www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareBancile cer clientilor care pierd procesele pe darea in plata cheltuieli de judecata de pana la 1.000 de euro

Autor: Bancherul.ro
2017-02-27 22:48

Bancile au castigat pana acum 21 de procese avand ca obiect Legea 77/2016 privind darea in plata, in timp ce clientii lor au avut succes in doar opt cazuri, intrucat judecatorii au constatat ca multe notificari nu indeplinesc conditiile impuse de lege, dupa cum rezulta din cele aproximativ 100 de dosare studiate de Bancherul.ro, din cele aproape 6.500 de procese existente in prezent pe rolul instantelor din toata tara.


Principalele conditii pentru darea in plata se refera la calitatea persoanei care face cererea (doar persoanele fizice, avand calitatea de consumator, adica fara activitati comerciale) si la tipul creditului (doar creditele pentru locuinte, nu si pentru terenuri sau alte tipuri de imobile, cu o valoare mai mica de 250.000 de euro).


De exemplu, BCR a castigat un proces cu un client care a vrut sa dea in plata un teren forestier de peste 1.000 mp in Voluntari, Ilfov, pentru a scapa de credit. In urma pierderii procesului, clientul a fost obligat de instanta sa plateasca bancii 20 de lei reprezentand taxa judiciara de timbru.


Acesta este un caz fericit, pentru ca in alte procese castigate de BCR cu clientii care au trimis notificari de dare in plata, banca le-a cerut cheltuieli de judecata care ajung la aproape 1.000 de euro, aprobate de instante.


De exemplu, Judecatoria din Carei l-a obligat pe un client al BCR care a pierdut procesul pe legea darii in plata sa achite bancii aproape 4.000 de lei (850 de euro) reprezentand cheltuieli de judecata avansate cu titlu de onorariu avocat.


Alta intanta a decis, intr-un proces pierdut de un client al Unicredit, reducerea cuantumului onorariului pentru avocat de la 3000 la la 1000 lei.


Iar intr-un alt caz, in care Banca Romaneasca a castigat un proces cu un client care a cerut darea in plata, judecatorii au respins cererea bancii referitoare la cheltuielile de judecată ca fiind neîntemeiata.


Pana in prezent, BCR a castigat patru procese privind darea in plata si a pierdut doar doua, in timp ce BRD a castigat tot patru procese si a piedut unul, conform datelor portalului instantelor de judecata (portal.just.ro) analizate de Bancherul.ro.


Banca Transilvania a pierdut doua procese si a castigat doar unul, Raiffeisen, Unicredit si Piraeus Bank au castigat cate un proces, OTP a castigat doua si a pierdut tot atatea, CEC Bank a castigat un proces iar pe altul l-a pierdut, Bancpost are doua castigate si unul pierdut, Credit Europe Bank are, de asemenea, doua castigate si unul pierdut, iar Banca Romaneasca un proces castigat, altul pierdut.


In acelasi timp, tot mai multe instante au inceput sa judece cazurile de dare in plata conform teoriei impreviziunii, in vederea echilibrarii prestatiilor, respectiv reducerea ratelor lunare, conform precizarilor facute de Curtea Constitutionala (vezi aici detalii)