BANCI | Ultima Ora

Mugur Isarescu isi recomanda sa dezactiveze amortizorul de capital pentru riscul sistemic al bancilor, date fiind conditiile macroeconomice si financiare favorabile

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-12-16 09:02

"Având în vedere condițiile macroeconomice și financiare favorabile, precum și diminuarea riscurilor de contagiune survenite pe canalul extern, se recomandă ca Banca Națională a României să dezactiveze amortizorul de risc sistemic de 1 la sută, începând cu data de 1 martie 2017", se arata intr-un comunicat al Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiarǎ(CNSF), condus chiar de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Asadar, guvernatorul BNR emite recomandari pentru institutia pe care o conduce. Firesc ar fi ca un comitet de stabilitate financiara sa fie compus din profesionisti independenti, fara legatura cu institutiile statului sau cu BNR.

In CNSF mai sunt reprezentantii Ministerului Finantelor, Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si ai Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). 

De altfel, necesitatea ca un astfel de organism sa fie independent este justificata chiar de deciziile inconsistente si confuze din ultimul an al CNSF.

Astfel, BNR a publicat in luna martie 2016 un ordin prin care a impus unui numar de cinci banci, de marime mica si medie (Marfin Bank, Libra Internet Bank, Banca Românească, Piraeus Bank si OTP Bank România), un amortizor de capital pentru risc sistemic de 1% pentru toate expunerile acestora.

Asta in conditiile in care amortizorul de capital pentru riscul sistemic a fost impus, de la 1 ianuarie 2016, doar celor 10 banci clasificate ca fiind de importanta sistemica: BCR, BRD, BT, UniCredit, Raiffeisen, ING, Alpha Bank, Garanti Bank, CEC Bank si Bancpost.

Restul bancilor li se aplica un amortizor de conservare a capitalului în cuantum de 0,625% din valoarea totală a expunerilor ponderate la risc. (vezi aici detalii)

Ulterior, in 9 mai 2016, CNSF a recomandat BNR să suspende pana la finalul anului aplicarea amortizorului de risc sistemic asupra instituţiilor de credit pe perioada necesară pentru derularea studiului privind impactul evoluţiilor legislative recente asupra situaţiei financiare şi prudenţiale a sistemului bancar (legea darii in plata si a conversiei creditelor in CHF).

BNR nu a anuntat daca a suspendat aplicarea amortizorului de risc sistemic.

Acum, CNSF recomanda BNR sa aplice din nou amortizorul de risc sistemic, pentru 11 banci identificate ca fiind sistemice (BCR, BRD, Unicredit, Raiffeisen, Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, Garanti Bank si OTP Bank.)

Acum, din grupul bancilor sistemice a fost scoasa ING si au fost introduce Piraeus Bank si OTP Bank, dar nu si Banca Romaneasca. 

In acelasi timp, CNSF recomanda BNR sa dezactiveze, din 1 martie 2017, amortizorul de capital pentru riscul sistemic al bancilor, date fiind conditiile macroeconomice si financiare favorabile.

Mai intelege cineva ceva?

Comunicat al Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiara:

În data de 13 decembrie 2016, a avut loc şedinţa ordinara a Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiara (CNSF).

Potrivit atribuțiilor de a adopta recomandări și, respectiv, opinii consultative, pe perioada tranzitorie până la operaţionalizarea structurii inter-instituţionale de coordonare în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional (art. 1261 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.227/2007, cu modificările şi completările ulterioare), Comitetul a evaluat amortizoarele de capital ce pot fi aplicate instituţiilor de credit. Totodată, pe agenda reuniunii s-au aflat subiecte referitoare la reciprocitatea măsurilor macroprudențiale adoptate de alte state membre și evaluarea semnificației țărilor terțe pentru sectorul bancar românesc în ceea ce privește recunoașterea și stabilirea ratelor amortizoarelor anticiclice de capital.

În privința amortizoarelor de capital, membrii CNSF au adoptat Recomandarea CNSF nr. 3/13.12.2016 prin care se recomandă Băncii Naţionale a României, în calitate de autoritate competentă, să impună instituţiilor de credit următoarele cerințe:

- menținerea amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0 la sută 

Această recomandare are în vedere faptul că, în prezent (1), evoluția creditului și a îndatorării sectorului neguvernamental nu evidenţiază presiuni semnificative din perspectiva îndatorării sectorului privat.

- aplicarea unui amortizor situat la un nivel de 1 la sută din valoarea totală a expunerii la risc pentru toate instituțiile de credit identificate ca având un caracter sistemic 

Instituțiile de credit identificate ca având un caracter sistemic în conformitate cu metodologia armonizată cu prevederile Ghidului Autorității Bancare Europene privind criteriile de stabilire a condiţiilor de aplicare a articolului 131 alineatul (3) din Directiva 2013/36/EU (CRD) în ceea ce priveşte evaluarea altor instituţii de importanţă sistemică (O-SII), pe baza datelor raportate la 30.06.2016, sunt: Banca Comercială Română S.A. (nivel consolidat), BRD - Groupe Societe Generale S.A. (nivel consolidat), UniCredit Bank S.A. (nivel consolidat), Raiffeisen Bank S.A. (nivel consolidat), Alpha Bank România S.A. (nivel individual), Bancpost S.A. (nivel individual), Piraeus Bank S.A. (nivel individual), Banca Transilvania S.A. (nivel consolidat), CEC Bank S.A. (nivel individual), Garanti Bank S.A. (nivel individual) și OTP Bank S.A. (nivel consolidat).

