BANCI | Interviu

Isarescu: Impactul clauzelor abuzive asupra sistemului bancar este major. Dar noi trebuie sa-i aparam in primul rand pe cei 7 milioane de deponenti, nu pe cei 400.000 de debitori care "cauta anumite usurari la credite cu ajutorul avocatilor"

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-07-01 16:47

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat astazi, in cadrul briefing-ului de presa de la sediul bancii centrale, ca impactul legii prin care se pot elimina toate comisoanele abuzive din contractele de credit are un impact major si afecteaza sistemul bancar, adica pe cei 6-7 milioane de deponenti, fata de cei 400.000 de beneficiari de credite care "cauta anumite usurari la credite cu ajutorul avocatilor."

Intrebat daca BNR a finalizat studiul de impact a noii legi asupra sistemului bancar, guvernatorul a spus:

"S-a facut studiul, s-a discutat cu ARB-ul, propunerea mea catre colegii din BNR si cei de la ARB a fost urmatoarea: sa iasa impreuna si sa spuna asupra calculelor. Bineinteles ca nu sunt calcule simple, sunt conditionate, sau conditionale, ca sa spunem asa, si e bine sa le explice tehnic.

Nu spun acum nicio cifra, dar nu pot sa ma abtin sa nu spun ca impactul este major asupra sistemului bancar.

Daca BNR are aici o pozitie cel putin prudenta, nu este pentru ca aparam o banca sau alta. Noi aparam cei 6-7 milioane de deponenti din bancile romanesti.

Intr-adevar, e posibil ca si debitorii, cei care au luat credite, in anumite cazuri sa aiba dreptate, suntem pentru o abordare de la caz la caz, uneori si in instanta, dar foarte important este sa stii ca daca ai 2-3-400.000 de debitori care urmaresc cu ajutorul avocatilor anumite usurari in privinta creditelor, sa stii ca pe partea cealalta ai 6,7 milioane de deponenti.

Atunci cand impactul asupra sectorului bancar este major, cei care pot sa fie afectati sunt cei 6,7 milioane, tot romani, oameni care au avut incredere in sistemul bancar si isi tin acolo economisirile.

Ne amintim ca in cazul bancii Bank of Cyprus, nu stiu daca aveam 60 sau 70 de deponenti, toti destul de bogati, cu sume mari in depozite, de peste 100.000 de euro, si s-a facut caz: BNR ce face? Nu are grija de oamenii astia, ei nu sunt tot romani? Deci noi am avut grija de ei, s-a negociat uneori duri cu autoriatile din Cipru iar depozitele lor nu au fost afecate de acel haircut, de acea reducere aplicata deponentilor din Cipru.

Deci este foarte important sa facem aceasta analiza, tot la rece, daca se poate, intr-o discutie neemotionala pe cat putem si noi si poate si publicul sa accepte, privind impactul asupra sistemului bancar. Noi spunem impact asupra sistemului bancar insemnand impact asupra deponentilor in primul rand. Deci cam aceasta este judecata noastra."

Comentarii

comentator ocazional
deci, recunoaste!
abia acum se schimba mentalitatea?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii