Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile, dupa ce a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanda la dobanda

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-11-22 21:47

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile din dobanzi, dupa ce a fost singura banca din Romania care a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanzi, desi OUG 37/2020 ii permitea sa aplice dobanda si pentru dobanzile amanate, adica dobanda la dobanda, asa cum au facut alte banci.

Astfel, venitul net din dobanzi a Bancii Transilvania, la nivel de grup, a scazut cu 4,6%, echivalentul a 104 milioane lei, in primele noua luni ale acestui an, comparativ cu acelasi interval al anului precedent, desi soldul net al creditelor a urcat cu 3,9%.

Jumatate din aceasta diminuare de venituri din dobanzi a fost cauzata de amanarea ratelor la credite, restul fiind consecinta scaderii marjei de dobanda cu 0,6 puncte, de la 3,54% la 2,89%, dintre care 0,4 puncte ca efect al amanarii ratelor, iar restul in urma ajustarii dobanzii de referinta si a ratelor interbancare.

Profitul net al grupului Banca Transilvania a scazut cu 32% in primele noua luni din 2020 fata de acelasi interval al anului precedent, la 1,056 miliarde lei.

"Am declarat ca vrem sa ne pozitionam in aceasta perioada dificila ca fiind un factor de sustinere a economiei si a clientilor existenti si a celor noi. Am anuntat masuri pentru sprijinirea clientilor si amanarea ratelor inainte de aparitia moratorului Guvernului, iar apoi am decis ca nu vrem sa ne folosim de prevederea legala care ne permitea sa aplicam dobanda la dobanda", a spus directorul general al Bancii Transilvania, Omer Tetik.

Banca Transilvania a amanat ratele la credite pentru peste 41.000 de clienti, cu credite in valoare de 5,8 miliare lei, reprezentand 14% din portofoliul de credite al bancii.
O pondere de 81% dintre cei care si-au amanat ratele sunt persoane fizice, iar 19% sunt companii.

Peste 8.000 de clienti ai bancii, cu credite de 1,6 miliarde lei, au reluat platile la finalul lunii septembrie.

Care este comportamentul clientilor care si-au reluat plata ratelor?

"Nu vedem inca o tentinda de crestere a creditelor neperformante, in urma reluarii platilor la credite de catre cei care le-au amanat", spune seful Bancii Transilvania. 

"Daca vom putea sa trecem peste urmatoarele luni cu o situatie economica la fel ca cea din prezent, atunci cele mai pesimiste scenarii de criza vor ramane doar in prognozele economistilor. Daca nu vom vedea schimbari majore in privinta evolutiei pandemiei, cred ca Romania va fi pe drumul cel bun pentru a recupera in 2021 ceea ce a pierdut in 2020, in termeni de crestere a PIB-ului, asta si in contextul stirilor privind aparitia vaccinului COVID-19", apreciaza el.

In acelasi timp, spune Omer Tetik, banca ramane prudenta, intr-un context de criza cu o evolutie imprevizibila si inca nu se stie ce se va intampla in prima parte a anului viitor, cand clientii cu rate amanate ar putea sa fie obligati sa-si reia plata creditelor.

Credite prin IMM Invest pentru 7.800 de firme

Un alt element de sprijin pentru economie in aceasta perioada de criza a fost sustinerea creditarii companiilor, prin programul IMM Invest.

Datorita programului IMM Invest si a eforturilor bancii, Banca Transilvania a crescut creditarea companiilor cu 7% in primele noua luni ale anului.

Banca Transilvania a acordat pana acum credite prin programul IMM Invest in valoare de 3,4 miliarde lei, unui numar de 7800 de clienti, garantiile alocate in cadrul programului ridicandu-se la 4,15 miliarde lei.

O treime dintre credite au fost acordate clientilor noi pentru banca.

Un numar de 71.200 de companii au aplicat pentru acest program, 40% dintre ele alegand Banca Transilvania.

Banca Transilvania isi mentine deschise 95% dintre unitati, in timp ce 40% dintre angajatii bancii lucreaza de acasa, in perioada epidemiei coronavirusului.

Taguri: BT  Banca Transilvania  banca  rezultate financiare banci  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Profitul bancilor, in crestere cu 42%

Profitul net al bancilor romanesti a crescut cu 42% comparativ cu anul precedent, la 10,8 miliarde lei, in primele trei trimestre din 2023, conform indicatorilor publicati de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Imbunatatirea castigurilor s-a datorat cresterii detalii

Restructurarea creditelor, principala soluție în negocierile consumatori-bănci prin CSALB

Restructurarea creditelor a fost principala rezolvare găsită de consumatori și bănci în urma negocierilor desfășurate în acest an în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui detalii

Procese cu bancile incepute in instanta, finalizate amiabil la CSALB

Numărul proceselor dintre consumatori și bănci este la cel mai scăzut nivel din 2015, anul înființării Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), anunta institutia intr-un comunicat, in care adauga: Dacă în perioada 2015 - detalii

Comparatie intre dobanzile la creditele ipotecare din Spania si Romania

„Doar in Romania dobanda ajunge sa fie 150% din totalul cerut”, este de parere un cititor: „Nu inteleg cum poate sa fie o rata lunara 169 ron iar dobanda 1660 ron, serios , locuiesc in spania 140.000 euro pe 30 ani iar la rata de 435€ aprox 169€ e detalii

 



 

Ultimele Comentarii