Criza COVID-19 | Interviu

ING Bank explica de ce-i intreaba pe clienti cum justifica platile cu sume mari de bani si in ce conditii blocheaza conturile

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-08-20 22:16

Mai multi cititori Bancherul.ro se plang ca ING Bank le-a blocat conturile sau sunt amentinati cu blocarea acestora daca nu justifica anumite tranzactii cu sume mai mari de bani.

I-am intrebat, de aceea, pe reprezentantii ING Bank, de ce si in ce situatii clientii bancii trebuie sa justifice operatiunile cu sume mari de bani si care este procedura urmata de banca in aceste cazuri.

ING Bank spune ca este obligata sa respecte legea privind spalarea banilor si finantarea terorismului, care o obliga sa-i intrebe pe clientii care fac tranzactii cu sume de peste 10.000 de euro de unde provin banii si care este detinatia acestora:

"ING Bank România respectă Legea privind prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului nr. 129/2019 (Legea AML 4). Potrivit acesteia, trebuie să raportăm orice tranzacție în numerar de peste 10.000 de euro și tranzacțiile transfrontaliere de peste 10.000 de euro, indiferent dacă acestea sunt efectuate într-o singură operațiune sau în mai multe operațiuni care par conectate.

La rândul nostru, inițiem un dialog ori de câte ori aceste tranzacții apar și acționăm ca un filtru, punând întrebări despre proveniența, respectiv destinațiile sumelor respective. Recunoaștem rolul nostru în lupta împotriva infracțiunilor financiare, chiar dacă el poate acţiona uneori în detrimentul experienței clienților noştri.

Dar cel mai bun lucru pe care îl putem face deocamdată este să-i informăm și să-i educăm cu privire la această obligație legală și să continuăm colaborarea cu autoritățile pentru a preveni orice activități ilegale prin intermediul platformelor băncii.

Directivele europene vor continua să fie aplicate și acesta este acum noul normal: clienții vor trebui să ofere mai multe informații cu privire la fondurile lor. În caz contrar, suntem obligați din punct de vedere legal să încetăm colaborarea cu ei."

- Concret, care este procedura privind tranzactiile cu valori mari, de peste 10.000 de euro?

ING Bank: 

"Avem în jur de 46 de milioane de tranzacții pe lună. Din acestea, 98% sunt normale, cum ar fi cumpărăturile de la supermarket, cafeaua de dimineață sau florile pentru soție. În cele 2% se încadrează tranzacțiile peste sumele prevăzute în legea AML4 - 129/2019, transferurile transfrontaliere sau tranzacțiile suspecte (ca să va faceti o idee privind tranzacțiile suspecte, 0,0005% dintre cele 46 de milioane de tranzacții au caracter suspect, ca și cum ai căuta acul în "căruța digitală cu fân”).

Pentru că banca are rolul de ”filtru” în contextul luptei împotriva infracțiunilor financiare, în conformitate cu prevederile legale, asta implică, în funcție de caz, inclusiv să cerem clarificări suplimentare pentru anumite tranzacții.

Clienții sunt contactați și cerem detalii privind proveniența / destinația, în unele cazuri se și solicită documente doveditoare. De asemenea, în cazul în care se identifică suspiciuni, este obligația legală a băncii de a le raporta către autorități.

Atunci când vorbim despre transferurile de peste 10.000 EUR, cele cash sau transfrontaliere, ele fac obiectul unei raportări statistice, iar tranzacțiile suspecte (cele 0,0005% menționate anterior) presupun raportări speciale.

- Daca un client a facut mai multe plati sau una singura de peste 10.000 de euro, ce intrebari pune banca si ce raspunsuri trebuie sa dea clientul?

ING Bank:

"Clienții sunt contactați și solicităm mai multe detalii privind proveniența sau destinația fondurilor, uneori fiind necesare acte doveditoare.

Însă depinde de la caz la caz, în funcție de destinația tranzacției, părțile implicate, profilul clientului, istoricul tranzacțional etc.
Este datoria și obligația legală a băncii de a cere clarificări și, ulterior, de a raporta la autorități dacă este cazul.

- In ce cazuri se blocheaza conturile si in cat timp?

ING Bank:

"Referitor la ultimele discuții din această perioadă, există procedura de KYC (know your customer), unde toate instituțiile bancare au obligativitatea legală de a-și actualiza baza de date periodic.

ING trimite trei notificări în mod normal via e-mail si telefon, dar în unele cazuri și sms sau chiar corespondență la adresa fizică. În acestea se precizează că: în două luni urmează să fie blocat / într-o lună urmează să fie blocat / a fost blocat și într-o lună urmează să fie închis.

Nu este legal să păstrăm deschis un cont pentru care nu avem datele actualizate mai departe de aceste termene.

- Cate astfel de cazuri ați avut pana acum in acest an?

ING Bank:

"Blocarea contului este ultima redută înainte de toate încercările de a obține clarificări și de a discuta transparent cu clientul, respectiv pentru a reuși actualizarea datelor pentru contul lui.

Este o situație în care nici banca, nici clientul nu doresc să ajungă, în marea majoritatea a cazurilor.

În ceea ce privește procedura de KYC, din păcate, avem o rată mică de răspuns la notificările trimise către clienți. În consecință, există cazuri în care conturile sunt blocate, iar în acel moment clientul se sesizează pentru actualizare și, în cele mai multe instanțe, contul este deblocat înainte de a fi închis și activitatea se reia normal."

Taguri: ING Bank  reclamatie ING Bank  reclamatie banca  banca  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuING Bank: Programul IMM Invest a crescut increderea firmelor micro si mici in finantarea bancara

Programul IMM Invest, prin care statul garanteaza si subventioneaza dobanda la creditele pentru firme, a sporit increderea firmelor mici in finantarea bancara, a spus Delia Olteanu, manager segment IMM in Divizia de Business Banking la ING Bank Romania, in cadrul detalii

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania: Daca dobanzile vor creste in continuare, vom veni proactiv cu solutii ca sa depasim impreuna perioada asta (video)

Omer Tetik - CEO al Băncii Transilvania, cea mai mare bancă din România, în dialog cu Nela Petrișor – conciliator CSALB, avocat și fost judecător al ÎCCJ și Cătălin Bălan - comunicator CSALB. (vezi video la finalul detalii

Flavia Popa, BRD: „Inca din 2019 ii directionam catre CSALB pe clientii cu care suntem in instanta”

Flavia Popa - secretar general al BRD, în dialog cu Camelia Popa - conciliator CSALB și avocat și Irina Chițu - analist financiar. - „Vrem să ajungem și în al 17-lea ceas la un acord cu un client al băncii, indiferent dacă suntem detalii

Seful bancherilor: "daca clientul are o problema financiara sau o problema temporara de a suporta un anumit cost, banca trebuie sa se ajusteze!"

Bogdan Neacșu, Președintele Asociației Române a Băncilor și Președintele CEC Bank, în dialog cu Mihai Tănăsescu, avocat și conciliator CSALB și Irina Chițu, analist financiar. - Schimbarea indicelui ROBOR cu IRCC se face detalii

  

Ultimele Comentarii