BANCI | Stirea Zilei

FMI avertizeaza ca legea darii in plata este unul dintre principalele pericole pentru economia Romaniei: afecteaza dreptul de proprietate, increderea investitorilor si creditarea

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-03-14 17:46

Reprezentantii misiunii FMI, care au sustinut astazi la BNR o conferinta de presa la incheierea vizitei in tara noastra, apreciaza ca legea privind darea in plata a caselor ipotecate reprezinta una dintre cele doua mari probleme pentru economia Romaniei, alaturi de pericolul cresterii deficitului bugetar la peste 3% in 2017, din cauza masurilor de relaxare fiscala adoptate de fostul guvern.

Reza Baqir, seful misiunii FMI pentru Romania:

„Deficitul fiscal si cel al contului curent s-au imbunatatit semnificativ de la izbucnirea crizei din 2008, venitul pe cap de locuitor a urcat peste nivelul dinaintea crizei, iar cresterea economica a Romaniei este printre cele mai ridicate din regiune.

Mesajul pe care vrem sa-l transmitem in aceasta conferinta de presa este ca aceste progrese realizate cu greu sunt in pericol. Si sunt doua motive pe care as vrea sa le subliniez ca motive de ingrijorare pentru noi.

1. Primul motiv se refera la deficitul fiscal: in bugetul din acest an s-au introdus stimuli fiscali care nu au fost necesari, intrucat cresterea consumului este deja puternica. De aceea, daca nu se ia nicio masura, in 2017 deficitul bugetar va depasi tinta guvernului, de 2,8% din PIB, si ar putea ajunge la 3,3%, in termeni cash, conform estimarilor misiunii FMI. Exista si riscul ca alte masuri care au ca efect cresterea deficitului sa fie adopate in acest an electoral, determinand majorarea datoriei publice, care nu ar trebui sa treaca de 40% din PIB.

2. Al doilea motiv de ingrijorare pentru noi este in sectorul financiar. Initiative legislative precum actuala forma a legii privind darea in plata, contin prevederi care ar putea ameninta dreptul de proprietate, ar putea submina increderea investitorilor si ar putea afecta cresterea creditarii pentru pesoane fizice si companii."

Reprezentantul FMI a precizat, referitor la legea privind dara in plata, ca ar putea fi gasite solutii mai bune pentru a ajuta clientii bancilor care au probleme cu plata ratelor.

"Obiectivul declarat al legii este sa protejeze clientii care au probleme cu rambursarea creditelor. Mesajul nostru este ca un astfel de obiectiv poate fi atins intr-un mod mult mai eficient decat este prevazut in actuala versiune a legii", a spus seful misiunii FMI pentru Romania.

Este important ca legea sa se aplice celor care au nevoie, nu celor care au luat credite pentru investitii imobiliare, in scopuri speculative, nici celor care pot sa-si plateasca ratele la credite”, a spus Baqir.

Seful misiunii FMI a mai spus ca, in privinta procesului de adoptare a legii, ar fi util ca pentru a atinge cat mai bine obiectivele acesteia, sa existe un studiu de impact, nu doar asupra bancilor, ci si a dobanzilor pe care le vor practica acestea pentru credite. De asemenea, este nevoie de consultari cu toate partile implicate, inclusiv bancile, inainte de a se ajunge la o forma finala a legii.

Efectele legii asupra bancilor si consumatorilor

In privinta prevederilor legii, oficialul FMI a spus ca este util sa vedem care sunt efectele legii atat asupra bancilor, cat si a clientilor acestora.

"In privinta debitorilor, este important ca orice ajutor pe care-l primesc acestia sa fie tintit. Prin aceasta intelegem ca beneficiile sa se adreze doar celor care au nevoie de ele, iar resursele sa nu fie risipite cu cei care, de exemplu, au obtinut credite pentru diverse investitii, cu scopuri speculative sau cu cei care au suficiente venituri pentru a-si putea plati datoriile".

Un alt element important din perspectiva clientilor este sa luam in considerare ce s-ar putea intampla cu costul creditarii pentru toti ceilalti clienti ai bancilor, a adaugat oficialul FMI.

„Din perspectiva bancilor, este important sa se evite retroactivitatea legii, adica sa nu se aplice contractelor de credite in derulare, intr-un mod involuntar. Este ca si cum ai schimba regulile jocului ex-post", a adaugat Baqir.

De asemenea, a mai spus el, legea ar putea avea un impact negativ asupra perceptiei privind drepturile proprietatii si climatului de afaceri.

"In sfarsit, exista alte doua aspecte ale legii care ne ingrijoreaza. Una este de natura pur legala. Actuala versiune a legii ar putea spori incertitudinile de ordin legislativ si ar putea provoca o crestere abrupta a proceselor. De asemea, exista si potentiale necorelari cu Constitutia", a adaugat seful misiunii FMI in Romania.

El a mai precizat ca actuala versiune a legii este in contradictie si cu programul guvernamental Prima Casa.

"Aceste probleme ar trebui rezolvate inainte de adoptarea legii", a mai spus oficialul FMI.

Intrebat daca ar fi mai bine ca legea sa fie doar modificata sau sa fie abandonata cu totul, pentru a fi realizata una noua, Baqir a spus ca aceasta este la latitudinea partilor implicate.

El insa a subliniat ca programele care sa ofere solutii de asistenta sociala trebuie targetate acolo unde este nevoie de ele si unde pot fi aplicate.

"Ingrijorarea noastra este ca actuala forma a legii este un instrument prea general pentru a atinge acest obiectiv si sunt modalitati mult mai bune in acest scop".

"In tarile in care exista astfel de legi, acestea sunt optionale, in sensul ca nu sunt impuse bancilor, ci exista un proces voluntar de renegociere. Restructurarea unui credit nu este o noutate, dar unul dintre aspectele care te ajuta intotdeauna sa atingi obiectivul este discutia cu toate partile, un studiu de impact cu privire la efectele legii pe viitor si asupra restului consumatorilor, in privinta posibilelor cresteri de doanda sau a inrautatirii conditiilor de creditare", a adaugat oficialul FMI.

Vezi aici comunicatul FMI

Comentarii

Cami
Nu afecteaza!
Cum afecteaza dreptul de proprietat? Pentru ca nu veti mai fi lasati sa luati toate bunurile proprietate. Cum afecteaza increderea investitorilor? Pentru faptul ca nu veti mai putea mintii si vor avea sansa sa faca investitii si sa si ramana cu ele atunci cand va exista o problema. Cum afecteaza creditarea? Pentru ca vor avea posibilitatea sa nu mai fie mintiti crezand tot ce erati capabili sa indrugati inainte si asta numai pentru a va vinde voi banii electronici.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiSchimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

Bancile sunt pregatite sa-i ajute pe cei care vor avea probleme cu plata ratelor la credite

Creșterea accentuată a prețurilor, războiul de lângă România, majorarea dobânzilor, reprezintă motive de îngrijorare pentru consumatorii români de servicii și produse financiare. Reprezentanții sistemului bancar transmit detalii

Amanarea ratelor la credite nu mai ajuta la nimic, dimpotriva

Amanarea ratelor la credite nu-i ajuta cu nimic pe cei cu credite cu dobanda variabila indexata la ROBOR. Dimpotriva, ar putea sa le cauzeze si mai multe probleme mai tarziu, cand vor trebui sa plateasca o rata si mai mare decat in prezent. In perioada pandemiei coronavirusului, amanarea detalii

  

Ultimele Comentarii