BANCI | Ultima Ora

BNR cere bancilor sa reduca ROBOR-ul, pentru ca „au sarit calul”

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-08-09 08:54

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

Dobanzile la tranzactiile interbancare (ROBOR), au crescut mai mult decat ar trebui, iar bancile trebuie sa le mai reduca, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Bancile trebuie sa se uite cu mai multa atentie la mesajele BNR, si atunci ROBOR-ul la 3 luni se va apropia de rata de politica monetara”, a declarat guvernatorul BNR, in cadrul conferintei de presa privind prezentarea raportului privind inflatia.

Dobanzile ROBOR ar trebui sa fie in intervalul dintre dobanda de politica monetara si dobanda Lombard, a precizat guvernatorul BNR.

„In ultimele luni, ROBOR-ul s-a decuplat (de dobanzile BNR). Bancile au sarit calul mult mai sus decat rata de politica monetara. De ce? Sunt dobanzi de piata, iar piata are tendinta de a suprareactiona, de overshooting. Ele reflecta tentinda bancilor si traderilor din piata monetara sa priveasca pesimism viitorul.

Al doilea lucru care ne ajuta sa intelegem decuplarea ROBOR: e vorba de dobanzi pe termen lung de 3, 6 luni, asa vad bancile viitorul, cu inflatie mult mai mare, foarte greu de stravilit. Dar intreb: cine a avut o prognoza optimista?

Eu trebuie sa recunosc ca si conditiile de lichiditate inasprite le-au determinat sa sara calul, dar noi am avut in intentie ca bancile sa creasca mai repede dobanzile la depozite, pentru ca deponentii chiar pierd sume substantiale din economisiri. Altfel, probabil ca dobanzile la depozite nu ar fi crescut asa de repede.”

"Puteam sa dam bancilor mai multe lichiditate, dar am fi pus cursul de schimb in instabilitate", a explicat guvernatorul BNR.

"Cursul de schimb este pretul preturilor, iar dupa 2 crize (pandemia si inflatia), asta ne mai trebuia, sa scapam de sub control si cursul", a spus Mugur Isarescu.

El a explicat astfel aprecierea euro fata de leu:

"E o situatie tipica de vara, romanii din strainatate vin in tata si schimba mai multi euro, uitati-va ce e la casele de schimb valutar. Se vinde si graul la export. Iar nerezidentii au mai multa incredere in Romania si investesc mai mult."

Dobanzile urmeaza sa scada

Guvernatorul BNR a sugerat ca dobanzile au atins un maxim, urmand a urma o tendinta de scadere, insa nu vor mai reveni la nivelurile mici din anii precedenti.

"Mesajul e ca nu vom mai creste ratele de dobanda si vor merge in jos", a spus Mugur Isarescu.

"Dobanzile stagneaza si vor merge in jos, dar nu cred ca vom mai ajunge in viata asta a noastra la dobanzi negative. O astfel de perioada de represiune financiara nu va mai continua. Deci nu trebuie sa videm iluzii publicului, ca dobanzile vor fi iar mici", a adaugat guvernatorul BNR.

"Perioada dobanzilor mici este depasita, o data sau de doua ori la un secol apare acest fenomen, a mai fost intre criza din anii 30 si al doilea razboi mondial.

Dobanzile mici nu vor mai aparea curand. Tendinta e spre dobanzi real pozitive si normale si normalul este intre 3 si 6%, intre dobanzile de politica monetara", a mai spus Mugur Isarescu.

 

Taguri: Mugur Isarescu  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  ROBOR  curs de schimb valutar  curs EURO/RON  dobanda de politica monetara  dobanzi credite  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraProblema cu platile in aplicatia Home Bank ING

Aplicatia Home Bank a ING are o problema cu platile in lei facte dupa un sablon, cele salvate sau cele frecvente, conform plangerilor clientilor bancii. "Nu pot face plata unei facturi, ca in fiecare luna, dupa ce completez datele nu se intampla nimic, nu o pot finalliza", reclama un cititor. ING a raspuns, pe Facebook, ca exista aceasta problema, iar solutia este ca platile sa se faca prin introducerea contului manual, fara a se uiliza datele presetate, sau sa se foloseasca datele din raportul de tranzactii: "Platile in lei functioneaza in parametrii normali, singura problema fiind la platile salvate/frecvente. Se poate realiza plata prin introducerea contului IBAN manual sau utilizand o plata din raportul de detalii

Noi credite APIA pentru fermieri de la Banca Transilvania

Banca Transilvania lansează Creditul De 5 ori APIA, destinat finanțării culturilor agricole și creșterii animalelor, prin care fermierii pot obține până la de 5 ori valoarea unui credit anual APIA, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

ARB: Controlul Consiliului Concurenței la banci reprezintă o practică uzuală normală

Consiliul Concurenței verifică existența unui potențial comportament anticoncurențial la nivelul sectoarelor economice, un astfel de demers fiind o practică uzuală normală într-o economie funcțională, conform unui comunicat al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), in care se adauga; Asociația Română a Băncilor și băncile membre au o conduită conformă normelor de concurență, aceasta reprezentând o preocupare permanentă și prioritară la nivelul comunității bancare. În acest sens, la nivelul comunității bancare, a fost adoptat Ghidul privind conformarea cu regulile de concurență prin intermediul căruia participanții și-au asumat angajamentul de a da dovadă, în desfășurarea activităților, de un comportament detalii

Cumparaturile pentru scoala se fac in mall si supermarket, mai putin online

• Principalele tipuri de cheltuieli sunt cele cu îmbracămintea și încălțămintea • 1 din 3 părinți spune că va apela la meditații pentru copilul său • 3 din 4 părinți le-au cumpărat deja copiilor smartphone, tabletă sau laptop
 
2 din 3 părinți susțin că bugetul alocat pentru cumpărăturile cu începerea anului scolar va fi mai mare decât anul trecut. Astfel, peste 38% vorbesc despre o creștere a cheltuielilor cu 30%, în timp ce aproximativ 28% apreciază că această sumă a crescut cu 10%, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro, conform unui comunicat de detalii

  

Ultimele Comentarii