BANCI | Stirea Zilei

BNR a pierdut din rezerve aproape 220 milioane euro in ianuarie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-02 14:33

La 31 ianuarie 2009, rezervele valutare la Banca Naţională a Romāniei se situau la nivelul de 26.009 milioane euro, faţă de 26.220 milioane euro la 31 decembrie 2008, se arata intr-un comunicat al BNR.

Īn cursul lunii analizate au avut loc următoarele operaţiuni:
• Intrări de 3.089 milioane euro, reprezentānd modificarea rezervelor minime īn valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale, operaţiuni pe piaţa interbancară şi altele.
• Ieşiri de 3.300 milioane euro, reprezentānd modificarea rezervelor minime īn valută constituite de instituţiile de credit, plăţi din contul Comisiei Europene, plăţi de rate şi dobānzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat, operaţiuni pe piaţa interbancară.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. Īn condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 2.379 milioane euro.

Rezervele internaţionale ale Romāniei (valute plus aur) la 31 ianuarie 2009 au fost de 28.388 milioane euro.

Plăţile scadente īn luna februarie 2009 īn contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, īnsumează 80 milioane euro.

In luna decembrie, reducerea rezervelor valutare a fost mult mai puternica, de aproape un miliard de euro, situatie pusa de BNR pe seama aprecierii dolarului in raport cu euro.

Scăderea rezervelor la 31 decembrie 2008 faţă de 30 noiembrie 2008 a fost īn principal rezultatul evoluţiei cursului euro faţă de dolarul american şi lira sterlină īn perioada menţionată, se arata intr-un comunicat al BNR.

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Romāniei sunt constituite din active denominate īn euro (63 %), dolari SUA (32,55%), lire sterline (4%) şi alte valute (0,45 %).

Aprecierea euro faţă de dolarul american şi lira sterlină īn luna decembrie 2008 a avut ca efect diminuarea valorii componentei īn dolari şi lire sterline a rezervei valutare, cu echivalentul a 974 milioane euro.

Bancherii considera ca rezervele BNR vor scadea in continuare, din cauza reducerii finantarilor grupurilor bancare straine catre filialele din Romania, in conditiile in care BNR impune un nivel mare al Rezervelor Minime Obligatorii (RMO) ce intra in rezerva valutara.

BNR impune bancilor sa imobilieze sub forma de RMO constituite la banca centrala 40% din resursele atrase in valuta si 18% din cele in lei.

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR spune ca BNR se asteapta ca liniile de finantare atrase de bancile locale de la actionari sa scada cu 10%.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

Bancile sunt pregatite sa-i ajute pe cei care vor avea probleme cu plata ratelor la credite

Creșterea accentuată a prețurilor, războiul de lângă România, majorarea dobânzilor, reprezintă motive de îngrijorare pentru consumatorii români de servicii și produse financiare. Reprezentanții sistemului bancar transmit detalii

  

Ultimele Comentarii