“Negocierea in cadrul CSALB este un semnal de incredere pe care bancile il dau consumatorilor”
Autor: Bancherul.ro
2021-06-17 08:43
Interviu cu Alexandru Păunescu, Președintele Colegiului de Coordonare al CSALB și reprezentantul Băncii Naționale a României în acest board de conducere a Centrului.
Alexandru Păunescu a participat la construcția Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar și a văzut modul în care a evoluat abordarea băncilor în materie de negociere: de la reticența din anii 2015-2016, până la deschiderea arătată în 2020-2021, atunci când multe bănci au preluat mecanismele concilierii și în relația directă cu consumatorii. În interviu vorbește despre argumentele care ar trebui să determine băncile și IFN-urile să accepte mai multe negocieri în relația cu propriii clienți.
Care considerați că sunt avantajele soluționării alternative pentru consumatori și bănci și care ar putea reprezenta argumente pentru rezolvarea amiabilă a nemulțumirilor în afara instanțelor de judecată?
Cel mai important avantaj este acela că se poate ajunge la un compromis, se poate ajunge la varianta de mijloc prin negociere. Asta însemnând că, dacă se ajunge la un numitor comun, este posibilă continuarea raporturilor contractuale pe toată perioada pentru care a fost încheiat contractul inițial.
Un alt avantaj este implicarea conciliatorilor, cei ce se ocupă de soluționarea alternativă a litigiilor, care sunt oameni cu o mare experiență în domeniul financiar-bancar. Asta nu înseamnă că îi desconsiderăm pe cei care soluționează litigiile în instanțele de drept comun, ci doar spunem că judecătorii nu au întotdeauna cunoștință sau experiență în domeniul financiar-bancar.
Este foarte important că oameni care știu despre ce este vorba în domeniul acesta extrem de specializat, se ocupă de soluționarea alternativă a litigiilor. Sunt cei care intermediază, practic, ajungerea la un numitor comun atunci când e vorba de o neînțelegere, de un diferend dintre o bancă și un consumator.
De asemenea, este foarte important timpul scurt în care se soluționează acest diferend. Sunt mai puțin de 90 de zile de la momentul în care banca acceptă cererea consumatorului. Pe ultimul loc între avantajele concilierii aș pune gratuitatea acestei proceduri pentru consumatori.
Zic că este pe ultimul loc pentru că este mai important, din punctul meu de vedere, să beneficiezi de niște servicii de calitate decât să beneficiezi de niște servicii gratuite, dar care au o calitate îndoielnică.
Avantajele băncilor care sunt? Cu alte cuvinte, de ce ar accepta băncile cererile de negociere trimise de consumatori către CSALB?
Și pentru bănci este un avantaj faptul că un astfel de diferend se soluționează în 90 de zile, față de varianta clasică din instanță de un an și jumătate, doi sau trei, plus costurile de timp, provizioane, avocați și așa mai departe. Este vorba de costuri de mii de euro și aceasta este estimarea pe care au făcut-o băncile însele când s-a înființat Centrul de Soluționare Alternativă.
Dar, pentru bănci, încrederea consumatorilor este o miză în sine și este foarte important că sunt deschise la negociere cu consumatorii, că acordă importanță fiecărui consumator în parte. În cadrul CSALB nu există așa-numitele litigii comune – class actions. Fiecare consumator are parte de soluționare particulară, în niciun caz nu se folosesc șabloane, în niciun caz nu avem așa-numitul precedent.
Deciziile din partea conciliatorilor se iau în echitate, asta înseamnând că aceștia nu sunt încorsetați de litera legii, așa cum este încorsetat un judecător. Vocația conciliatorilor este că ei pot să vină cu soluții care sunt particularizate pentru consumatorul respectiv și pentru bancă. Decizia este luată în funcție de specificul fiecărui caz în parte și nu de un act normativ. Pentru bănci, faptul că intră în procedura de soluționare alternativă este un semnal de încredere pe care îl inspiră consumatorului.
Sunt mai deschise băncile să înțeleagă acest argument al echității?
A fost un parcurs progresiv, băncile au pornit cam de la aceeași lipsă de încredere în acest sistem de negociere pe care am înregistrat-o și din partea consumatorilor. Acum sunt extrem de satisfăcut pentru că, mai devreme decât mă așteptam inițial, lucrurile s-au pus în mișcare. Și pentru că, în acest moment, vorbim de mii de dosare care s-au soluționat prin Centrul de Soluționare Alternativă.
