BANCI | Interviu

"Banca rea", o solutie pentru iesirea din criza a sistemului bancar?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-02 22:21

Sistemul bancar global se confrunta, in continuare, cu problemele majore legate de pierderile cauzate de "activele toxice", cauzate in principal de creditele ipotecare.

Pierderile au determinat o scadere a capitalului de baza al bancilor, ceea ce a dus la o contractie a creditului in economia globala.

Acest fapt impiedica functionarea normala a mecanismul politicii monetare, ceea ce inseamna ca recesiunea ar putea fi neobisnuit de lunga si adanca, apreciaza analistii Danske Bank.

Pana acum, bancile au raportat pierderi si write-downs (reevaluari, reducerea valorii contabile a activelor) de putin peste 1000 miliarde dolari, dar se asteapta ca acestea sa cresca in continuare, potrivit FMI.

In publicatia World Economic Outlook Update, FMI si-a revizuit pierderile totale estimate in sistemul bancar la 2200 miliarde dolari, fata de 1400 cat estimase ultima data. Cu alte cuvinte, doar jumatate din pierderile prevazute au iesit la suprafata, pana acum.

Pentru a depasi efectele acestei crize, specialistii trebuie sa gaseasca o solutie sustenabila si invincibila pentru problemele din sistemul bancar.

Sunt numeroase optiuni puse in discutie in acest moment. Una dintre ele vizeaza pomparea de capital suplimentar in banci pentru a compensa efectele pierderilor ce se vor produce inevitabil. Este ceea ce s-a intamplat in toamna lui 2008, in SUA, cand a fost alocat jumatate din cele 700 miliarde dolari din asa numitul fond TARP.

O a doua optiune pusa tot mai mult in discutie se refera la eliberarea bancilor de "activele toxiceö si transferarea acestora in o asa zisa "banca reaö, asigurand in acest fel fluiditatea sistemului bancar si deblocarea creditarii. Aceasta este solutia pe care a adoptat-o Suedia in timpul crizei sale bancare de la inceputul anilor 90.

O ultima varianta vizeaza ca Guvernul sa asigure "activele toxice", iar toate pierderile de peste un anumit nivel (al riscului bancii) sa fie asumate de stat.

Aceasta ar insemna ca pierderile maxime suferite de banca sa fie cunoscute, si astfel va fi mai usor ca investitorii privati sa fie convinsi sa plaseze capital in banca.

Cei implicati in acesta problema se straduiesc, momentan, sa gaseasca cea mai buna solutie. Se prevede ca in aceasta saptamana sa aiba loc deja initiative concrete.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuDe ce si-a schimbat Garanti Bank numele in Garanti BBVA?

Garanti Bank Romania si-a schimbat recent denumirea in Garanti BBVA. De ce? Iata precizarile bancii: "Grupul Garanti BBVA România este de╚Ťinut de Garanti BBVA, a doua cea mai mare banc─â privat─â din Turcia. Grupul financiar spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) este detalii

CEC Bank ar putea fi listata la Bursa

CEC Bank, banca detinuta de statul roman, ar putea fi listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) intr-un termen de aproximativ un an, a declarat ministrul Finantelor, Florin Citu. El a precizat ca Ministerul Finantelor va demara procedurile de vanzare pe piata de capital a unui pachet de detalii

Banca Transilvania are 10.000 de clienti bogati, care au o noua solutie digitala de administrare a averii

Banca Transilvania are peste 10.000 de clien╚Ťi Private Banking, iar resursele acestora, administrate de BT, au ajuns la 2 miliarde euro, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Investi╚Ťiile b─âncii în tehnologie au efecte pozitive inclusiv în ceea ce prive┼čte detalii

CEC Bank a acordat credite cu garantii europene COSME unui numar de 550 de IMM-uri in ultimele sase luni

CEC Bank a finantat, in ultimele sase luni, peste 550 de IMM-uri din Romania in cadrul programului COSME – Facilitatea de Garantare a Creditelor. Valoarea finantarilor a fost de 120 milioane lei, Banca epuizand astfel plafonul contractat, conform unui comunicat de presa, in care se detalii

Ultimele Comentarii

 • banca de 2 lei

  BRD a fost, ramane si probabil va continua sa fie o banca proasta pentru retail. O structura ... detalii

 • Proprire

  Bun─â ziua am o pensie pe caz de boal─â de 704 si am proprie pe card este ... detalii

 • Reziliat contract Vodafone

  In 2016 am reziliat contractul Vodafone ca urmare a scăderii contractului, achitând toate ... detalii

 • Clienti CHF

  Asteptam de urgen╚Ť─â o oferta de conversie a creditelor in CHF - a fost singura banca din sistem ... detalii

 • risc valutar

  Cine va pus sa luati credite in CHF??? Si pe mine au incercat sa ma abureasca cu CHF dar nu am ... detalii