BANCI | Interviu

"Banca rea", o solutie pentru iesirea din criza a sistemului bancar?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-02 22:21

Sistemul bancar global se confrunta, in continuare, cu problemele majore legate de pierderile cauzate de "activele toxice", cauzate in principal de creditele ipotecare.

Pierderile au determinat o scadere a capitalului de baza al bancilor, ceea ce a dus la o contractie a creditului in economia globala.

Acest fapt impiedica functionarea normala a mecanismul politicii monetare, ceea ce inseamna ca recesiunea ar putea fi neobisnuit de lunga si adanca, apreciaza analistii Danske Bank.

Pana acum, bancile au raportat pierderi si write-downs (reevaluari, reducerea valorii contabile a activelor) de putin peste 1000 miliarde dolari, dar se asteapta ca acestea sa cresca in continuare, potrivit FMI.

In publicatia World Economic Outlook Update, FMI si-a revizuit pierderile totale estimate in sistemul bancar la 2200 miliarde dolari, fata de 1400 cat estimase ultima data. Cu alte cuvinte, doar jumatate din pierderile prevazute au iesit la suprafata, pana acum.

Pentru a depasi efectele acestei crize, specialistii trebuie sa gaseasca o solutie sustenabila si invincibila pentru problemele din sistemul bancar.

Sunt numeroase optiuni puse in discutie in acest moment. Una dintre ele vizeaza pomparea de capital suplimentar in banci pentru a compensa efectele pierderilor ce se vor produce inevitabil. Este ceea ce s-a intamplat in toamna lui 2008, in SUA, cand a fost alocat jumatate din cele 700 miliarde dolari din asa numitul fond TARP.

O a doua optiune pusa tot mai mult in discutie se refera la eliberarea bancilor de "activele toxiceö si transferarea acestora in o asa zisa "banca reaö, asigurand in acest fel fluiditatea sistemului bancar si deblocarea creditarii. Aceasta este solutia pe care a adoptat-o Suedia in timpul crizei sale bancare de la inceputul anilor 90.

O ultima varianta vizeaza ca Guvernul sa asigure "activele toxice", iar toate pierderile de peste un anumit nivel (al riscului bancii) sa fie asumate de stat.

Aceasta ar insemna ca pierderile maxime suferite de banca sa fie cunoscute, si astfel va fi mai usor ca investitorii privati sa fie convinsi sa plaseze capital in banca.

Cei implicati in acesta problema se straduiesc, momentan, sa gaseasca cea mai buna solutie. Se prevede ca in aceasta saptamana sa aiba loc deja initiative concrete.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuMircea Stroe, conciliator ╚Öi avocat: ÔÇ×Multe din ne├«n╚Ťelegerile consumatori-b─ânci nu au ce c─âuta ├«n instan╚Ť─â, pentru c─â problemele nu sunt juridice, ci financiareÔÇŁ

Mircea Stroe - conciliator CSALB ╚Öi avocat, în dialog cu Alina Radu - conciliator CSALB ╚Öi avocat, Maria Guli ╚Öi C─ât─âlin B─âlan - reprezentan╚Ťi ai Centrului de Solu╚Ťionare Alternativ─â a Litigiilor în domeniul Bancar. (vezi video la finalul detalii

Valeriu Stoica: Judecatorii ar trebui sa recomande concilierea, inainte de procesul dintre un consumator si o banca

„Primul lucru pe care ar trebui s─â îl fac─â judec─âtorul la începutul procesului ar fi s─â întrebe p─âr╚Ťile dac─â au apelat la concilierea în cadrul CSALB.” „Cele mai armonioase comunit─â╚Ťi sunt cele detalii

Florin Danescu, ARB: Cand ai o presiune financiara si nu te poti descurca, te astepti ca si contractul din trecut sa se modifice in acord cu realitatea ta

„În fa╚Ťa problemelor actuale din societate oamenii nu trebuie s─â fie pesimi╚Öti, ci precau╚Ťi” (Florin D─ânescu) „Abordarea legislativ─â a presat b─âncile, ca un pat al lui Procust, spunând cum s─â se rezolve detalii

Bancile trebuie sa renunte la reglementarile standardizate, fara suflet

Într-o perioad─â impredictibil─â din punct de vedere economic ╚Öi social, solu╚Ťiile pentru rezolvarea problemelor financiare nu pot fi generale, ci sunt la îndemâna b─âncilor ╚Öi consumatorilor, prin negociere, spun mai mul╚Ťi speciali╚Öti, prin intermediul detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Salariul

  Buna ziua eu ma aflu in germania,daca am contul in lei imi pot primi salariul in ... detalii

 • Aloca╚Ťie

  Buna dac─â mi-am scos un telefon in rate ╚Öi acuma vreau sa fac fiicei mele aloca╚Ťia pe card este ... detalii

 • Extras de cont la adresa

  Buna Ziua.cum pot obtine un extras de cont la adresa din Romania daca by sunt in tara si nu ma pot ... detalii

 • Extras de cont la adresa

  Buna Ziua.cum pot obtine un extras de cont la adresa din Romania daca by sunt in tara si nu ma pot ... detalii

 • problema Neo BT

  Exista o problema de functionare a aplicatiei Neo BT, precum si cu utilizarea cardurilor, conform ... detalii