BANCI | Ultima Ora

Garantiile pentru creditele Prima Casa scad de la 3 la 2,5 miliarde lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-01-28 13:08

Garantiile de stat pentru creditele ipotecare acordate de banci prin Programul Prima Casa se vor ridica in acest an la 2,5 miliarde lei, cu o jumatate de miliard sub nivelor celor trei miliarde de lei acordate in 2016, care au generat credite de sase miliarde lei.

“Conform strategiei programului ”Prima casă”, se propune ca pentru anul 2017, să fie aprobată alocarea unui plafon al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, de 2.500 milioane lei”, se arata in Nota de fundamentare a Hotărarii pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă", publicata pe site-ul Ministerului Finantelor (vezi aici detalii).

Fostul guvern Ciolos stabilise initial pentru anul trecut un plafon de garantii de doar 1,6 miliarde lei, la jumatate fata de 2015, incercand sa diminueze treptat influenta Programului Prima Casa, gandit in 2009 sa functioneze doar pe perioada crizei financiare.

Guvernul a fost insa nevoit pe parcursul lui 2016 sa majoreze de trei ori plafonul de garantii, pana la 3 miliarde lei, din cauza aparitiei legii privind darea in plata, care a determinat bancile sa ridice de la 15% la 30% avansul la creditele ipotecare standard, fata de doar 5% la creditele Prima Casa, astfel ca cerea pentru aceste credite a crescut foarte mult.

Plafonul de garantii propus pentru 2017 este in acord cu Strategia Programului Prima Casa pana in 2021 aprobata de guvernul Ciolos.

In Strategia Programului Prima Casa pe termen mediu adoptata de Guvernul Ciolos se arata ca "Ministerul Finanțelor Publice are în vedere un plafon anual de garanții în cadrul Programului de aproximativ 2,5 miliarde lei pentru primul an (2017), câte 2 miliarde lei pentru fiecare an pentru anii 2, 3, și 4 (2018-2020), iar pentru ultimul an (2021) 1,5 miliarde lei, astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate și contractate în cadrul Programului, factorul cel mai important atât în dimensionarea cererii, cât și a ofertei de locuințe, solicitare venită în procesul de consultare cu diferitele entități implicate/interesate (atât consumatorii de credite cât și finanțatorii și dezvoltatorii de locuințe).

Reducerea graduala a plafonului de garanții are în vedere o reducere graduală a intervenției statului prin garantare asumând că piața creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu creșterea accesibilității populației la produsele standard ale băncilor.

Aceste niveluri de plafoane vor susține un volum de credite contractate pentru achiziția de locuințe de aprox 21-22 miliarde de lei pe perioada strategiei."

Garantiile pentru acest an, in valoare de 2,5 miliarde lei, ar putea fi suficiente, fara a mai fi nevoie de suplimentari, ca anul trecut, daca ne gandim ca intre timp bancile au revenit cu avansul la imprumuturile standard pentru locuinte la nivelul dinaintea legii darii in plata, de 15%, desi conditionat la unele banci de marimea oraselor sau de destinatia creditului.

Astfel ca ponderea creditelor Prima Casa, de 60% anul trecut, sa se echilibreze in acest an sau chiar sa fie mai mica decat creditele ipotecare fara garantia statului.

Taguri: Programul Prima Casa  credite ipotecare  Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM)  Prima Casa  Ministerul Finantelor  credite Prima Casa  credite imobiliare  cont bancar firma  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Grupul Banca Transilvania aderă la Carta Diversității

Grupul Banca Transilvania aderă la Carta Diversității și devine semnatarul din industria financiar – bancară cu cei mai mulți angajați în România, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Aderarea înseamnă pentru BT detalii

Banca Transilvania initiaza un program de educatie financiara pentru tineri

 FIT vine cu o experiență de învățare în 360 de grade.  Unul din doi români consideră că știe foarte multe/mai multe lucruri despre bani decât media adulților din România, conform detalii

Revolut majoreaza comisioanele pentru plati

Revolut a anuntat ca din 8 ianuarie 2024 va introduce un comision fix de 0,2 euro centi, echivalent in valuta transferata, pentru platile instant catre carduri non-Revolut Visa si Mastercard din tarile SEPA, alternativ la comisionul standard de 0,7% din suma detalii

Platile instant, posibile la 11 banci

Alpha Bank, care urmeaza sa fie integrata in Unicredit, devine a 11-a banca prin care se pot face plati instant in lei, alaturi de Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, Raiffeisen, CEC Bank, Libra Bank, Intesa, Patria Bank si Vista Bank. Clientii Unicredit inca nu detalii

 



 

Ultimele Comentarii