ECONOMIE | Institutul National de Statistica

Scadere in sectorul constructiilor, in luna mai 2021, prognoza anuala fiind cam optimista

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-07-30 19:54

Sectorul construcțiilor a scăzut ca volum de lucrări în mai 2021 față de luna precedentă cu 0,7% pe seria brută și cu 5,8% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor publicate de INS.

Astfel, numai dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare și durata mai mare a lunii au salvat rezultatul din construcții de la un recul semnificativ.

Față de luna corespunzătoare din anul anterior, cifrele arată ceva mai bine (+6,1% pe seria brută și +7% pe cea ajustată la sezonalitate), dar asta numai ca urmare a efectului de bază favorabil indus de diminuarea activității la începutul pandemiei de Covid. Cumulat pe primele cinci luni ale anului în curs, rezultatul din construcții a fost de +5,5% pe brut dar numai +2,7% ajustat sezonier.

De remarcat faptul că aceste date publicate oficial sunt semnificativ sub cele avute în vedere atunci când s-a întocmit prognoza de primăvară a Comisiei Naționale de specialitate, care anunța o majorare pe 2021 de 6,7% a volumului de lucrări, ce ar fi urmat să se traducă într-o influență pozitivă de 0,4 puncte procentuale pe creșterea PIB (deocamdată, după T1, această influență venită din construcții a fost egală cu zero).

Pe elemente de structură, datele pe mai față de aprilie arată mai puțin bine la construcții noi, unde rezultatul brut de -2,7% și cel ajustat sezonier de -8,2% nu sunt încurajatoare iar cele poziționate pe plus la brut dar negative pe seria statistică prelucrată pentru comparabilitate, atât la reparații capitale cât și la întreținere și reparații curente, sunt în contradicție cu reevaluarea recentă în creștere a prognozelor de PIB pentru anul în curs.

Pe obiecte de construcții, se poate observa o plasare în domeniul negativ la aproape toți indicatorii față de aprilie 2021, deși clădirile rezidențiale arată o creștere foarte bună prin raportare la mai 2020 (+40,6% brut și +37,6% ajustat).

Din păcate, atât la clădiri nerezidențiale cât și la construcții inginerești, toate valorile sunt negative, ceea ce nu „cadrează” cu majorarea sumelor cheltuite pentru investiții sau cu sporul semnificativ al investițiilor străine.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Institutul National de StatisticaComerțul cu amănuntul, în creștere pe final de an

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în noiembrie 2023 față de luna anterioară cu 4,1 pe seria brută, dar numai 1,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Comerțul cu amănuntul, stabilizat la +2% față de anul anterior

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în octombrie 2023 față de luna anterioară cu 1,3 pe seria brută, dar numai 0,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

Creșterea economică, doar 1,1% după primele trei trimestre ale anului curent

Produsul Intern Brut pe al treilea trimestru din 2022 a crescut cu doar 0,2% în termeni reali însă cu 2,1% pe seria ajustată sezonier, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Potrivit INS, rezultatul cumulat pe primele trei trimestre ale detalii

Producția industrială, în scădere cu 5% de la începutul anului

Producția industrială a consemnat în septembrie 2023 față de luna anterioară o creștere de 13,4% în serie brută însă numai +0,7% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot să-mi actualizez datele ... detalii