www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareScadere in sectorul constructiilor, in luna mai 2021, prognoza anuala fiind cam optimista

Autor: Dan Palangean
2021-07-30 19:54

Sectorul construcțiilor a scăzut ca volum de lucrări în mai 2021 față de luna precedentă cu 0,7% pe seria brută și cu 5,8% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor publicate de INS.


Astfel, numai dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare și durata mai mare a lunii au salvat rezultatul din construcții de la un recul semnificativ.


Față de luna corespunzătoare din anul anterior, cifrele arată ceva mai bine (+6,1% pe seria brută și +7% pe cea ajustată la sezonalitate), dar asta numai ca urmare a efectului de bază favorabil indus de diminuarea activității la începutul pandemiei de Covid. Cumulat pe primele cinci luni ale anului în curs, rezultatul din construcții a fost de +5,5% pe brut dar numai +2,7% ajustat sezonier.


De remarcat faptul că aceste date publicate oficial sunt semnificativ sub cele avute în vedere atunci când s-a întocmit prognoza de primăvară a Comisiei Naționale de specialitate, care anunța o majorare pe 2021 de 6,7% a volumului de lucrări, ce ar fi urmat să se traducă într-o influență pozitivă de 0,4 puncte procentuale pe creșterea PIB (deocamdată, după T1, această influență venită din construcții a fost egală cu zero).


Pe elemente de structură, datele pe mai față de aprilie arată mai puțin bine la construcții noi, unde rezultatul brut de -2,7% și cel ajustat sezonier de -8,2% nu sunt încurajatoare iar cele poziționate pe plus la brut dar negative pe seria statistică prelucrată pentru comparabilitate, atât la reparații capitale cât și la întreținere și reparații curente, sunt în contradicție cu reevaluarea recentă în creștere a prognozelor de PIB pentru anul în curs.


Pe obiecte de construcții, se poate observa o plasare în domeniul negativ la aproape toți indicatorii față de aprilie 2021, deși clădirile rezidențiale arată o creștere foarte bună prin raportare la mai 2020 (+40,6% brut și +37,6% ajustat).


Din păcate, atât la clădiri nerezidențiale cât și la construcții inginerești, toate valorile sunt negative, ceea ce nu „cadrează” cu majorarea sumelor cheltuite pentru investiții sau cu sporul semnificativ al investițiilor străine.