www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareLa ce banca e mai bine sa-ti incasezi salariul, pentru a avea un credit pe card (overdraft) cu dobanda mica

Autor: Bancherul.ro
2020-03-09 20:00

Overdraftul (descoperitul de cont sau descoperitul de card) este un credit acordat de banci pe baza cardului de salariu, care functioneaza ca un card de credit, dar are dobanzi mult mai mici, astfel ca reprezinta o solutie convenabila pentru a avea la dispozitie o rezerva de bani pentru situatii de urgenta.


Astfel, dobanzile pentru un overdraft se incadreaza intre 10,28% la CEC Bank si 16,35% la BCR, media celor 15 banci care au in oferta un astfel de produs de creditare fiind 12,75% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor publicate de banci.


CEC Bank are nu doar cea mai scazuta dobanda, ci si cele mai mici comisioane pentru utilizarea cardului, cu 0 comisioane plentru retragerile de numerar, la orice banca din Romania sau din strainatate.


Comparativ, dobanda medie la un card de credit este aproape 24%, asadar inca o data mai mare (vezi aici topul cardurilor de credit). In compensatie, cardurile de credit au alte facilitati: ratele fara dobanda, perioada de gratie la rambursarea datoriei sau bonsuri pentru plati.


Dobanda medie la un overdraft este mai scazuta chiar si in comparatie cu un credit de nevoi personale rambursat pe o perioada mai lunga, de pana la cinci ani, care are o dobanda medie de peste 13%. Cu toate acestea, sunt banci care acorda credite de consum cu dobanzi mai mici, in jurul a 10% pe an (vezi aici topul dobanzilor la creditele de nevoi personale).


Top 3 overdrafturi cu cele mai mici dobanzi


Dintre cele 15 banci care au in oferta overdrafturi practica dobanzi variabile, 14 practica dobanzi variabile, care se modifica o data la trei luni, in functie de Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), care are o valoare de 2,36% in prezent, pana la finalul acestei luni.


O singura banca, Banca Transilvania, utilizeaza o dobanda fixa pentru overdraft, la fel ca la un credit de nevoi personale si la majoritatea cardurilor de credit.


Bancile cu cele mai mici dobanzi la un overdraft sunt urmatoarele:


1. CEC Bank - 10,28%


2. Garanti BBVA - 10,34%


3. Banca Romaneasca - 10,35%


La polul opus, bancile cu cele mai mari dobanzi pentru un descoperit de cont sunt, in ordine:


1. BCR - 16,35%


2. Alior Bank - 15,23%


3. Alpha Bank - 14,96%


Un alt avantaj al unui credit tip descoperit de cont (overdraft) este ca se acorda rapid si fara prea multa birocratie, doar pe baza veniturilor incasate pe card.


De regula, valabilitatea contractului este de 1 an, cu posibilitatea de prelungire, insa unele banci acorda overdrafturi si pe perioade mai mari, de doi sau chiar cinci ani.


Un alt convenient este ca in afara de dobanda nu trebuie platite si alte comisioane, la majoritatea bancilor, cu trei exceptii: ING, BCR si BRD, unde trebuie achitat un comision de aprobare a unui descoperit de cont, de pana la 40 de lei, in cazul ING.