BANCI | Interviu

"Banca rea", o solutie pentru iesirea din criza a sistemului bancar?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-02 22:21

Sistemul bancar global se confrunta, in continuare, cu problemele majore legate de pierderile cauzate de "activele toxice", cauzate in principal de creditele ipotecare.

Pierderile au determinat o scadere a capitalului de baza al bancilor, ceea ce a dus la o contractie a creditului in economia globala.

Acest fapt impiedica functionarea normala a mecanismul politicii monetare, ceea ce inseamna ca recesiunea ar putea fi neobisnuit de lunga si adanca, apreciaza analistii Danske Bank.

Pana acum, bancile au raportat pierderi si write-downs (reevaluari, reducerea valorii contabile a activelor) de putin peste 1000 miliarde dolari, dar se asteapta ca acestea sa cresca in continuare, potrivit FMI.

In publicatia World Economic Outlook Update, FMI si-a revizuit pierderile totale estimate in sistemul bancar la 2200 miliarde dolari, fata de 1400 cat estimase ultima data. Cu alte cuvinte, doar jumatate din pierderile prevazute au iesit la suprafata, pana acum.

Pentru a depasi efectele acestei crize, specialistii trebuie sa gaseasca o solutie sustenabila si invincibila pentru problemele din sistemul bancar.

Sunt numeroase optiuni puse in discutie in acest moment. Una dintre ele vizeaza pomparea de capital suplimentar in banci pentru a compensa efectele pierderilor ce se vor produce inevitabil. Este ceea ce s-a intamplat in toamna lui 2008, in SUA, cand a fost alocat jumatate din cele 700 miliarde dolari din asa numitul fond TARP.

O a doua optiune pusa tot mai mult in discutie se refera la eliberarea bancilor de "activele toxiceö si transferarea acestora in o asa zisa "banca reaö, asigurand in acest fel fluiditatea sistemului bancar si deblocarea creditarii. Aceasta este solutia pe care a adoptat-o Suedia in timpul crizei sale bancare de la inceputul anilor 90.

O ultima varianta vizeaza ca Guvernul sa asigure "activele toxice", iar toate pierderile de peste un anumit nivel (al riscului bancii) sa fie asumate de stat.

Aceasta ar insemna ca pierderile maxime suferite de banca sa fie cunoscute, si astfel va fi mai usor ca investitorii privati sa fie convinsi sa plaseze capital in banca.

Cei implicati in acesta problema se straduiesc, momentan, sa gaseasca cea mai buna solutie. Se prevede ca in aceasta saptamana sa aiba loc deja initiative concrete.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuIntelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

De╚Öi economia ╚Ť─ârii este dependent─â de finan╚Ťarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentan╚Ťii b─âncilor spun c─â populismul unor politicieni ╚Öi institu╚Ťii reprezint─â principalul factor care erodeaz─â încrederea dintre consumatori ╚Öi institu╚Ťiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala tem─â a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invita╚Ťi Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) ╚Öi Alexandru P─âunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim s─â cre╚Ötem pre╚Ťurile sau marjele clien╚Ťilor existen╚Ťi. Deci, nu vrem s─â facem ceea ce detalii

  

Ultimele Comentarii