BANCI | Stirea Zilei

Avocatul Piperea poate fi executat silit de bancile care au castigat procesul privind creditele in franci elvetieni, a decis ICCJ

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-11-18 21:35

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a emis o solutie definitiva prin care respinge cererea asociatiei Parakletos, condusa de avocatul Gheorghe Piperea, implicat in numeroase procese impotriva bancilor, de suspendare a executarii silite de catre bancile pe care acesta le-a dat in judecata pentru acordarea creditelor in franci elvetieni (CHF), dar a pierdut.

Piperea a dat in judecata, la Tribunalul Bucuresti, un numar de opt banci (Banca Transilvania, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Romaneasca, OTP Bank, Garanti Bank, Raiffeisen Bank si Credit Europe) alaturi de Banca Nationala a Romaniei (BNR), solicitand judecatorilor sa oblige bancile sa converteasca imprumuturile din CHF in lei, la cursul din data acordarii, in anii 2007-2008, si sa ramburseze clientilor diferentele de curs valutar de pana in prezent, dupa ce cursul CHF/RON s-a dublat de atunci pana acum, determinand implicit si dublarea ratelor la credite.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a intervenit in proces in favoarea lui Piperea, cerand judecatorilor sa-i dea dreptate.

Piperea a sustinut in fata instantei de judecata ca bancile au acordat cu rea intentie acele credite, pe care le-a catalogat “toxice”, cu scopul de a profita de pe urma aprecierii puternice a francului fata de leu, bancile stiind ca francul se afla atunci la cotatii minime si urma sa creasca.

Avocatii bancilor s-au aparat sustinand ca nu puteau sa anticipeze evolutia cursului de schimb CHF/RON, iar clientii sunt cei care suporta ricul valutar, conform prevederilor din contractele de credit.

Judecatorii Tribunalului Bucuresti au dat dreptate bancilor, aducand ca argument principiul nominalismului monetar din Codul Civil, potrivit caruia un credit trebuie rambursat la aceeasi valoare la care a fost obtinut, indiferent de evolutia cursului de schimb valutar.

Decizia Tribunalului Bucuresti, contestata de Piperea, a fost insa confirmata si de Curtea de Apel Bucuresti, care, suplimentar, a obligat asociatia Parkletos sa plateasca bancilor cu titlu de cheltuieli de judecata suma totala de 85.800 de lei catre patru banci.

Respectivele banci au initat executarea silita a asociatiei Parakletos pentru a-si recupera sumele decise de instanta, dar Piperea a cerut la ICCJ suspendarea executarii silite, cerere respinsa insa definitiv de instanta suprema, pana la solutionarea recursului.

Piperea a deschis numeroase procese individuale si colective impotriva bancilor, in care a cerut conversia creditelor din CHF in lei la cursul istoric, dar fara succes.

A ajuns cu acest caz si la Curtea Europeana de Justitie, dar degeaba, intrucat aceasta a ajuns la concluzia ca imprumuturile in CHF sau alte valute trebuie achitate in moneda in care au fost acordate. (vezi aici detalii)

Vazand ca nu-i poate convinge pe judecatori sa incalce legea, Piperea s-a gandit sa faca o lege noua, care sa oblige bancile sa converteasca imprumuturile in franci la cursul istoric.

Cu sprijinul fostului senator PNL, mutat ulterior la ALDE, Daniel Zamfir, el a scris o lege in acest sens, adoptata fulgerator de parlamentarii care sperau la mai multe voturi de la potentialii beneficiari ai legii, lege care insa a fost declarata ilegala de Curtea Constitutionala.

Ce putem invata din aceasta poveste?

Ca neputinta bancilor in a rezolva problemele clientilor cu credite in franci a reprezentat o mare oportunitate pentru avocati, politicieni si institutii ale statutului (ANPC) de a deveni celebri, a face promisiuni desarte alegatorilor si de a poza in falsi aparatori ai consumatorilor.

Ceea ce a adus prejudicii tuturor celor implicati, care au suferit un mare deficit de imagine, incredere si prestigiu.

Bancile au anuntat abia zilele trecute un nou cod de etica, in care se angajeaza sa-si ajute clientii cu probleme in rambursarea creditelor, cum este cazul multora cu imprumuturi in franci elvetieni. 

Chiar si justitia a avut de suferit din cauza unor decizii contradictorii, desi majoritatea au fost corecte, in spiritul legii.

Insa cel mai rau este ca aceste invataminte nu au fost insusite de nimeni, pentru ca razboiul continua.

Comentarii

Silv
Tare asta
Incepeti saptamana mancad pe paine.

Silv
Raspuns
Nominalismul interpretat tendentios, iar privind Anpc ul care a tinut clar cu bancile ATENTIE !!!! TREBUIA SA APLICE LEGEA SI SA INCHIDA IMEDIAT BANCILE CARE AU ACORDAT CREDITE IN CHF PANA LA REMEDIEREA DEFICIENTELOR MAI PRECIS LEGEA 363, ANPC A AVUT O TENTATIVA DAR , SITUATIA ESTE POLITICA SI NU A AVUT CURAJ SA INCHIDA O BANCA FIINDCA ZICEAU EI SE CREEAZA ADEVARATUL RISC SISTEMIC.

Dans
Maro
Jurnalism de cacao, platit cu bani marunti de gigantii bancari, care se usureaza cu bolta pe prostimea care se imprumuta la banci!

Vasile Coman - Bancherul.ro
despre jurnalism
Dans, jurnalismul Bancherul.ro inseamna, in primul rand, ca ofera libertatea totala de expresie, chiar si celor care nu au responsabilitatea de a semna comentariile cu numele lor real. In al doilea rand, este un jurnalism independent, articolele fiind scrise obiectiv, de persoane care au absolvit o facultate de jurnalism si care-si respecta deontologia profesionala. Daca aveti vreo obiectie cu privire la corectitudinea si obiectivitatea acestui articol, va rog sa ne spuneti, pentru a sustine acuzatia dumneavoastra si pentru a-l putea corecta. Daca nu, sunteti binevenit si cu alte comentarii, in spiritul dreptului la opinie.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum "se pescuiesc” 5.000 de euro de pe un card, printr-o frauda online, iar banca spune ca e vina clientului

„Mi-am deschis un cont la banca, cu card atasat, dar fara sa fiu atentionat cu privire la riscul fraudelor online, denumite phishing”, ne-a transmis un cititor. Iata ce a patit. Dupa cateva zile de la deschiderea contului, a primit un e-mail care parea de la banca, detalii

Cu cat s-a scumpit un credit ipotecar?

Costul unui credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte a crescut cu 2,5 procentuale in acest an, dupa ce Banca Nationala a Romanei (BNR) a majorat dobanda mult mai mult, cu 4,75 puncte, de la 2% in ianuarie la 6,75% in noiembrie. Concret Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul detalii

Care sunt cele mai apreciate aplicatii de mobile banking?

George BCR, First Bank si ING Home Bank sunt cele mai apreciate aplicatii de mobile banking, conform evaluarilor din magazinele online de unde se pot descarca: Google Play pentru telefoane cu Adroid si App Store pentru divaisuri iPhone. Notele primite de detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi fixe la creditele ipotecare?

In topul bancilor cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-7 ani la un credit imobiliar/ipotecar, pentru cumpararea sau construirea unei locuinte, se gasesc BRD, ING, BT si First Bank, conform clasamentului realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din site-ul de specialitate, detalii