BANCI | Ultima Ora

Garantiile pentru creditele Prima Casa scad de la 3 la 2,5 miliarde lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-01-28 13:08

Garantiile de stat pentru creditele ipotecare acordate de banci prin Programul Prima Casa se vor ridica in acest an la 2,5 miliarde lei, cu o jumatate de miliard sub nivelor celor trei miliarde de lei acordate in 2016, care au generat credite de sase miliarde lei.

“Conform strategiei programului ”Prima casă”, se propune ca pentru anul 2017, să fie aprobată alocarea unui plafon al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, de 2.500 milioane lei”, se arata in Nota de fundamentare a Hotărarii pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă", publicata pe site-ul Ministerului Finantelor (vezi aici detalii).

Fostul guvern Ciolos stabilise initial pentru anul trecut un plafon de garantii de doar 1,6 miliarde lei, la jumatate fata de 2015, incercand sa diminueze treptat influenta Programului Prima Casa, gandit in 2009 sa functioneze doar pe perioada crizei financiare.

Guvernul a fost insa nevoit pe parcursul lui 2016 sa majoreze de trei ori plafonul de garantii, pana la 3 miliarde lei, din cauza aparitiei legii privind darea in plata, care a determinat bancile sa ridice de la 15% la 30% avansul la creditele ipotecare standard, fata de doar 5% la creditele Prima Casa, astfel ca cerea pentru aceste credite a crescut foarte mult.

Plafonul de garantii propus pentru 2017 este in acord cu Strategia Programului Prima Casa pana in 2021 aprobata de guvernul Ciolos.

In Strategia Programului Prima Casa pe termen mediu adoptata de Guvernul Ciolos se arata ca "Ministerul Finanțelor Publice are în vedere un plafon anual de garanții în cadrul Programului de aproximativ 2,5 miliarde lei pentru primul an (2017), câte 2 miliarde lei pentru fiecare an pentru anii 2, 3, și 4 (2018-2020), iar pentru ultimul an (2021) 1,5 miliarde lei, astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate și contractate în cadrul Programului, factorul cel mai important atât în dimensionarea cererii, cât și a ofertei de locuințe, solicitare venită în procesul de consultare cu diferitele entități implicate/interesate (atât consumatorii de credite cât și finanțatorii și dezvoltatorii de locuințe).

Reducerea graduala a plafonului de garanții are în vedere o reducere graduală a intervenției statului prin garantare asumând că piața creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu creșterea accesibilității populației la produsele standard ale băncilor.

Aceste niveluri de plafoane vor susține un volum de credite contractate pentru achiziția de locuințe de aprox 21-22 miliarde de lei pe perioada strategiei."

Garantiile pentru acest an, in valoare de 2,5 miliarde lei, ar putea fi suficiente, fara a mai fi nevoie de suplimentari, ca anul trecut, daca ne gandim ca intre timp bancile au revenit cu avansul la imprumuturile standard pentru locuinte la nivelul dinaintea legii darii in plata, de 15%, desi conditionat la unele banci de marimea oraselor sau de destinatia creditului.

Astfel ca ponderea creditelor Prima Casa, de 60% anul trecut, sa se echilibreze in acest an sau chiar sa fie mai mica decat creditele ipotecare fara garantia statului.

Taguri: Programul Prima Casa  credite ipotecare  Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM)  Prima Casa  Ministerul Finantelor  credite Prima Casa  credite imobiliare  cont bancar firma  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii