Criza COVID-19 | Interviu

ING Bank explica de ce-i intreaba pe clienti cum justifica platile cu sume mari de bani si in ce conditii blocheaza conturile

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-08-20 22:16

Mai multi cititori Bancherul.ro se plang ca ING Bank le-a blocat conturile sau sunt amentinati cu blocarea acestora daca nu justifica anumite tranzactii cu sume mai mari de bani.

I-am intrebat, de aceea, pe reprezentantii ING Bank, de ce si in ce situatii clientii bancii trebuie sa justifice operatiunile cu sume mari de bani si care este procedura urmata de banca in aceste cazuri.

ING Bank spune ca este obligata sa respecte legea privind spalarea banilor si finantarea terorismului, care o obliga sa-i intrebe pe clientii care fac tranzactii cu sume de peste 10.000 de euro de unde provin banii si care este detinatia acestora:

"ING Bank România respectă Legea privind prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului nr. 129/2019 (Legea AML 4). Potrivit acesteia, trebuie să raportăm orice tranzacție în numerar de peste 10.000 de euro și tranzacțiile transfrontaliere de peste 10.000 de euro, indiferent dacă acestea sunt efectuate într-o singură operațiune sau în mai multe operațiuni care par conectate.

La rândul nostru, inițiem un dialog ori de câte ori aceste tranzacții apar și acționăm ca un filtru, punând întrebări despre proveniența, respectiv destinațiile sumelor respective. Recunoaștem rolul nostru în lupta împotriva infracțiunilor financiare, chiar dacă el poate acţiona uneori în detrimentul experienței clienților noştri.

Dar cel mai bun lucru pe care îl putem face deocamdată este să-i informăm și să-i educăm cu privire la această obligație legală și să continuăm colaborarea cu autoritățile pentru a preveni orice activități ilegale prin intermediul platformelor băncii.

Directivele europene vor continua să fie aplicate și acesta este acum noul normal: clienții vor trebui să ofere mai multe informații cu privire la fondurile lor. În caz contrar, suntem obligați din punct de vedere legal să încetăm colaborarea cu ei."

- Concret, care este procedura privind tranzactiile cu valori mari, de peste 10.000 de euro?

ING Bank: 

"Avem în jur de 46 de milioane de tranzacții pe lună. Din acestea, 98% sunt normale, cum ar fi cumpărăturile de la supermarket, cafeaua de dimineață sau florile pentru soție. În cele 2% se încadrează tranzacțiile peste sumele prevăzute în legea AML4 - 129/2019, transferurile transfrontaliere sau tranzacțiile suspecte (ca să va faceti o idee privind tranzacțiile suspecte, 0,0005% dintre cele 46 de milioane de tranzacții au caracter suspect, ca și cum ai căuta acul în "căruța digitală cu fân”).

Pentru că banca are rolul de ”filtru” în contextul luptei împotriva infracțiunilor financiare, în conformitate cu prevederile legale, asta implică, în funcție de caz, inclusiv să cerem clarificări suplimentare pentru anumite tranzacții.

Clienții sunt contactați și cerem detalii privind proveniența / destinația, în unele cazuri se și solicită documente doveditoare. De asemenea, în cazul în care se identifică suspiciuni, este obligația legală a băncii de a le raporta către autorități.

Atunci când vorbim despre transferurile de peste 10.000 EUR, cele cash sau transfrontaliere, ele fac obiectul unei raportări statistice, iar tranzacțiile suspecte (cele 0,0005% menționate anterior) presupun raportări speciale.

- Daca un client a facut mai multe plati sau una singura de peste 10.000 de euro, ce intrebari pune banca si ce raspunsuri trebuie sa dea clientul?

ING Bank:

"Clienții sunt contactați și solicităm mai multe detalii privind proveniența sau destinația fondurilor, uneori fiind necesare acte doveditoare.

Însă depinde de la caz la caz, în funcție de destinația tranzacției, părțile implicate, profilul clientului, istoricul tranzacțional etc.
Este datoria și obligația legală a băncii de a cere clarificări și, ulterior, de a raporta la autorități dacă este cazul.

- In ce cazuri se blocheaza conturile si in cat timp?

ING Bank:

"Referitor la ultimele discuții din această perioadă, există procedura de KYC (know your customer), unde toate instituțiile bancare au obligativitatea legală de a-și actualiza baza de date periodic.

ING trimite trei notificări în mod normal via e-mail si telefon, dar în unele cazuri și sms sau chiar corespondență la adresa fizică. În acestea se precizează că: în două luni urmează să fie blocat / într-o lună urmează să fie blocat / a fost blocat și într-o lună urmează să fie închis.

Nu este legal să păstrăm deschis un cont pentru care nu avem datele actualizate mai departe de aceste termene.

- Cate astfel de cazuri ați avut pana acum in acest an?

ING Bank:

"Blocarea contului este ultima redută înainte de toate încercările de a obține clarificări și de a discuta transparent cu clientul, respectiv pentru a reuși actualizarea datelor pentru contul lui.

Este o situație în care nici banca, nici clientul nu doresc să ajungă, în marea majoritatea a cazurilor.

În ceea ce privește procedura de KYC, din păcate, avem o rată mică de răspuns la notificările trimise către clienți. În consecință, există cazuri în care conturile sunt blocate, iar în acel moment clientul se sesizează pentru actualizare și, în cele mai multe instanțe, contul este deblocat înainte de a fi închis și activitatea se reia normal."

Taguri: ING Bank  reclamatie ING Bank  reclamatie banca  banca  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuRevolut si ING mi-au blocat conturile din cauza unor transferuri considerate fraude. Ce pot sa fac?

"Buna ziua. Mi-a fost blocat contul Revolut, din cauza a doua transferuri din strainatate considerate fraude, precum si contul ING, in urma solicitarii Revolut. Numai ca nu este vorba de nicio frauda, sunt bani primiti de la un prieten, iar o parte sunt si bani castigati din detalii

Idea Bank va fi o entitate separata, de tip banca digitala, in cadrul Grupului Banca Transilvania

Idea Bank, banca poloneza preluata de Banca Transilvania (BT), nu va fuziona cu banca-mama ci va ramane o entitate separata, care va fi transformata intr-o banda digitala, "un hub de digital banking, depasind sfera bancilor tranditionale", conform informatiilor furnizate de banca din Cluj, cea detalii

Acord pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene prin PNDR intre Eximbank si AFIR

EximBank și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) au semnat un acord de colaborare cu scopul de a sprijini – prin finanțarea companiilor eligibile – accelerarea procesului de absorbție a fondurilor europene alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală detalii

CSALB: incep sa apara cazuri de solutionare amiabila a cererilor de dare in plata

"Încep să apară și cazuri de soluționare amiabilă a cererilor de dare în plată... Ținând cont de clarificările termenului de impreviziune acceptate de CCR ca fiind constituționale, recomandăm băncilor să fie mai deschise față de solicitările de detalii

  

Ultimele Comentarii