Care este motivul pentru care vine un consumator la CSALB? În proporție covârșitoare, acela de a încerca să găsească o soluție pentru diminuarea ratei lunare pe care o plătește la un credit. Iar la CSALB, faptul că oamenii găsesc o persoană care să îi asculte, să transmită mai departe mesajul lor către un reprezentant al comerciantului care le poate rezolva problema, este un lucru foarte apreciat de ei. Mai ales de când e pandemia se pune foarte mare preț pe empatie, pe implicare, pe ajutorare, pe latura umană.
Până la urmă acesta este principalul motiv pentru care noi ne-am înființat! Partea aceasta socială este temelia acestui Centru de Soluționare Alternativă. Am solicitat băncilor și IFN-urilor încă de la început să-și desemneze persoane de contact în relația cu Centrul de Soluționare Alternativă, care să aibă putere de decizie și un mandat cât mai larg de negociere.
Cu alte cuvinte, consumatorul este ascultat, însă dincolo de asta el are parte și de o oarecare consultanță cu privire la clauzele contractuale. Înțelege mai bine propriul contract, care îi sunt drepturile, care îi sunt obligațiile și ce poate obține.
Care ar fi alte sfaturi pe care le-ați putea da băncilor pentru a îmbunătăți relația cu Centrul?
Recomandarea meu a fost de la început aceea de a încerca să nu abordeze soluționarea alternativă de o manieră avocățească. Sunt jurist de profesie, dar am spus încă de la începuturile CSALB că această chestiune nu are nicio legătură cu latura juridică. Nu vorbim de așa-numitele clauze abuzive, nu vorbim de încercarea de a dovedi faptul că un contract este sau nu este legal.
Aici vorbim de disponibilitatea băncii de a se implica efectiv în soluționarea unei situații care este, de multe ori, la limita suportabilității din perspectiva unui consumator. E o decizie de oportunitate, nu de legalitate. Anul trecut a crescut cu procente bunicele creditarea mai ales pentru creditele ipotecare.
Nu-mi dau seama dacă de fiecare dată creșterea aceasta a portofoliului de consumatori aduce după sine și o creștere a numărului de personal care să “serviseze” relația cu acești consumatori. Nu cred că e un secret pentru nimeni că pe măsură ce ai un portofoliu mai mare de clienți de retail, potențialul de a avea neînțelegeri și reclamații crește. Ai o masă mai mare de consumatori potențial nemulțumiți.
E imposibil ca pe parcursul derulării unei relații contractuale să nu se schimbe lucrurile. Să fie în favoarea sau în defavoarea consumatorului. Băncile ar trebui să fie mai aproape de consumatorii care întâmpină dificultăți pe parcursul derulării contractului pentru că este și în avantajul lor. Au nevoie de consumatori care să aibă încredere în piața financiar-bancară!
Ce soluții vedeți pentru băncile care refuză să intre în negociere?
Nu mai putem vorbi de bănci care nu se implică în soluționarea alternativă. Vorbim, în schimb, de bănci care se implică mai mult și de bănci care se implică mai puțin. Am primit un răspuns din partea a două bănci care ne-au spus că preferă să rezolve situația cu consumatorii în mod bilateral, în mod direct.
Când am primit acest răspuns le-am spus că este ceea ce ne dorim și noi. Este un proces de schimbare a unei mentalități. Unii sunt mai pregătiți, alții sunt mai puțin pregătiți pentru asta.
Unii sunt mai deschiși, alții sunt mai puțin deschiși la negociere sau au impresia că au rezolvat problemele direct cu consumatorii, chiar dacă nu le-au rezolvat și un consumator care nu a primit sprijin din partea băncii a plecat acasă și nu mai recurge la alte metode. Ne dorim o mai mare implicare din partea anumitor bănci. Pe de altă parte suntem extrem de satisfăcuți de faptul că cele mai multe dintre băncile mari din sistem au o deschidere evidentă pentru soluționarea alternativă.
Care este situația IFN-urilor, Instituții Financiare Nebancare?
