BANCI | Interviu

EximBank ofera bancilor garantii de 200 milioane lei pentru creditarea IMM-urilor; seful bancii, Traian Halalai, explica in ce conditii se acorda si care este procedura

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-03-22 17:01

EximBank a anuntat recent ca pune la dispoziția băncilor comerciale un plafon de garantare în valoare de 200 de milioane de lei, pe care instituțiile bancare de pe piața locală îl pot utiliza în acest an pentru creditarea întreprinderilor mici și mijlocii.

Astfel, din această lună, orice bancă comercială poate încheia un acord de plafon cu EximBank în cadrul căruia îî va fi pusă la dispoziție o sumă în limita căreia EximBank va emite garanții de stat pentru creditele de investiții și/sau pentru activitatea curentă acordate IMM-urilor de banca parteneră, se arata intr-un comunicat al bancii, in care se mai precizeaza urmatoarele:

“EximBank continuă să acționeze pentru crearea unui context propice dezvoltării businessului local și lansează această facilitate cu efecte favorabile tuturor părților implicate într-un acord de finanțare. Accesul la facilitățile unei garanții de stat susține IMM-urile în procesul de obținere a finanțărior de care au atâta nevoie pentru a se dezvolta, a inova sau a crea noi locuri de muncă, iar, pe de altă parte, permite băncilor partenere să accelereze creditarea, având consistent acoperit riscul asociat creditelor acordate. Garanțiile pe care statul român le pune la dispoziția companiilor prin intermediul EximBank reprezintă o resursă extraordinară și accesibilă pe care, încurajăm atât firmele mici și mijlocii, cât mai ales băncile comerciale, să o exploateze mai mult”, a spus Traian Halalai, președintele executiv al EximBank, intr-un comunicat al bancii.

Procentul de acoperire a creditelor prin garanțiile de stat emise de EximBank în cadrul unui plafon variază în funcție de destinația finanțării acordate fiind de maximum 80% în cazul creditelor de investiții și de maximum 70% pentru creditele destinate finanțării activității curente. Garanțiile emise în cadrul acestui plafon completează garanțiile colaterale constituite de IMM la creditul acordat de bancă și considerate eligibile de banca finanțatoare.

Acestă nouă facilitate face parte din portofoliul de produse de garantare pe care statul român, prin EximBank, le pune la dispoziția băncilor comerciale pentru susținerea accesului la finanțare al companiilor locale.

Cel mai recent produs de acest tip lansat de bancă este contragaranția în numele și contul statului prin care EximBank garantează maximum 80% din scrisorile de garanție bancară ce urmează să fie emise de băncile comerciale pentru proiecte de investiții în domenii economice prioritare.

Contragaranția se acordă pentru scrisorile de garanție bancară de participare la licitație, restituire avans, bună execuție sau alte tipuri de SGB solicitate prin contractele la intern sau de export și se emite în moneda scrisorii de garanție bancară sau a plafonului de garanții. 

O altă categorie de produse gestionate de EximBank în contul statului este cea destinată minimizării riscurilor, banca având în portofoliu o gamă variată de produse de asigurare orientate către reducerea substanţială a riscurilor comerciale şi politice ce pot apărea în derularea tranzacţiilor comerciale.

In ce conditii se acorda garantiile pentru creditarea IMM-urilor

Seful Eximbank, Traian Halalai (foto), a precizat, la solicitarea Bancherul.ro, in ce conditii se acorda noile garantii pentru creditarea IMM-urilor.

De ce se ofera acum acest plafon de garantii si care este sursa acestora?

EximBank acționează permanent pentru diversificarea portofoliului de produse, în vederea îndeplinirii obiectivelor sale de angajare a economiei reale și de a răspunde cu promptitudine cerințelor mediului de afaceri românesc. În acest context, noul produs Plafon de garantare IMM vine în întâmpinarea cerințelor exprimate de băncile comerciale partenere ale EximBank, referitoare la îmbunătățirea fluxurilor de lucru aferente acordării garanțiilor de stat, astfel încât activitatea de creditare să se accelereze, în condiții mai bune de acoperire a riscurilor. Garanţiile EximBank sunt acordate în baza legii de funcționare, act normativ care stipulează sursele financiare aferente instrumentelor de garantare emise de EximBank în numele şi în contul statului.

Au mai fost acordate pana acum astfel de garantii? Ele vor sa suplineasca garantiile (ne)acordate de FNGCIMM?

