BANCI | Stirea Zilei

Curtea Constitutionala din Croatia sare in apararea clientilor bancilor cu credite in franci elvetieni (CHF)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-12-22 22:50

Curtea Constitutionala din Croatia a decis zilele trecute sa ia apararea clientilor cu credite in franci elvetieni (CHF) care ar putea beneficia de o lege adoptata anul trecut privind conversia acestora in euro la cursul istoric, din data acordarii, o lege asemanatoare fiind adoptata in acest an si in Romania, fiind, de asemenea, contestata la Curtea Constitutionala.

Astfel, Curtea Constitutionala din Croatia a impus Curtii Supreme din aceasta tara sa rejudece cazul creditelor in CHF, dupa ce aceasta a emis recent doua decizii diferite cu privire la legalitatea clauzelor referitoare la dobanda si la cursul de schimb.

Mai exact, Curtea Suprema a ajuns la concluzia ca dobanzile variabile practicate de bancile croate care au acordat credite in CHF sunt ilegale, intrucat bancile nu au explicat suficient de bine consumatorilor modul in care se modifica dobanda variabila si implicatiile economice ale variatiei dobanzii.

Pe de alta parte, judecatorii au considerat legala clauza referitoare la cursul valutar, mai exact faptul ca variatia cursului CHF trebuie suportata de catre clienti, intrucat o astfel de clauza este universal acceptata in cazul contractelor pe termen lung, iar consumatorii cunosteau foarte bine efectele modificarii cursului de schimb asupra ratelor lor lunare la credite.

Cu alte cuvinte, Curtea Suprema a considerat ca bancile nu si-au informat suficient de bine clientii cu privire la efectele economice ale dobanzii variabile, astfel ca aceasta este considerata incorecta, insa bancile ar fi explicat suficient de bine consumatorilor clauza referitoare la riscurile cursului de schimb, astfel ca aceasta a fost considerata o clauza corecta.

De aceea, Curtea Suprema a considerat ca judecatorii Curtii Supreme s-au facut vinovati de aceeasi greseala ca si bancile, si anume de faptul ca nu au explicat suficient de bine de ce au apreciat ca fiind corecta clauza referitoare la cursul de schimb si incorecta cea privind dobanda variabila, desi ambele au avut un impact important asupra consumatorilor.

Curtea Constitutionala a considerat ca judecatorii Curtii Supreme au aplicat standarde duble in analizarea celor doua elemente contestate, dobanda variabila si cursul de schimb, cu privire la claritatea lor si la efectele asupra consumatorilor.

Curtea Constitutionala din Croatia a luat astfel apararea unei asociatii de consumatori, Potrosac, care s-a plans de faptul ca nu a primit o explicatie rezonabila de la Curtea Suprema cu privire la decizia prin care a considerat corecta clauza referitoare la cursul valutar.

Curtea Constitutionala din Croatia, la fel ca cea din Romania, urmeaza sa se pronunte si asupra legii privind conversia creditelor in CHF la cursul istoric, care ar putea provoca bancilor pierderi uriase, de 1 miliard de euro, potrivit Reuters.

Taguri: Curtea Constitutionala  curs BNR  curs de schimb valutar  BT Pay  clauze abuzive  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii