BANCI | Stirea Zilei

Dobanda la creditele in lei pentru firme a urcat la cel mai mare nivel din ultimii cinci ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-07-16 00:17

Dobanda medie la creditele in lei acordate de banci firmelor a crescut in luna mai la 6,36%, care este cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, pe fondul majorarii dobanzilor de referinta din piata interbancara (ROBOR), in contextul rabufnirii inflatiei, dar si a intensificarii riscurilor si incertitudinilor interne si externe cu privire la evolutia economiei.

Conform statisticilor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), dobanda medie la creditele in lei acordate de banci societatilor nefinanciare a fost in luna mai 6,36%, in crestere de la 6,19% in luna precedenta, aprilie, 5,84% in decembrie 2018, 4,94% in decembrie 2017 si 3,72% in decembrie 2016.

Scumpirea creditelor pentru firme in luna mai a avut loc dupa ce ROBOR la 3 luni a crescut la 3,32% la inceputul lunii mai, de la 3,23% la inceputul lunii aprilie.

Cel mai mic nivel al dobanzii la finantarile pentru companii s-a inregistrat in septembrie 2016, de 3,51%, ceea ce inseamna ca in ultimii trei ani dobanda aproape s-a dublat, pana la 6,36% in prezent.

Un nivel mai mare al dobanzii la finantarile companiilor s-a consemnat in septembrie 2014, de 6,42%, moment din care costul creditelor a coborat continuu, pana in vara lui 2017, cand au inceput sa creasca, odata cu ROBOR-ul la 3 luni, care a urcat de la 0,8% in august 2017 la 2,1% la finalul aceluiasi an si 3,15% in prezent.

In primele cinci luni din acest an, dobanda la creditele pentru firme a crescut cu o jumatate de punct, de la 5,84% cat era in decembrie 2018 la 6,36% in mai 2019.

Majorarea dobanzii este posibil sa fi influentat intr-o anumita masura si volumul de credite noi acordate de banci firmelor, care au scazut cu 0,7 miliarde lei in luna mai fata de aprilie, de la 2,7 la 2 miliarde lei, mai putine decat creditele de consum.

Cu toate acestea, in primele cinci luni ale anului, valoarea creditelor noi in lei obtinute de firme a fost mai mare decat in aceeasi perioada a anului precedent: 10,3 miliarde lei, fata de 9,8 miliarde lei.

Creditele noi in euro au crescut, in acelasi interval, de la 0,9 la 1,1 miliarde euro, fiind probabil stimulate intr-o anumita masura si de dobanda mai mai mica la euro: 2,51%, aproape de nivelul de anul trecut, cand era 2,41%.

Dobanda la creditele in euro pentru firme, de 2,51%, este inca o data mai mica decat cea in lei, de 6,36%.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

Executarile silite pot fi negociate cu banca in cadrul CSALB

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) anunta ca exista banci care accepta o intelegere amiabila si cu clientii ajunsi in faza de executare silita, din cauza neplatii ratelor la credite. Bancile pot conveni cu clientii angajamente de plată, detalii

Raiffeisen Bank, amendata de ANPC pentru ca nu a respectat un ordin de despagubire a clientilor cu dobanzi majorate la credite

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anuntat, intr-un comunicat, ca a amendat Raiffeisen Bank cu 100.000 de lei pentru ca "in timpul scurs de la termenul pronunțării sentinței definitive a instanței, respectiv 6.02.2020, de aproximativ 1 an și 7 luni – detalii

  

Ultimele Comentarii