Aici lucrurile stau, ca să fiu extrem de puțin diplomat, prost. Am făcut și demersuri scrise către IFN-uri, dar implicarea lor a rămas extrem de redusă deși sunt sute de cereri de negociere pe care oamenii le trimit către IFN-uri.
Au existat mai multe voci în piață care spuneau că ar trebui modificată legea și să se transforme procedura de soluționare alternativă într-o obligație din partea comerciantului. Cu alte cuvinte, IFN-ul, de exemplu, să fie obligat să intre în negociere.
Nu cred în această variantă pentru că o negociere nu poate să aibă succes dacă se derulează ca urmare a unei obligații legale. Practic, din punctul meu de vedere, constrângerea legală și negocierea/concilierea sunt noțiuni incompatibile. Cred că, pur și simplu, e nevoie de o perioadă ceva mai lungă de timp pentru IFN-uri să își dea seama de avantajele acestui demers.
Vizăm în primul rând cele câteva IFN-uri care au o cotă mai mare de piață și acele IFN-uri care au mai multe cereri venite din partea consumatorilor.
Care sunt cererile pe care băncile le refuză cel mai mult?
Sunt cele care adresează comercianților care nu sunt supravegheați sau reglementați de Banca Națională. De exemplu cesionarii de creanțe care nu sunt entități bancare. În cazul cererilor cu acest obiect nu ne putem implica.
Apoi, consumatorii care solicită ștergerea din Biroul de Credit nu au șanse de izbândă pentru că înregistrările în Biroul de Credit se fac de către instituții financiar-bancare în baza unor evenimente juridice care sunt clar determinate și nu pot fi șterse decât dacă trece o anumită perioadă de când s-a înregistrat evenimentul respectiv.
Motivul pentru care există acest Birou de Credit este tocmai pentru a avea un control, din perspectiva stabilității financiare, asupra gradului de îndatorare a populației. Au fost foarte puține situațiile când înregistrările în Biroul de Credit au fost făcute eronat. Și atunci, în proporție covârșitoare, băncile au rezolvat această chestiune a ștergerii din Biroul de Credit fără să se mai ajungă la CSALB.
Este ca și cum ai avea o înregistrare într-un cazier, fiscal sau penal, de exemplu. Dar nu se poate negocia ștergerea din Biroul de Credit. De asemenea, Noua Casă, fosta Prima Casă beneficiază de o lege specială.
Sunt niște condiții anume în limitele cărora se acordă creditul respectiv, cu dobânzi preferențiale, avans preferențial și așa mai departe. Și asta pentru că o parte din garanție este acordată de stat. Nici aici nu se pot negocia clauzele contractuale pentru că ar ieși din limitele unei legi.
Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR) banca Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB)
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Interviu
Bancile trebuie sa renunte la reglementarile standardizate, fara suflet
Într-o perioadă impredictibilă din punct de vedere economic și social, soluțiile pentru rezolvarea problemelor financiare nu pot fi generale, ci sunt la îndemâna băncilor și consumatorilor, prin negociere, spun mai mulți specialiști, prin intermediul detalii
Liviu Fenoghen, CSALB: bancile trebuie sa renunte la procesele cu consumatorii si sa solutioneze amiabil litigiile
Irina Rîmaru - consumator de servicii financiare, care a avut două negocieri reușite, cu două bănci diferite, în cadrul CSALB, în dialog cu Liviu Fenoghen - directorul CSALB și cu Cătălin Bălan - comunicator. „În ultimii detalii
ING Bank: Programul IMM Invest a crescut increderea firmelor micro si mici in finantarea bancara
Programul IMM Invest, prin care statul garanteaza si subventioneaza dobanda la creditele pentru firme, a sporit increderea firmelor mici in finantarea bancara, a spus Delia Olteanu, manager segment IMM in Divizia de Business Banking la ING Bank Romania, in cadrul detalii
Omer Tetik, CEO Banca Transilvania: Daca dobanzile vor creste in continuare, vom veni proactiv cu solutii ca sa depasim impreuna perioada asta (video)
Omer Tetik - CEO al Băncii Transilvania, cea mai mare bancă din România, în dialog cu Nela Petrișor – conciliator CSALB, avocat și fost judecător al ÎCCJ și Cătălin Bălan - comunicator CSALB. (vezi video la finalul detalii
- Flavia Popa, BRD: „Inca din 2019 ii directionam catre CSALB pe clientii cu care suntem in instanta”
- Seful bancherilor: "daca clientul are o problema financiara sau o problema temporara de a suporta un anumit cost, banca trebuie sa se ajusteze!"
