BANCI | Stirea Zilei

La ce banca e mai bine sa-ti incasezi salariul, pentru a avea un credit pe card (overdraft) cu dobanda mica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-03-09 20:00

Overdraftul (descoperitul de cont sau descoperitul de card) este un credit acordat de banci pe baza cardului de salariu, care functioneaza ca un card de credit, dar are dobanzi mult mai mici, astfel ca reprezinta o solutie convenabila pentru a avea la dispozitie o rezerva de bani pentru situatii de urgenta.

Astfel, dobanzile pentru un overdraft se incadreaza intre 10,28% la CEC Bank si 16,35% la BCR, media celor 15 banci care au in oferta un astfel de produs de creditare fiind 12,75% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor publicate de banci.

CEC Bank are nu doar cea mai scazuta dobanda, ci si cele mai mici comisioane pentru utilizarea cardului, cu 0 comisioane plentru retragerile de numerar, la orice banca din Romania sau din strainatate.

Comparativ, dobanda medie la un card de credit este aproape 24%, asadar inca o data mai mare (vezi aici topul cardurilor de credit). In compensatie, cardurile de credit au alte facilitati: ratele fara dobanda, perioada de gratie la rambursarea datoriei sau bonsuri pentru plati.

Dobanda medie la un overdraft este mai scazuta chiar si in comparatie cu un credit de nevoi personale rambursat pe o perioada mai lunga, de pana la cinci ani, care are o dobanda medie de peste 13%. Cu toate acestea, sunt banci care acorda credite de consum cu dobanzi mai mici, in jurul a 10% pe an (vezi aici topul dobanzilor la creditele de nevoi personale).

Top 3 overdrafturi cu cele mai mici dobanzi

Dintre cele 15 banci care au in oferta overdrafturi practica dobanzi variabile, 14 practica dobanzi variabile, care se modifica o data la trei luni, in functie de Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), care are o valoare de 2,36% in prezent, pana la finalul acestei luni.

O singura banca, Banca Transilvania, utilizeaza o dobanda fixa pentru overdraft, la fel ca la un credit de nevoi personale si la majoritatea cardurilor de credit.

Bancile cu cele mai mici dobanzi la un overdraft sunt urmatoarele:

1. CEC Bank - 10,28%

2. Garanti BBVA - 10,34%

3. Banca Romaneasca - 10,35%

La polul opus, bancile cu cele mai mari dobanzi pentru un descoperit de cont sunt, in ordine:

1. BCR - 16,35%

2. Alior Bank - 15,23%

3. Alpha Bank - 14,96%

Un alt avantaj al unui credit tip descoperit de cont (overdraft) este ca se acorda rapid si fara prea multa birocratie, doar pe baza veniturilor incasate pe card.

De regula, valabilitatea contractului este de 1 an, cu posibilitatea de prelungire, insa unele banci acorda overdrafturi si pe perioade mai mari, de doi sau chiar cinci ani.

Un alt convenient este ca in afara de dobanda nu trebuie platite si alte comisioane, la majoritatea bancilor, cu trei exceptii: ING, BCR si BRD, unde trebuie achitat un comision de aprobare a unui descoperit de cont, de pana la 40 de lei, in cazul ING.

 

Taguri: UniCredit Bank  comisioane card  First Bank  overdraft  BRD Groupe Societe Generale  credite de consum  ING Bank  dobanzi credite nevoi personale  OTP Bank  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  Alpha Bank  Garanti BBVA  CEC Bank  Banca Romaneasca  descoperit de card  DAE credite nevoi personale  carduri de debit  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

Topul depozitelor bancare in lei cu cele mai mari dobanzi (actualizat)

Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie sunt TBI Bank, Intesa, CEC Bank, Eximbank si Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele cinci banci platesc pentru un depozit in lei la termen de un an dobanzi de peste detalii

Recomandarile BNR pentru banci in noul context cu dobanzi mari si riscuri ridicate

Razboiul din Ucraina si explozia preturilor si dobanzilor cresc riscurile de operare ale bancilor, care sunt nevoite sa adopte masuri prudentiale, in principal prin intarirea rezervelor de capital din emiterea de obligatiuni sau din profitul neplatit actionarilor sub forma de detalii

Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Rata lunara medie la un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte este in prezent de 2.156 de lei, comparativ cu 1.196 de lei, cat era in vara anului trecut, conform topului dobanzilor practicate de banci la aceste imprumuturi, realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din detalii

 



 

Ultimele Comentarii