BANCI | Stirea Zilei

Indicatorii sistemului bancar la finalul T3: profit in crestere cu 1,5 miliarde, active mai mari cu 19 miliarde, provizioane in scadere cu 6,6 miliarde lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-11-28 23:15

Sistemul bancar romanesc a obtinut in primele noua luni din acest an un profit net de 3,695 miliarde lei, in crestere cu 64%, echivalentul a 1,5 miliarde lei, fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand castigul bancilor a fost de doar 2,247 miliarde lei, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) furnizate pentru Bancherul.ro.

Un numar de 26 de banci au obtinut profit, in timp 11 banci au fost pe pierdere. Primele sapte bani romanesti au acumulat aproape tot profitul sistemului, conform calculelor Bancherul.ro. (vezi aici detalii)

Indicatorul de profitabilitate ROA (Return on Assets) a crescut la 1,30% in septembrie 2016, de la 0,83% in aceeasi luna a anului trecut, in timp ce ROE (Return on Equity) a urcat la 12,32%, de la 7,98%.

Bancile au reusit sa-si majoreze substantial profitul datoria faptului ca au acordat mai multe credite noi in lei, pe fondul unei euforii a consumului, dar mai ales pentru ca au avut mult mai putine cheltuieli cu creditele neperformante.

Bancile reusesc sa devina mai profitabile si prin ajustarea numarului de unitati stradale, oferind in schimb mai multe servicii online. Astfel, in trimestrul trei din acest an reteaua teritoriala a bancilor a mai scazut cu 38 de unitati, iar pe parcursul ultimului an s-a diminuat cu 734 de unitati, la 4.816 in total.

In acelasi timp, insa numarul salariatilor a ramas stabil in T3, la 55.796, dar sunt mai putini cu aproximativ 700 fata de anul trecut.

Provizioanele pentru acoperirea pierderilor de creditare (ajustari pentru depreciere, conform definitiei ABE (Autoritatea Bancara Europeana) au scazut cu 6,6 miliarde lei in acest an, de la 20,7 miliarde lei in decembrie 2015 trecut la 14, 081 miliarde in septembrie.

Reducerea semnificativa a volumului de provizioane a avut loc in ciuda faptului ca bancile au continuat sa-si curete bilanturile de vechile credite cu sanse mici de recuperare, care au intarzieri de mai multi ani, prin scoaterea acestora in afara bilanturilor (ceea ce inseamna recunoasterea pierderii si acoperirea integrala cu privizioane), iar ulterior vanzarea catre firmele de recuperare.

Procesul de curatenie a bilanturilor bancilor a dus la scaderea ratei creditelor neperformante la 10% in septembrie, de la 13,61% in decembrie 2015.

Acelasi proces de curatenie a neperformantelor face ca soldul total de credite la valoarea bruta sa stagneze in continuare, la 230 miliarde lei in septembrie 2016, cu doar 1,7 miliarde lei mai mult decat anul trecut, in conditiile in care multe credite neperformante au fost scoase in afara bilanturilor.

Pe de alta parte, insa activele bancare totale la valoarea neta au crescut la 378 miliarde lei in septembrie 2016, cu 19 miliarde lei mai multe decat in septembrie 2015, cand erau doar 359 miliarde lei.

Valoarea totala a expunerii la risc a ajuns la 189,6 miliarde lei in septembrie, fata de 188,9 miliarde lei in iunie.

Volumul depozitelor din sectorul bancar a continuat sa creasca, atingand nivelul de 278 miliarde lei in septembrie 2016, cu 32 de miliarde mai multe decat in urma cu un an.

Indicatorul de solvabilitate a scazut in septembrie la 18,76%, de la 19,10% in iunie, cu toate ca valoarea fondurilor proprii ale bancilor a urcat la 40,9 milliarde lei, de la 39,5 miliarde lei in iunie.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  credite noi  credite neperformante  myBRD  rezultate financiare banci  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCreditele online ale IFN-urilor supraindatoreaza populatia: o problema in atentia BNR

Bancherul.ro si Reclamatiibanci.ro au primit in ultima perioada mai multe sesizari de la cititori care se plang ca au ajuns supraindatorati, dupa ce au putut obtine mai multe imprumuturi online de la IFN-uri, desi aveau deja de platit rate care depaseau detalii

Cum "se pescuiesc” 5.000 de euro de pe un card, printr-o frauda online, iar banca spune ca e vina clientului

„Mi-am deschis un cont la banca, cu card atasat, dar fara sa fiu atentionat cu privire la riscul fraudelor online, denumite phishing”, ne-a transmis un cititor. Iata ce a patit. Dupa cateva zile de la deschiderea contului, a primit un e-mail care parea de la banca, detalii

Cu cat s-a scumpit un credit ipotecar?

Costul unui credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte a crescut cu 2,5 procentuale in acest an, dupa ce Banca Nationala a Romanei (BNR) a majorat dobanda mult mai mult, cu 4,75 puncte, de la 2% in ianuarie la 6,75% in noiembrie. Concret Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul detalii

Care sunt cele mai apreciate aplicatii de mobile banking?

George BCR, First Bank si ING Home Bank sunt cele mai apreciate aplicatii de mobile banking, conform evaluarilor din magazinele online de unde se pot descarca: Google Play pentru telefoane cu Adroid si App Store pentru divaisuri iPhone. Notele primite de detalii

  

Ultimele Comentarii