BANCI | Stirea Zilei

Numarul restantierilor la Biroul de Credit atinge un nou record istoric, in ciuda cresterii salariilor; care sa fie explicatia?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-08-06 16:31

Numarul restantierilor la creditele acordate de cele 31 de banci si 26 de IFN-uri care-si raporteaza clientii in baza de date a Biroului de Credit a atins un record istoric la jumatatea acestui an: 754.228 de persoane, cu 14.715 in plus fata de luna precedenta, cand au atins, de asemenea, cel mai ridicat nivel dupa criza din 2008.

Biroul de credit a publicat si statisticile pentru iulie, care ar fi trebuit sa apara abia luna viitoare, care arata ca numarul restantierilor a mai scazut fata de iulie, dar se mentine la un nivel record, de 745.443 de persoane.

Cum se explica inmultirea restantierilor la credite, in conditiile cresterii salariilor si scaderii dobanzilor? Numarul datornicilor ar trebui sa fie in scadere si ca urmare a vanzarilor creditelor neperformante catre firmele de recuperare creante.

O cauza ar putea fi cresterea numarului de credite acordate atat de banci, cat si de IFN-uri. Cu cat sunt mai multe credite, cu atat creste si numarul restantierilor.

Daca ne uitam si la datele Centralei Riscului de Credit (CRD) de la BNR, unde sunt inregistrate doar creditele cu valori mari, de peste 20.000 de lei (in jur de 5.000 de euro), vedem ca aici numarul restantierilor este in scadere: 155.907 de persoane in iunie, fata de 159.799 in luna mai, cel mai redus nivel de dupa criza. (vezi aici detalii)

De unde se poate trage concluzia ca grosul restantierilor vin de la IFN-urile care acorda credite de valori mici, de cateva mii de lei, inregistrate doar la Biroul de Credit, nu si la BNR, unui numar tot mai mare de persoane.

De altfel, agresivitatea IFN-urilor in acordarea de credite online se vede si din reclamele la TV, radio sau de pe internet, care promit "credite fara dobanda".

Taguri: credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  credite noi  Biroul de Credit  BNP Paribas Personal Finance  reclamatie Unicredit  credite neperformante  credite IFN  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

Topul depozitelor bancare in lei cu cele mai mari dobanzi (actualizat)

Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie sunt TBI Bank, Intesa, CEC Bank, Eximbank si Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele cinci banci platesc pentru un depozit in lei la termen de un an dobanzi de peste detalii

Recomandarile BNR pentru banci in noul context cu dobanzi mari si riscuri ridicate

Razboiul din Ucraina si explozia preturilor si dobanzilor cresc riscurile de operare ale bancilor, care sunt nevoite sa adopte masuri prudentiale, in principal prin intarirea rezervelor de capital din emiterea de obligatiuni sau din profitul neplatit actionarilor sub forma de detalii

Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Rata lunara medie la un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte este in prezent de 2.156 de lei, comparativ cu 1.196 de lei, cat era in vara anului trecut, conform topului dobanzilor practicate de banci la aceste imprumuturi, realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din detalii

 



 

Ultimele Comentarii