BANCI | Stirea Zilei

Numarul restantierilor la Biroul de Credit atinge un nou record istoric, in ciuda cresterii salariilor; care sa fie explicatia?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-08-06 16:31

Numarul restantierilor la creditele acordate de cele 31 de banci si 26 de IFN-uri care-si raporteaza clientii in baza de date a Biroului de Credit a atins un record istoric la jumatatea acestui an: 754.228 de persoane, cu 14.715 in plus fata de luna precedenta, cand au atins, de asemenea, cel mai ridicat nivel dupa criza din 2008.

Biroul de credit a publicat si statisticile pentru iulie, care ar fi trebuit sa apara abia luna viitoare, care arata ca numarul restantierilor a mai scazut fata de iulie, dar se mentine la un nivel record, de 745.443 de persoane.

Cum se explica inmultirea restantierilor la credite, in conditiile cresterii salariilor si scaderii dobanzilor? Numarul datornicilor ar trebui sa fie in scadere si ca urmare a vanzarilor creditelor neperformante catre firmele de recuperare creante.

O cauza ar putea fi cresterea numarului de credite acordate atat de banci, cat si de IFN-uri. Cu cat sunt mai multe credite, cu atat creste si numarul restantierilor.

Daca ne uitam si la datele Centralei Riscului de Credit (CRD) de la BNR, unde sunt inregistrate doar creditele cu valori mari, de peste 20.000 de lei (in jur de 5.000 de euro), vedem ca aici numarul restantierilor este in scadere: 155.907 de persoane in iunie, fata de 159.799 in luna mai, cel mai redus nivel de dupa criza. (vezi aici detalii)

De unde se poate trage concluzia ca grosul restantierilor vin de la IFN-urile care acorda credite de valori mici, de cateva mii de lei, inregistrate doar la Biroul de Credit, nu si la BNR, unui numar tot mai mare de persoane.

De altfel, agresivitatea IFN-urilor in acordarea de credite online se vede si din reclamele la TV, radio sau de pe internet, care promit "credite fara dobanda".

Taguri: credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  credite noi  Biroul de Credit  BNP Paribas Personal Finance  reclamatie Unicredit  credite neperformante  credite IFN  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiEuribor la 3 luni a ajuns la 2,5%, cresc ratele la creditele in euro

Euribor la 3 luni, indicele de referinta pentru creditele in euro, a crescut la 2,5%, iar Euribor la 6 luni la aproape 3%, ceea ce determina cresterea ratelor la creditele in euro, in special la creditele ipotecare, care au valori mai mari. Spre deosebire de detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Bancile cu cele mai bune dobanzi la depozitele in lei la termen de 12 luni sunt, in ordine, Intesa, CEC Bank si Eximbank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Clasamentul a luat in calcul dobanzile pentru depozitele standard la termen in lei, fara promotii detalii

La ce banca imi fac un card de alocatie?

„Vreau un card pe care sa primesc doar alocatia copilului. La care banca e cel mai convenabil?”, intreaba o cititoare.  Pentru incasarea alocatiei copilului pe un card bancar, trebuie sa va deschideti cont cu card atasat la o banca (nu e nevoie de un card anume, detalii

BNR: riscurile financiare s-au intensificat

Riscurile la adresa stabilității financiare s-au intensificat de la data Raportului anterior, ca urmare a creșterii incertitudinilor privind evoluțiile economice și financiare, pe fondul accentuării tensiunilor geopolitice și continuării războiului din Ucraina, precum detalii

  

Ultimele Comentarii