BANCI | Stirea Zilei

Dobanda la creditele in lei pentru firme a urcat la cel mai mare nivel din ultimii cinci ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-07-16 00:17

Dobanda medie la creditele in lei acordate de banci firmelor a crescut in luna mai la 6,36%, care este cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, pe fondul majorarii dobanzilor de referinta din piata interbancara (ROBOR), in contextul rabufnirii inflatiei, dar si a intensificarii riscurilor si incertitudinilor interne si externe cu privire la evolutia economiei.

Conform statisticilor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), dobanda medie la creditele in lei acordate de banci societatilor nefinanciare a fost in luna mai 6,36%, in crestere de la 6,19% in luna precedenta, aprilie, 5,84% in decembrie 2018, 4,94% in decembrie 2017 si 3,72% in decembrie 2016.

Scumpirea creditelor pentru firme in luna mai a avut loc dupa ce ROBOR la 3 luni a crescut la 3,32% la inceputul lunii mai, de la 3,23% la inceputul lunii aprilie.

Cel mai mic nivel al dobanzii la finantarile pentru companii s-a inregistrat in septembrie 2016, de 3,51%, ceea ce inseamna ca in ultimii trei ani dobanda aproape s-a dublat, pana la 6,36% in prezent.

Un nivel mai mare al dobanzii la finantarile companiilor s-a consemnat in septembrie 2014, de 6,42%, moment din care costul creditelor a coborat continuu, pana in vara lui 2017, cand au inceput sa creasca, odata cu ROBOR-ul la 3 luni, care a urcat de la 0,8% in august 2017 la 2,1% la finalul aceluiasi an si 3,15% in prezent.

In primele cinci luni din acest an, dobanda la creditele pentru firme a crescut cu o jumatate de punct, de la 5,84% cat era in decembrie 2018 la 6,36% in mai 2019.

Majorarea dobanzii este posibil sa fi influentat intr-o anumita masura si volumul de credite noi acordate de banci firmelor, care au scazut cu 0,7 miliarde lei in luna mai fata de aprilie, de la 2,7 la 2 miliarde lei, mai putine decat creditele de consum.

Cu toate acestea, in primele cinci luni ale anului, valoarea creditelor noi in lei obtinute de firme a fost mai mare decat in aceeasi perioada a anului precedent: 10,3 miliarde lei, fata de 9,8 miliarde lei.

Creditele noi in euro au crescut, in acelasi interval, de la 0,9 la 1,1 miliarde euro, fiind probabil stimulate intr-o anumita masura si de dobanda mai mai mica la euro: 2,51%, aproape de nivelul de anul trecut, cand era 2,41%.

Dobanda la creditele in euro pentru firme, de 2,51%, este inca o data mai mica decat cea in lei, de 6,36%.

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii