BANCI | Stirea Zilei

Primele sapte banci romanesti au obtinut profituri de 3,4 miliarde lei in primele noua luni din acest an, in crestere cu 40%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-11-16 22:54

Primele sapte mari banci romanesti, din grupul celor cu cote de piata de peste 5%, care detin cumulat peste 70% din totalul activelor bancare, si-au majorat profiturile cumulate cu 40%, echivalentul unui milard de lei, in primele noua luni din acest an comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

Astfel, profitul cumulat al celor sapte banci (in ordinea marimii: BCR, BRD, BT, Raiffeisen, Unicredit, CEC Bank si ING Bank) s-a ridicat la aproximativ 3,4 miliarde lei in primele noua luni din acest an, comparativ cu cele 2,4 miliarde lei din aceeasi perioada a anului precedent.

Profitul de 2,4 miliarde lei obtinut de primele sapte banci anul trecut a fost putin mai mare decat media sistemului bancar, care s-a ridicat la doar 2,2 miliarde lei in septembrie 2015, in conditiile in care 24 de banci au fost pe profit, in timp ce alte 15 au inregistrat pierderi, conform datelor BNR (vezi aici detalii)

La jumatatea acestui an, profitul sistemului bancar era de 2,4 miliarde lei, iar anul trecut a atins recordul istoric de 4,8 miliarde lei. (vezi aici detalii)

Cea mai profitabila banca romaneasca este BCR, care a realizat un castig de 1,1 miliarde lei in primele noua luni, datorita faptului ca la finalul lui 2014 banca si-a curatat bilantul prin recunoasterea creditelor neperformante, avand ca efect o piedere uriasa, de 2,4 miliarde lei. Anul urmator, insa, in 2015, BCR a realizat un profit de 919 milioane lei. Daca in acest an va reusi sa-si majoreze profitul la 1,5 miliarde lei, atunci castigul combinat al ultimilor doi ani va acoperi integral pierderea din 2014.

La randul sau, BRD a reusit sa-si dubleze profitul in primele noua luni din acest an, la 656 milioane lei, tot datorita curateniei facute in bilant in 2014, dar care nu i-a provocat pierderi anuale, ci doar un profit mic, de 43 milioane lei.

Banca Transilvania (BT) si-a dublat si ea profitul in acest an, la 656 milioane lei (la nivel de banca), datorita cresterii stocului de credite, atat pe cale organica cat si prin achizitia Volksbank de anul trecut, care i-au majorat semnificativ veniturile din dobanzi.

BT a reusit un rezultat excelent la noua luni desi a recunoscut credite neperformante de 1,7 miliarde lei. (vezi aici detalii)

ING Bank a devenit a treia cea mai profitabila banca locala, in urma unei cresteri organice spectaculoase in ultimii ani, in special anul trecut, cand a reusit performanta de a avea cea mai mare crestere a activelor (24%) dintre bancile romanesti. (vezi aici detalii

Si UniCredit a reusit sa-si majoreze profitul cu 67%, datorita scaderii costului cu riscul. (vezi aici detalii)

CEC Bank si-a majorat, la randul ei, profitul obtinut in primele noua luni la peste 15,5 milioane lei, mai mult decat cel obtinut in tot anul trecut, conform datelor Bancherul.ro. Banca isi publica doar rezultatele anuale.

Singura banca mare care a trebuit sa-si diminueze profitul a fost Raiffeisen Bank, afectata de provizioanele pentru legea darii in plata. Castigul bancii a scazut cu 25%, la 64 milioane euro. (vezi aici detalii)

Taguri: UniCredit Bank  BRD Groupe Societe Generale  ING Bank  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  dobanzi depozite  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  CEC Bank  myBRD  

Comentarii

Marius Cozma
?
Incredibil! Pai cum ramane cu riscurile generate de schimbarea cadrului legislativ care vor afecta grav profiturile din sistemul bancar?! Exista o serie de "specialisti" care trebuie sa-si de demisia de onoare acum, dupa ce in prima parte a anului au lansat in spatiul public aprecieri nedemne de decenta unui profesionist.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii