de peste un anumit nivel (al riscului bancii) sa fie asumate de stat.

Aceasta ar insemna ca pierderile maxime suferite de banca sa fie cunoscute, si astfel va fi mai usor ca investitorii privati sa fie convinsi sa plaseze capital in banca.

Cei implicati in acesta problema se straduiesc, momentan, sa gaseasca cea mai buna solutie. Se prevede ca in aceasta saptamana sa aiba loc deja initiative concrete.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuAvocatul Mihai Tanasescu: Trebuie sa scapam de ideea fixa ca cel mai bine e sa dam banca in judecata

Prelungirea perioadei de epidemie a coronavirusului ne afecteaza atat mental, cat si financiar, mai ales daca purtam responsabilitatea rambursarii unui credit, astfel ca exista riscul sa apara mai multe conflicte pe care le-am putea avea cu bancile sau IFN-urile. Ce facem cand ne detalii

Cat costa o mamografie in spitalele private din Bucuresti

Costul unei mamografii pentru depistarea cancerului de san in spitalele din Bucuresti costa intre 150 de lei si 540 de lei, in functie de tipul mamografiei: simpla, digitala sau cu tomosinteza. Cea mai ieftina mamografie simpla, bilaterala (la ambii sani) se poate face la Centrul medical detalii

CNA interzice o reclama Provident la credite; ce spune IFN-ul

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis sa interzica o reclama la creditele IFN-ului Provident difuzata pe posturile de televiziune, pentru ca nu informa corect publicul cu privire la costul ridicat al respectivelor imprumuturi, reflectat de Dobanda Anuala Efectiva (DAE). Mai detalii

ING Bank explica de ce-i intreaba pe clienti cum justifica platile cu sume mari de bani si in ce conditii blocheaza conturile

Mai multi cititori Bancherul.ro se plang ca ING Bank le-a blocat conturile sau sunt amentinati cu blocarea acestora daca nu justifica anumite tranzactii cu sume mai mari de bani. I-am intrebat, de aceea, pe reprezentantii ING Bank, de ce si in ce situatii clientii bancii trebuie sa detalii

Ultimele Comentarii