- CSALB: bancile sunt dedicate salvarii relatiei cu consumatorii nemultumiti
- Fuziunea Eximbank cu Banca Romaneasca: cum vor fi afectati clientii bancilor
- Actualizarea datelor personale la banca fara ghisee ProCredit Bank se poate face doar pe hartie
- Revolut si ING mi-au blocat conturile din cauza unor transferuri considerate fraude. Ce pot sa fac?
- Idea Bank va fi o entitate separata, de tip banca digitala, in cadrul Grupului Banca Transilvania
- Acord pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene prin PNDR intre Eximbank si AFIR
- CSALB: incep sa apara cazuri de solutionare amiabila a cererilor de dare in plata
- Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: Nu ne gandim sa majoram dobanzile, dar nici sa le mai scadem
Topuri Banci
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
- Topul bancilor cu cele mai mici comisioane la contul curent cu card si online banking
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Concursul de educatie financiara European Money Quiz si-a stabilit castigatorii
- Club online de educatie financiara pentru liceeni
- Creditele acordate de banci, record al ultimilor 12 ani
- Stiai ca daca transferi bani pentru altii, chiar fara sa vrei (involuntar), risti sa faci inchisoare?
- Bancile saluta adoptarea legislatiei privind identificarea persoanelor prin mijloace video
ROBOR
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
- ROBOR 3 luni (date statistice pe perioada 1995-2019, conform BNR)
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, in crestere cu peste 70% dupa primele trei luni ale anului
- Deficitul contului curent a crescut cu 56% in primele doua luni ale anului
- Deficitul contului curent - 815 milioane euro, dupa prima luna a anului
- Deficitul contului curent la 11 luni a depasit nivelul prognozat pentru intregul an
- Finantarea verde in Romania reprezinta doar 4% din totalul creditarii, arata o analiza a BNR
Legislatie
- Codul de procedura civila republicat, actualizat
- Protectia datelor personale: intrebari si raspunsuri frecvente publicate de ANSPDCP
- Cat este salariul minim net in 2022: 1.524 de lei
- OUG 50/2010 actualizata privind contractele de credit pentru consumatori
- OUG 52 din 2016 actualizata privind contractele de credit imobiliare si modificarea OUG 50/2010
Analize economice
- Deficitul contului curent in crestere cu 84%. Datoria externa, redusa fata de finalul anului trecut
- Deficit comercial record in aprilie 2022, in crestere anuala cu 63%
- Vanzarile cu amanuntul, +5% in prima treime a anului, dar se profileaza un trend descendent
- Romania, cea mai slaba performanta la nivel regional in comert exterior pe T1 2022
- Datoria publica, trecuta de 50% din PIB doar pe date operative
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Reclamatii Credit Europe Bank - solutionarea alternativa a litigiilor
- Cei care amana ratele la credite vor plati ulterior dobanda la dobanda, adica mai mult
- Cardurile BCR sunt din material reciclat
- Unicredit: schimburile valutare la bancomate nu pot fi procesate
- Cum fac o reclamatie la BCR?
Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
- Legalitatea prelucrarii datelor personale de catre Biroul de Credit
- Care sunt bancile si IFN-urile care-si raporteaza clientii la Biroul de Credit?
Ministerul Finantelor
- Cum gasesc contul IBAN al ANAF in care platesc Declaratia Unica?
- Declaratia unica se depune pana la 25 mai, inclusiv
- Datoria publica, trecuta de 50% din PIB pe date operative: care sunt consecintele
- Noi programe de finantare: IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct, Innovation
- Programul Noua casa 2022: care sunt conditiile de creditare
Procese
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
- Taxa de reziliere a abonamentului Vodafone inainte de termen este ilegala (decizia definitiva a judecatorilor)
- ANAF trebuie sa plateasca BCR Leasing dobanzi fiscale de 6,7 milioane lei, pentru obligatii suplimentare de plata a TVA anulate de justitie
- Clauzele abuzive din contractele de credit nu au termen de prescriptie, deci pot fi constatate oricand, chiar si dupa plata creditelor, a decis CJUE
Stiri economice
- Inflatia a urcat la 14,5% in mai 2022, in pofida celui mai mic avans al preturilor din ultimele trei luni
- Care este valoarea CASS (Contributia la Asigurari Sociale de Sanatate) pentru Declaratia Unica 2022?
