BANCI | Stirea Zilei

Bancile cer clientilor care pierd procesele pe darea in plata cheltuieli de judecata de pana la 1.000 de euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-02-27 22:48

Bancile au castigat pana acum 21 de procese avand ca obiect Legea 77/2016 privind darea in plata, in timp ce clientii lor au avut succes in doar opt cazuri, intrucat judecatorii au constatat ca multe notificari nu indeplinesc conditiile impuse de lege, dupa cum rezulta din cele aproximativ 100 de dosare studiate de Bancherul.ro, din cele aproape 6.500 de procese existente in prezent pe rolul instantelor din toata tara.

Principalele conditii pentru darea in plata se refera la calitatea persoanei care face cererea (doar persoanele fizice, avand calitatea de consumator, adica fara activitati comerciale) si la tipul creditului (doar creditele pentru locuinte, nu si pentru terenuri sau alte tipuri de imobile, cu o valoare mai mica de 250.000 de euro).

De exemplu, BCR a castigat un proces cu un client care a vrut sa dea in plata un teren forestier de peste 1.000 mp in Voluntari, Ilfov, pentru a scapa de credit. In urma pierderii procesului, clientul a fost obligat de instanta sa plateasca bancii 20 de lei reprezentand taxa judiciara de timbru.

Acesta este un caz fericit, pentru ca in alte procese castigate de BCR cu clientii care au trimis notificari de dare in plata, banca le-a cerut cheltuieli de judecata care ajung la aproape 1.000 de euro, aprobate de instante.

De exemplu, Judecatoria din Carei l-a obligat pe un client al BCR care a pierdut procesul pe legea darii in plata sa achite bancii aproape 4.000 de lei (850 de euro) reprezentand cheltuieli de judecata avansate cu titlu de onorariu avocat.

Alta intanta a decis, intr-un proces pierdut de un client al Unicredit, reducerea cuantumului onorariului pentru avocat de la 3000 la la 1000 lei.

Iar intr-un alt caz, in care Banca Romaneasca a castigat un proces cu un client care a cerut darea in plata, judecatorii au respins cererea bancii referitoare la cheltuielile de judecată ca fiind neîntemeiata.

Pana in prezent, BCR a castigat patru procese privind darea in plata si a pierdut doar doua, in timp ce BRD a castigat tot patru procese si a piedut unul, conform datelor portalului instantelor de judecata (portal.just.ro) analizate de Bancherul.ro.

Banca Transilvania a pierdut doua procese si a castigat doar unul, Raiffeisen, Unicredit si Piraeus Bank au castigat cate un proces, OTP a castigat doua si a pierdut tot atatea, CEC Bank a castigat un proces iar pe altul l-a pierdut, Bancpost are doua castigate si unul pierdut, Credit Europe Bank are, de asemenea, doua castigate si unul pierdut, iar Banca Romaneasca un proces castigat, altul pierdut.

In acelasi timp, tot mai multe instante au inceput sa judece cazurile de dare in plata conform teoriei impreviziunii, in vederea echilibrarii prestatiilor, respectiv reducerea ratelor lunare, conform precizarilor facute de Curtea Constitutionala (vezi aici detalii)

Taguri: lege darea in plata  procese  First Bank  BRD Groupe Societe Generale  IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor)  Curtea Constitutionala  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  Banca Romaneasca  darea in plata  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCreditele online ale IFN-urilor supraindatoreaza populatia: o problema in atentia BNR

Bancherul.ro si Reclamatiibanci.ro au primit in ultima perioada mai multe sesizari de la cititori care se plang ca au ajuns supraindatorati, dupa ce au putut obtine mai multe imprumuturi online de la IFN-uri, desi aveau deja de platit rate care depaseau detalii

Cum "se pescuiesc” 5.000 de euro de pe un card, printr-o frauda online, iar banca spune ca e vina clientului

„Mi-am deschis un cont la banca, cu card atasat, dar fara sa fiu atentionat cu privire la riscul fraudelor online, denumite phishing”, ne-a transmis un cititor. Iata ce a patit. Dupa cateva zile de la deschiderea contului, a primit un e-mail care parea de la banca, detalii

Cu cat s-a scumpit un credit ipotecar?

Costul unui credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte a crescut cu 2,5 procentuale in acest an, dupa ce Banca Nationala a Romanei (BNR) a majorat dobanda mult mai mult, cu 4,75 puncte, de la 2% in ianuarie la 6,75% in noiembrie. Concret Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul detalii

Care sunt cele mai apreciate aplicatii de mobile banking?

George BCR, First Bank si ING Home Bank sunt cele mai apreciate aplicatii de mobile banking, conform evaluarilor din magazinele online de unde se pot descarca: Google Play pentru telefoane cu Adroid si App Store pentru divaisuri iPhone. Notele primite de detalii

  

Ultimele Comentarii