BANCI | Stirea Zilei

BNR a pierdut din rezerve aproape 220 milioane euro in ianuarie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-02 14:33

La 31 ianuarie 2009, rezervele valutare la Banca Naţională a Romāniei se situau la nivelul de 26.009 milioane euro, faţă de 26.220 milioane euro la 31 decembrie 2008, se arata intr-un comunicat al BNR.

Īn cursul lunii analizate au avut loc următoarele operaţiuni:
• Intrări de 3.089 milioane euro, reprezentānd modificarea rezervelor minime īn valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale, operaţiuni pe piaţa interbancară şi altele.
• Ieşiri de 3.300 milioane euro, reprezentānd modificarea rezervelor minime īn valută constituite de instituţiile de credit, plăţi din contul Comisiei Europene, plăţi de rate şi dobānzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat, operaţiuni pe piaţa interbancară.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. Īn condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 2.379 milioane euro.

Rezervele internaţionale ale Romāniei (valute plus aur) la 31 ianuarie 2009 au fost de 28.388 milioane euro.

Plăţile scadente īn luna februarie 2009 īn contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, īnsumează 80 milioane euro.

In luna decembrie, reducerea rezervelor valutare a fost mult mai puternica, de aproape un miliard de euro, situatie pusa de BNR pe seama aprecierii dolarului in raport cu euro.

Scăderea rezervelor la 31 decembrie 2008 faţă de 30 noiembrie 2008 a fost īn principal rezultatul evoluţiei cursului euro faţă de dolarul american şi lira sterlină īn perioada menţionată, se arata intr-un comunicat al BNR.

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Romāniei sunt constituite din active denominate īn euro (63 %), dolari SUA (32,55%), lire sterline (4%) şi alte valute (0,45 %).

Aprecierea euro faţă de dolarul american şi lira sterlină īn luna decembrie 2008 a avut ca efect diminuarea valorii componentei īn dolari şi lire sterline a rezervei valutare, cu echivalentul a 974 milioane euro.

Bancherii considera ca rezervele BNR vor scadea in continuare, din cauza reducerii finantarilor grupurilor bancare straine catre filialele din Romania, in conditiile in care BNR impune un nivel mare al Rezervelor Minime Obligatorii (RMO) ce intra in rezerva valutara.

BNR impune bancilor sa imobilieze sub forma de RMO constituite la banca centrala 40% din resursele atrase in valuta si 18% din cele in lei.

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR spune ca BNR se asteapta ca liniile de finantare atrase de bancile locale de la actionari sa scada cu 10%.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe pot sa fac daca banca sau IFN-ul nu-mi raspunde la o reclamatie?

Atunci cand ai o problema cu banca sau IFN-ul si nu poti sa o rezolvi, fie pentru ca nu primesti raspuns la reclamatie, fie pentru ca acesta nu te multumeste, solutia este sa te adresezi CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul detalii

Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022. IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu detalii

Numarul de clienti ai bancilor romanesti, neschimbat in ultimii 7 ani

Numarul de clienti ai bancilor romanesti a ramans neschimbat pe parcursul ultimilor sapte ani, conform unui sondaj realizat de Consiliul Concurentei printre primele 10 banci romanesti. Concluzia este surprinzatoare, in conditiile dezvoltarii economice a tarii si implicit a veniturilor detalii

La care banci cumparam/vindem euro la cel mai bun curs de schimb valutar?

Daca vreti sa cumparati euro de la ghiseul unei banci, cel mai bun curs de schimb valutar il gasiti la CEC Bank (4,9900 lei pentru 1 euro), singura banca la care cotatia euro/leu se afla inca sub 5 lei. (vezi foto) Alte trei banci vand 1 euro cu fix 5 lei: Banca Transilvania detalii

  

Ultimele Comentarii