BANCI | Stirea Zilei

Curtea Constitutionala din Croatia sare in apararea clientilor bancilor cu credite in franci elvetieni (CHF)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-12-22 22:50

Curtea Constitutionala din Croatia a decis zilele trecute sa ia apararea clientilor cu credite in franci elvetieni (CHF) care ar putea beneficia de o lege adoptata anul trecut privind conversia acestora in euro la cursul istoric, din data acordarii, o lege asemanatoare fiind adoptata in acest an si in Romania, fiind, de asemenea, contestata la Curtea Constitutionala.

Astfel, Curtea Constitutionala din Croatia a impus Curtii Supreme din aceasta tara sa rejudece cazul creditelor in CHF, dupa ce aceasta a emis recent doua decizii diferite cu privire la legalitatea clauzelor referitoare la dobanda si la cursul de schimb.

Mai exact, Curtea Suprema a ajuns la concluzia ca dobanzile variabile practicate de bancile croate care au acordat credite in CHF sunt ilegale, intrucat bancile nu au explicat suficient de bine consumatorilor modul in care se modifica dobanda variabila si implicatiile economice ale variatiei dobanzii.

Pe de alta parte, judecatorii au considerat legala clauza referitoare la cursul valutar, mai exact faptul ca variatia cursului CHF trebuie suportata de catre clienti, intrucat o astfel de clauza este universal acceptata in cazul contractelor pe termen lung, iar consumatorii cunosteau foarte bine efectele modificarii cursului de schimb asupra ratelor lor lunare la credite.

Cu alte cuvinte, Curtea Suprema a considerat ca bancile nu si-au informat suficient de bine clientii cu privire la efectele economice ale dobanzii variabile, astfel ca aceasta este considerata incorecta, insa bancile ar fi explicat suficient de bine consumatorilor clauza referitoare la riscurile cursului de schimb, astfel ca aceasta a fost considerata o clauza corecta.

De aceea, Curtea Suprema a considerat ca judecatorii Curtii Supreme s-au facut vinovati de aceeasi greseala ca si bancile, si anume de faptul ca nu au explicat suficient de bine de ce au apreciat ca fiind corecta clauza referitoare la cursul de schimb si incorecta cea privind dobanda variabila, desi ambele au avut un impact important asupra consumatorilor.

Curtea Constitutionala a considerat ca judecatorii Curtii Supreme au aplicat standarde duble in analizarea celor doua elemente contestate, dobanda variabila si cursul de schimb, cu privire la claritatea lor si la efectele asupra consumatorilor.

Curtea Constitutionala din Croatia a luat astfel apararea unei asociatii de consumatori, Potrosac, care s-a plans de faptul ca nu a primit o explicatie rezonabila de la Curtea Suprema cu privire la decizia prin care a considerat corecta clauza referitoare la cursul valutar.

Curtea Constitutionala din Croatia, la fel ca cea din Romania, urmeaza sa se pronunte si asupra legii privind conversia creditelor in CHF la cursul istoric, care ar putea provoca bancilor pierderi uriase, de 1 miliard de euro, potrivit Reuters.

Taguri: Curtea Constitutionala  curs BNR  curs de schimb valutar  BT Pay  clauze abuzive  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

Topul depozitelor bancare in lei cu cele mai mari dobanzi (actualizat)

Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie sunt TBI Bank, Intesa, CEC Bank, Eximbank si Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele cinci banci platesc pentru un depozit in lei la termen de un an dobanzi de peste detalii

Recomandarile BNR pentru banci in noul context cu dobanzi mari si riscuri ridicate

Razboiul din Ucraina si explozia preturilor si dobanzilor cresc riscurile de operare ale bancilor, care sunt nevoite sa adopte masuri prudentiale, in principal prin intarirea rezervelor de capital din emiterea de obligatiuni sau din profitul neplatit actionarilor sub forma de detalii

Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Rata lunara medie la un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte este in prezent de 2.156 de lei, comparativ cu 1.196 de lei, cat era in vara anului trecut, conform topului dobanzilor practicate de banci la aceste imprumuturi, realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din detalii

  

Ultimele Comentarii