Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile, dupa ce a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanda la dobanda

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-11-22 21:47

Banca Transilvania si-a diminuat veniturile din dobanzi, dupa ce a fost singura banca din Romania care a permis clientilor sa-si amane ratele la credite fara sa plateasca dobanzi, desi OUG 37/2020 ii permitea sa aplice dobanda si pentru dobanzile amanate, adica dobanda la dobanda, asa cum au facut alte banci.

Astfel, venitul net din dobanzi a Bancii Transilvania, la nivel de grup, a scazut cu 4,6%, echivalentul a 104 milioane lei, in primele noua luni ale acestui an, comparativ cu acelasi interval al anului precedent, desi soldul net al creditelor a urcat cu 3,9%.

Jumatate din aceasta diminuare de venituri din dobanzi a fost cauzata de amanarea ratelor la credite, restul fiind consecinta scaderii marjei de dobanda cu 0,6 puncte, de la 3,54% la 2,89%, dintre care 0,4 puncte ca efect al amanarii ratelor, iar restul in urma ajustarii dobanzii de referinta si a ratelor interbancare.

Profitul net al grupului Banca Transilvania a scazut cu 32% in primele noua luni din 2020 fata de acelasi interval al anului precedent, la 1,056 miliarde lei.

"Am declarat ca vrem sa ne pozitionam in aceasta perioada dificila ca fiind un factor de sustinere a economiei si a clientilor existenti si a celor noi. Am anuntat masuri pentru sprijinirea clientilor si amanarea ratelor inainte de aparitia moratorului Guvernului, iar apoi am decis ca nu vrem sa ne folosim de prevederea legala care ne permitea sa aplicam dobanda la dobanda", a spus directorul general al Bancii Transilvania, Omer Tetik.

Banca Transilvania a amanat ratele la credite pentru peste 41.000 de clienti, cu credite in valoare de 5,8 miliare lei, reprezentand 14% din portofoliul de credite al bancii.
O pondere de 81% dintre cei care si-au amanat ratele sunt persoane fizice, iar 19% sunt companii.

Peste 8.000 de clienti ai bancii, cu credite de 1,6 miliarde lei, au reluat platile la finalul lunii septembrie.

Care este comportamentul clientilor care si-au reluat plata ratelor?

"Nu vedem inca o tentinda de crestere a creditelor neperformante, in urma reluarii platilor la credite de catre cei care le-au amanat", spune seful Bancii Transilvania. 

"Daca vom putea sa trecem peste urmatoarele luni cu o situatie economica la fel ca cea din prezent, atunci cele mai pesimiste scenarii de criza vor ramane doar in prognozele economistilor. Daca nu vom vedea schimbari majore in privinta evolutiei pandemiei, cred ca Romania va fi pe drumul cel bun pentru a recupera in 2021 ceea ce a pierdut in 2020, in termeni de crestere a PIB-ului, asta si in contextul stirilor privind aparitia vaccinului COVID-19", apreciaza el.

In acelasi timp, spune Omer Tetik, banca ramane prudenta, intr-un context de criza cu o evolutie imprevizibila si inca nu se stie ce se va intampla in prima parte a anului viitor, cand clientii cu rate amanate ar putea sa fie obligati sa-si reia plata creditelor.

Credite prin IMM Invest pentru 7.800 de firme

Un alt element de sprijin pentru economie in aceasta perioada de criza a fost sustinerea creditarii companiilor, prin programul IMM Invest.

Datorita programului IMM Invest si a eforturilor bancii, Banca Transilvania a crescut creditarea companiilor cu 7% in primele noua luni ale anului.

Banca Transilvania a acordat pana acum credite prin programul IMM Invest in valoare de 3,4 miliarde lei, unui numar de 7800 de clienti, garantiile alocate in cadrul programului ridicandu-se la 4,15 miliarde lei.

O treime dintre credite au fost acordate clientilor noi pentru banca.

Un numar de 71.200 de companii au aplicat pentru acest program, 40% dintre ele alegand Banca Transilvania.

Banca Transilvania isi mentine deschise 95% dintre unitati, in timp ce 40% dintre angajatii bancii lucreaza de acasa, in perioada epidemiei coronavirusului.

Taguri: BT  Banca Transilvania  banca  rezultate financiare banci  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

Nimeni nu poate opri Facebook sa faca profit din promovarea fraudelor online

A trecut mai bine de o luna de zile, din 5 februarie 2024, de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un comunicat in care atragea atentia asupra clipurilor false (deepfake) care circula pe Facebook cu guvernatorul Mugur Isarescu recomandand diverse „platforme detalii

 



 

Ultimele Comentarii