- PIB-ul din T1 2022, estimat in crestere cu 6,5%, o surpriza majora!
- Termeni si conditii de utilizare Google AdSense Online
- Deficit public de 1,19% din PIB dupa primul trimestru din 2022. Ajustarea bugetara s-a topit vizibil
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Statistici
- INS: Veniturile romanilor au crescut anul trecut cu 10%. Banii de mancare, redistribuiti cu precadere spre locuinta, transport si haine
- Inflatia anuala - 13,76% in aprilie 2022 si va ramane cu doua cifre pana la mijlocul anului viitor
- Deficitul bugetar, deja 0,72% din PIB in februarie 2022
- Datoria publica, majorata la 48,9% din PIB in 2021
- Dobanda pe termen lung a obligatiunilor romanesti a crescut la 5,60% in februarie 2022
Noutati BCE
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
- BCE recomanda bancilor sa nu plateasca dividende
- Modul de functionare a relaxarii cantitative (quantitative easing – QE)
- Dobanda la euro nu va creste pana in iunie 2020
- BCE trebuie sa fie consultata inainte de adoptarea de legi care afecteaza bancile nationale
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
- FGDB explica modul de aplicare a procedurii de recapitalizare interna a unei banci cu depozitele negarantate ale clientilor (bail-in)
CSALB
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
- Rolul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) in sustinerea stabilitatii financiare
- CSALB recomanda bancilor sa nu mai claseze cererile incomplet documentate pentru solutionarea amiabila a litigiilor
- CSALB: bancile s-au impacat in acest an cu 445 de clienti nemultumiti, care au primit concesii in valoare de 1,2 milioane euro
- In ce conditii te poate ajuta banca, atunci cand ai o problema cu creditul - sfaturi de la CSALB
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
First Bank
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
- Cetatenii americani din Romania pot incasa cecurile de asistenta financiara pentru COVID-19 doar la First Bank
- First Bank finalizeaza achizitia Bank Leumi Romania
Noutati BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
- Banca Transilvania and EBRD become majority shareholders of Victoriabank in Moldova
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Noutati Comisia Europeana
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
- Council of the European Union statement on Bulgaria path towards ERM II participation
Institutul National de Statistica
- Productia industriala din aprilie 2022, sub nivelul din urma cu sase ani
- Inflatia industriala a scazut, dar transmiterea in preturile la consumator continua
- Puterea de cumparare a salariului mediu - pe plus in T1 2022, in pofida inflatiei
- Deficitul comercial, majorat cu 34% in T1 2022, dupa ce importurile lunare au trecut pragul de 10 miliarde euro
- ”Inflatia industriala”, majorata la peste 51%, dupa un avans de sapte procente in martie 2022
Informatii utile asigurari
- Asigurari de viata: crestere de 18% in 2021
- Dosarele de dauna City Insurance se pot depune la FGA (Fondul de Garantare a Asiguratilor)
- Transilvania Broker de Asigurare ofera comsionul digital
- Doar 1,8 milioane de locuinte dintre cele peste 9 milioane sunt asigurate
- Regulile privind incheierea asigurarii auto RCA online
ING Bank
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
- ING Bank anunta rezultatele financiare la 9 luni 2021: creditarea si profitul cresc substantial
- Cum se face o reclamatie la ING Bank?
Ultimele Comentarii
-
inchidere cont ING din Home Bank
Se poate inchide astfel contul ING din Home Bank: accesează meniul ultimului cont curent, ... detalii
-
Cum pot sa închis contul ING in euro direct din homebank?
... detalii
-
credit ipotecar
ma intereseaza un credit pe firma cu achizitie ... detalii
-
.
Instituțiile bancare sint cei mai mari hoti prostesc clientii sa isi faca credite după care ... detalii
-
jktlbl
baaaa, platiti baa oameni capabili sa remedieze problema you brd, nu ma refer la personal ci la ... detalii