Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile, dupa ce a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanda la dobanda

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-11-22 21:47

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile din dobanzi, dupa ce a fost singura banca din Romania care a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanzi, desi OUG 37/2020 ii permitea sa aplice dobanda si pentru dobanzile amanate, adica dobanda la dobanda, asa cum au facut alte banci.

Astfel, venitul net din dobanzi a Bancii Transilvania, la nivel de grup, a scazut cu 4,6%, echivalentul a 104 milioane lei, in primele noua luni ale acestui an, comparativ cu acelasi interval al anului precedent, desi soldul net al creditelor a urcat cu 3,9%.

Jumatate din aceasta diminuare de venituri din dobanzi a fost cauzata de amanarea ratelor la credite, restul fiind consecinta scaderii marjei de dobanda cu 0,6 puncte, de la 3,54% la 2,89%, dintre care 0,4 puncte ca efect al amanarii ratelor, iar restul in urma ajustarii dobanzii de referinta si a ratelor interbancare.

Profitul net al grupului Banca Transilvania a scazut cu 32% in primele noua luni din 2020 fata de acelasi interval al anului precedent, la 1,056 miliarde lei.

"Am declarat ca vrem sa ne pozitionam in aceasta perioada dificila ca fiind un factor de sustinere a economiei si a clientilor existenti si a celor noi. Am anuntat masuri pentru sprijinirea clientilor si amanarea ratelor inainte de aparitia moratorului Guvernului, iar apoi am decis ca nu vrem sa ne folosim de prevederea legala care ne permitea sa aplicam dobanda la dobanda", a spus directorul general al Bancii Transilvania, Omer Tetik.

Banca Transilvania a amanat ratele la credite pentru peste 41.000 de clienti, cu credite in valoare de 5,8 miliare lei, reprezentand 14% din portofoliul de credite al bancii.
O pondere de 81% dintre cei care si-au amanat ratele sunt persoane fizice, iar 19% sunt companii.

Peste 8.000 de clienti ai bancii, cu credite de 1,6 miliarde lei, au reluat platile la finalul lunii septembrie.

Care este comportamentul clientilor care si-au reluat plata ratelor?

"Nu vedem inca o tentinda de crestere a creditelor neperformante, in urma reluarii platilor la credite de catre cei care le-au amanat", spune seful Bancii Transilvania. 

"Daca vom putea sa trecem peste urmatoarele luni cu o situatie economica la fel ca cea din prezent, atunci cele mai pesimiste scenarii de criza vor ramane doar in prognozele economistilor. Daca nu vom vedea schimbari majore in privinta evolutiei pandemiei, cred ca Romania va fi pe drumul cel bun pentru a recupera in 2021 ceea ce a pierdut in 2020, in termeni de crestere a PIB-ului, asta si in contextul stirilor privind aparitia vaccinului COVID-19", apreciaza el.

In acelasi timp, spune Omer Tetik, banca ramane prudenta, intr-un context de criza cu o evolutie imprevizibila si inca nu se stie ce se va intampla in prima parte a anului viitor, cand clientii cu rate amanate ar putea sa fie obligati sa-si reia plata creditelor.

Credite prin IMM Invest pentru 7.800 de firme

Un alt element de sprijin pentru economie in aceasta perioada de criza a fost sustinerea creditarii companiilor, prin programul IMM Invest.

Datorita programului IMM Invest si a eforturilor bancii, Banca Transilvania a crescut creditarea companiilor cu 7% in primele noua luni ale anului.

Banca Transilvania a acordat pana acum credite prin programul IMM Invest in valoare de 3,4 miliarde lei, unui numar de 7800 de clienti, garantiile alocate in cadrul programului ridicandu-se la 4,15 miliarde lei.

O treime dintre credite au fost acordate clientilor noi pentru banca.

Un numar de 71.200 de companii au aplicat pentru acest program, 40% dintre ele alegand Banca Transilvania.

Banca Transilvania isi mentine deschise 95% dintre unitati, in timp ce 40% dintre angajatii bancii lucreaza de acasa, in perioada epidemiei coronavirusului.

Taguri: BT  Banca Transilvania  banca  rezultate financiare banci  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDobanda la un depozit in lei pe termen de un an a scazut la 2,06%

Dobanda medie platita de banci pentru un depozit in lei la termen de 12 luni constituit la ghiseu de persoanele fizice a scazut in luna ianuarie 2021 la 2,06%, de la 2,16%, conform topului dobanzilor pentru economii practicate de cele mai mari 15 banci, realizat de Bancherul.ro. In cazul detalii

Dobanda la creditele ipotecare a scazut sub 6%, dupa reducerea IRCC la 1,88%

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie standard la un numar de 25 de creditele ipotecare acordate de 16 dintre cele mai mari banci romanesti a scazut in luna ianuarie 2021 la 5,81%, cu 0,19 puncte procentuale fata de nivelul din decembrie 2020, cand era 6%. Dobanda mai mica se datoreaza detalii

Bancile nu mai au oferte proprii de amanare a ratelor la credite, ci doar aplica OUG 227/2020

Nicio banca nu a venit, pana acum, cu o solutie proprie de amanare a ratelor la credite si in noul an 2021, cum au facut-o anul trecut, in conditii mai avantajoase decat moratoriul adoptat de Guvern prin Ordonantele 37 si 227. Anul trecut, unele banci, precum Banca Transilvania, au detalii

Bancile maresc comisioanele pentru conturi si carduri

Trei banci (BRD, Unicredit si Banca Romaneasca) au majorat semnificativ comisioanele standard pentru utilizarea conturilor si cardurilor de catre persoanele fizice, in special la retragerile de numerar la ghisee. Astfel, BRD a dublat comisionul pentru retragerile de numerar in lei la detalii

Ultimele Comentarii

 • problema Home Bank ING

  Va rog sa-mi spuneti care este problema cu platile in aplicatia Home Bank a ING, pentru a va putea ... detalii

 • Ing

  Va rog faceți ceva cu aplicatia, de 2 zile încerc sa pot face niște plăti și nu ... detalii

 • Amanarea rate la banca

  As dori sa mi amana ti rata pe doua luni la banc incepe cu luna februarie martie deoarece mi sa u ... detalii

 • Actulizare date

  Buna ziua, daca o persoana nu este in tara si nu are posibilitatea sa vina in Romania pentru ... detalii

 • Amenintari blocare conturi

  Da, pe mine ma ameninta de cateva saptamani ca imi blocheaza conturile. Ideea este ca am fost sa ... detalii