www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BNR a pierdut din rezerve aproape 220 milioane euro in ianuarie

Autor: Bancherul.ro
2009-02-02 14:33
La 31 ianuarie 2009, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 26.009 milioane euro, faţă de 26.220 milioane euro la 31 decembrie 2008, se arata intr-un comunicat al BNR.

În cursul lunii analizate au avut loc următoarele operaţiuni:
• Intrări de 3.089 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale, operaţiuni pe piaţa interbancară şi altele.
• Ieşiri de 3.300 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi din contul Comisiei Europene, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat, operaţiuni pe piaţa interbancară.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 2.379 milioane euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2009 au fost de 28.388 milioane euro.

Plăţile scadente în luna februarie 2009 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 80 milioane euro.

In luna decembrie, reducerea rezervelor valutare a fost mult mai puternica, de aproape un miliard de euro, situatie pusa de BNR pe seama aprecierii dolarului in raport cu euro.

Scăderea rezervelor la 31 decembrie 2008 faţă de 30 noiembrie 2008 a fost în principal rezultatul evoluţiei cursului euro faţă de dolarul american şi lira sterlină în perioada menţionată, se arata intr-un comunicat al BNR.

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României sunt constituite din active denominate în euro (63 %), dolari SUA (32,55%), lire sterline (4%) şi alte valute (0,45 %).

Aprecierea euro faţă de dolarul american şi lira sterlină în luna decembrie 2008 a avut ca efect diminuarea valorii componentei în dolari şi lire sterline a rezervei valutare, cu echivalentul a 974 milioane euro.

Bancherii considera ca rezervele BNR vor scadea in continuare, din cauza reducerii finantarilor grupurilor bancare straine catre filialele din Romania, in conditiile in care BNR impune un nivel mare al Rezervelor Minime Obligatorii (RMO) ce intra in rezerva valutara.

BNR impune bancilor sa imobilieze sub forma de RMO constituite la banca centrala 40% din resursele atrase in valuta si 18% din cele in lei.

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR spune ca BNR se asteapta ca liniile de finantare atrase de bancile locale de la actionari sa scada cu 10%.