EximBank este singura bancă din sistemul financiar bancar local care acționează ca agent al statului, prin portofoliul său de produse specifice în numele și contul acestuia. În această calitate, banca a acordat și în trecut garanții de stat, noutatea adusă de produsul actual fiind aceea de a pune la dispoziția băncilor un plafon maxim pe care acestea îl pot utiliza în completarea garanțiilor aduse de IMM-urile care solicită finanțare. Până la lansarea acestei facilități, garanțiile se acordau punctual în urma unei analize individuale a companiilor.

Exista vreun plafon maxim pe credit sau se pot acorda garantii pentru credite de orice valoare? Cate credite estimati ca vor sustine aceste garantii si de ce valoare?

Plafonul maxim al garanției de stat pentru un credit acordat de băncile comerciale unui IMM este de 1,5 milioane lei (reprezentând maximum 80% pentru creditele de investiții și maximum 70% pentru creditele destinate finanțării activității curente). Volumul garanțiilor acordate se corelează cu politicile de creditare specifice fiecărei bănci care va decide semnarea acordului de plafon, EximBank încurajând băncile să utilizeze deplin facilitatea acordată.

In ce conditii se acorda garantiile? Care sunt criteriile de eligibilitate ale solicitantilor?

Criteriile de eligibilitate referitoare la potențialii beneficiari sunt: încadrarea în categoria IMM, potrivit Legii 346/2004, a nu se afla în dificultate potrivit Comunicării Comisiei Europene privind ajutorul de stat pentru garanții, nu înregistrează datorii la bugetul de stat, nu are întârzieri la plata ratelor de credit, etc. În privința tipurilor de credite pentru care se pot acorda aceste tipuri de garanții, acestea trebuie să fie finanțări noi acordate de banca parteneră, cu scopul investițiilor sau al derulării activității curente, cu o durată între 1 și 5 ani.

In cat timp se acorda o astfel de garantie si care este procedura de acordare?

Banca parteneră, semnatară a Acordului de plafon cu EximBank, primește solicitarea IMM și, după ce aprobă creditul, transmite către EximBank documentația necesară. EximBank confirmă în termen de trei zile acceptarea unei garanţii în plafon, ceea ce permite IMM-urilor beneficiare să semneze rapid contractele de credit şi să aibă acces la resursele financiare necesare realizării investiţiilor şi derulării activităţii curente.

Cum se face plata garantiei in caz de nerambursare a creditului?

Banca parteneră transmite către EximBank notificarea privind producerea riscului de credit în maximum trei zile lucrătoare de la trecerea integrală a creditului la restanță. Cererea de executare se va transmite în maximum 30 de zile lucrătoare de la expirarea perioadei de garantare, însoțită de documentele prevăzute în acordul semnat. La primirea cererii de executare și a documentației complete, EximBank verifică îndeplinirea condițiilor de efectuare a plății și efectuează plata în maximum 30 de zile calendaristice de la data primirii cererii de executare.

Care este comisionul de acordare a garantiilor?

Comisionul de acordare a garanțiilor variază în funcție de durata creditului, procentul garantat şi performanţa financiară a clientului.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuCum a reusit Darren Cahill sa o imblanzeasca pe "diavolul" Simona Halep (video)

Simona Halep povesteste intr-un clip realizat de sponsorul ei, Banca Transilvania (BT), de ce l-a ales antrenor pe Darren Cahill si cum a reusit acesta s-o "imblanzeasca", adica sa o faca sa se simta bine pe terenul de tenis si la antrenamente si sa adopte o atitudine pozitiva. Simona detalii

De ce si-a schimbat Garanti Bank numele in Garanti BBVA?

Garanti Bank Romania si-a schimbat recent denumirea in Garanti BBVA. De ce? Iata precizarile bancii: "Grupul Garanti BBVA România este deținut de Garanti BBVA, a doua cea mai mare bancă privată din Turcia. Grupul financiar spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) este detalii

CEC Bank ar putea fi listata la Bursa

CEC Bank, banca detinuta de statul roman, ar putea fi listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) intr-un termen de aproximativ un an, a declarat ministrul Finantelor, Florin Citu. El a precizat ca Ministerul Finantelor va demara procedurile de vanzare pe piata de capital a unui pachet de detalii

Banca Transilvania are 10.000 de clienti bogati, care au o noua solutie digitala de administrare a averii

Banca Transilvania are peste 10.000 de clienți Private Banking, iar resursele acestora, administrate de BT, au ajuns la 2 miliarde euro, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Investițiile băncii în tehnologie au efecte pozitive inclusiv în ceea ce priveşte detalii

Ultimele Comentarii