- dezactivarea amortizorului pentru riscul sistemic 

Având în vedere condițiile macroeconomice și financiare favorabile, precum și diminuarea riscurilor de contagiune survenite pe canalul extern, se recomandă ca Banca Națională a României să dezactiveze amortizorul de risc sistemic de 1 la sută, începând cu data de 1 martie 2017. 

Se estimează că utilizarea acestor instrumente macroprudenţiale nu va implica aport de capital, în acest moment, în cazul instituţiilor de credit din România, în condițiile în care acestea dispun deja de rezerve proprii consistente care acoperă într-o măsură suficientă cerințele de capital aplicabile în anul 2017.

În privința reciprocității măsurilor macroprudențiale adoptate de alte state membre, s-au stabilit următoarele:

- neaplicarea prin reciprocitate voluntară a măsurii macroprudențiale adoptate de Estonia (stabilirea amortizorului pentru risc sistemic la 1 la sută, aplicabil tuturor expunerilor situate în Estonia - Recomandarea CERS/2016/4), având în vedere faptul că instituțiile de credit din România au expuneri nesemnificative față de acest stat;

- întrucât, în prezent, la nivelul României nu există o autoritate desemnată pentru art. 458 din Regulamentul UE 575/2013 (CRR), iar aplicarea prin reciprocitate voluntară a măsurii macroprudențiale adoptate de Belgia (majorarea ponderii de risc cu 5 puncte procentuale aplicată expunerilor situate în Belgia, constituite din credite ipotecare garantate cu bunuri imobiliare ale instituțiilor de credit care utilizează abordarea bazată pe ratinguri interne – Recomandarea CERS 2016/3) poate fi realizată doar în baza art. 458 din CRR, s-a hotărât luarea unei decizii privind această măsură după adoptarea Legii privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național și operaționalizarea Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială (CNSM).

Ca urmare a Recomandării CERS/2015/1 privind recunoașterea și stabilirea ratelor amortizoarelor anticiclice pentru expunerile față de țări terțe, CNSF a stabilit metodologia de identificare a statelor terțe semnificative (2) la nivelul sectorului bancar românesc.

Pentru armonizarea cu cadrul european, aceasta are la bază procedura aplicată de CERS, fiind completată cu o serie de indicatori suplimentari pentru a asigura robustețea rezultatelor obținute.

În prezent, rezultatele analizelor derulate nu indică existența vreunei țări terțe semnificative în ceea ce privește recunoașterea și stabilirea ratelor amortizoarelor anticiclice pentru sectorul bancar românesc.

CNSF va emite periodic recomandări privind aplicarea amortizoarelor de capital în România. De asemenea, Banca Națională a României va monitoriza periodic expunerile instituțiilor de credit către țările UE și țările terțe, urmând a propune măsurile care se impun dacă aceste expuneri devin semnificative.

(1) conform datelor disponibile la 30 iunie 2016

(2) țări terțe faţă de care sectorul bancar deţine expuneri semnificative

Taguri: UniCredit Bank  lege darea in plata  Autoritatea de Supraveghere Financiara  ASF  BNR  BRD  ING  CHF  franci elvetieni  Mugur Isarescu  Banca Nationala a Romaniei  OTP Bank  Raiffeisen Bank  Bancpost  BT  Banca Transilvania  Capital Requirements Directive - CRD IV  Banca Comerciala Romana (BCR)  BCR  Alpha Bank  Garanti Bank  CEC Bank  National Bank of Romania (NBR)  conversie credite CHF  Banca Romaneasca  darea in plata  Piraeus Bank  Ministerul Finantelor  Romanian banks  Marfin Bank  Libra Internet Bank  Ordin BNR  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraBRD nu mai face transferuri de bani prin Western Union

Romanii nu vor mai putea primi sau trimite bani prin Western Union in unitatile BRD, dupa ce banca a anuntat ca renunta la serviciul de transfer de bani, incepand din data de 19 august 2019. “Începând cu data de 19 august 2019 serviciul de transfer de bani Western detalii

Candidatii pentru noua conducere a BNR, audiati marti in Parlament (actualizat cu propunerile partidelor)

Candidatii pentru noua conducere a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) vor fi audiati mari de comisiile reunite de buget, finante si banci ale Parlamentului. Guvernatorul BNR inca din 1990, Mugur Isarescu, este sustinut pentru un nou mandat de cinci ani la conducerea bancii nationale de detalii

Isarescu ramane la BNR, dupa plecarea lui Dragnea la inchisoare

Mugur Isarescu va fi sustinut de coalitia de guvernare PSD-ALDE pentru un nou mandat la conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR), dupa ce anterior condamnarii si incarcerarii fostului lider PSD Liviu Dragnea, toata lumea se astepta sa fie inlocuit cu unul dintre apropiatii acestuia, care detalii

Eximbank a cumparat Banca Romaneasca

EximBank si National Bank of Greece au semnat acordul de achizitie a 99,28% din Banca Romaneasca, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: "In urma acestei tranzactii, EximBank va activa pentru prima oara pe segmentul de retail banking din Romania, devenind astfel o banca detalii

Ultimele Comentarii

 • Buna seara

  Am si eu o problema sunt din Vrancea si de o lună tot imi dispărea ba semnalul la telefon ba ... detalii

 • Si totusi...

  Ce se intampla cu cei carora li se termina anul acesta programul de economisire si pot justifica ... detalii

 • Informatii

  Buna ziua,sunt pensionara 62 ani pensie 900 ron,asi dori sa imprumut 35000 de euro cu credit ... detalii

 • Pe bune???

  Doamne fereste, cu toata stima, dar partea cu "Ordinul ANPC, emis sub presiunea avocatului Piperea ... detalii

 • Banca Romaneasca

  Rugam ANPC-ul sa treaca si pe la Banca Romaneasca. Multumim ... detalii