BANCI | Interviu

"Banca rea", o solutie pentru iesirea din criza a sistemului bancar?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-02 22:21

Sistemul bancar global se confrunta, in continuare, cu problemele majore legate de pierderile cauzate de "activele toxice", cauzate in principal de creditele ipotecare.

Pierderile au determinat o scadere a capitalului de baza al bancilor, ceea ce a dus la o contractie a creditului in economia globala.

Acest fapt impiedica functionarea normala a mecanismul politicii monetare, ceea ce inseamna ca recesiunea ar putea fi neobisnuit de lunga si adanca, apreciaza analistii Danske Bank.

Pana acum, bancile au raportat pierderi si write-downs (reevaluari, reducerea valorii contabile a activelor) de putin peste 1000 miliarde dolari, dar se asteapta ca acestea sa cresca in continuare, potrivit FMI.

In publicatia World Economic Outlook Update, FMI si-a revizuit pierderile totale estimate in sistemul bancar la 2200 miliarde dolari, fata de 1400 cat estimase ultima data. Cu alte cuvinte, doar jumatate din pierderile prevazute au iesit la suprafata, pana acum.

Pentru a depasi efectele acestei crize, specialistii trebuie sa gaseasca o solutie sustenabila si invincibila pentru problemele din sistemul bancar.

Sunt numeroase optiuni puse in discutie in acest moment. Una dintre ele vizeaza pomparea de capital suplimentar in banci pentru a compensa efectele pierderilor ce se vor produce inevitabil. Este ceea ce s-a intamplat in toamna lui 2008, in SUA, cand a fost alocat jumatate din cele 700 miliarde dolari din asa numitul fond TARP.

O a doua optiune pusa tot mai mult in discutie se refera la eliberarea bancilor de "activele toxice” si transferarea acestora in o asa zisa "banca rea”, asigurand in acest fel fluiditatea sistemului bancar si deblocarea creditarii. Aceasta este solutia pe care a adoptat-o Suedia in timpul crizei sale bancare de la inceputul anilor 90.

O ultima varianta vizeaza ca Guvernul sa asigure "activele toxice", iar toate pierderile de peste un anumit nivel (al riscului bancii) sa fie asumate de stat.

Aceasta ar insemna ca pierderile maxime suferite de banca sa fie cunoscute, si astfel va fi mai usor ca investitorii privati sa fie convinsi sa plaseze capital in banca.

Cei implicati in acesta problema se straduiesc, momentan, sa gaseasca cea mai buna solutie. Se prevede ca in aceasta saptamana sa aiba loc deja initiative concrete.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuIdea Bank va fi o entitate separata, de tip banca digitala, in cadrul Grupului Banca Transilvania

Idea Bank, banca poloneza preluata de Banca Transilvania (BT), nu va fuziona cu banca-mama ci va ramane o entitate separata, care va fi transformata intr-o banda digitala, "un hub de digital banking, depasind sfera bancilor tranditionale", conform informatiilor furnizate de banca din Cluj, cea detalii

Acord pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene prin PNDR intre Eximbank si AFIR

EximBank și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) au semnat un acord de colaborare cu scopul de a sprijini – prin finanțarea companiilor eligibile – accelerarea procesului de absorbție a fondurilor europene alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală detalii

CSALB: incep sa apara cazuri de solutionare amiabila a cererilor de dare in plata

"Încep să apară și cazuri de soluționare amiabilă a cererilor de dare în plată... Ținând cont de clarificările termenului de impreviziune acceptate de CCR ca fiind constituționale, recomandăm băncilor să fie mai deschise față de solicitările de detalii

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: Nu ne gandim sa majoram dobanzile, dar nici sa le mai scadem

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat, in cadrul briefingului de presa dupa sedinta de politica monetara, in care dobanda de referinta a fost mentinuta la 1,25%, ca perioada dobanzilor mici a luat sfarsit, odata cu criza coronavirusului. El a precizat detalii

  

Ultimele Comentarii