BANCI | Stirea Zilei

Stepic, seful Raiffeisen, isi da demisia dupa ce a fost prins de ziaristi cu firme imobiliare off-shore ascunse in paradisuri fiscale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-05-24 11:53

Herbert Stepic, presedintele Raiffeisen Bank International (RBI), si-a prezentat demisa după ce banca centrala a Austriei a anuntat ca va investiga firmele off-shore deschise de acesta in paradisuri fiscale din Insulele Virgine Britanice si Hong Kong, prin care a cumparat 3 apartamente in Singapore. Respectivele informatii au fost relevate intr-un proiect de demascare a celor care se ascund in spatele firmelor off-shore derulat de asociatia internationala a jurnalistilor de investigatie.

Stepic, 66 de ani, a fost acuzat ca a folosit companii-paravan pentru a-si ascunde diverse investitii imobiliare in Singapore, potrivit proiectului Offshore Leaks derulat de Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie ", o campanie pentru dezvaluirea detinatorilor de companii in paradisuri fiscale.

Seful Raiffeisen nu a negat respectivele informatii, insa a precizat ca nu a incalcat legea si nici nu trebuia sa informeze autoritatile austriece si banca la care lucreaza despre existenta lor. El a precizata ca banii cu care a cumparat respectivele apartamente au fost impozitati in Austria.

Stepic a spus că a respectat întotdeauna reglementările fiscale in privinta veniturilor din vânzarea de proprietati.

Directorii băncilor austriece pot sa-si investeasca în principiu propriile resurse dupa cum consideră de cuviintă, atât timp cât acestea respecta standardele de afaceri si prestigiul personal, potrivit Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Fireste insa ca sunt achetati bancherii care recurg la mijloace pentru a eluda legea, a evita impozitarea sau pentru a spala bani. In ceea ce priveste obligatia ca bancherii să-si informeze angajatorii cu privire la tranzactiile efectuate pe cont propriu, depinde de regulile interne ale fiecarei bănci.

Banca elvetiana UBS i-a asigurat confidentialitatea tranzactiei

Intrebat de ce nu a facut cunoscuta existenta firmelor prin care a realizat tranzactiile imobiliare din Singapore, Stepic a explicat ca respectivele afaceri au fost realizate de banca elvetiana UBS, in cadrul unei operatiuni standard prin care se ofera protectia identitatii clientilor acesteia. UBS nu a comentat informatia, precizeaza Reuters.

„Herbert Stepic l-a informat pe presedintele Consiliului de Supraveghere al RBI, Walter Rothensteiner, că se oferă să demisioneze din pozitia de CEO al Raiffeisen Bank International AG, din motive personale. Comisiile responsabile din RBI vor lua în considerare imediat această propunere. Herbert Stepic va ramane în functia de director executiv până cand comisiile vor lua o decizie finală”, se arata intr-un comunicat al bancii.

3 apartamente in Singapore

Stepic a spus că a cumparat cele trei apartamente în Singapore prin ceea ce el a numit "companii de proiect" din Insulele Virgine Britanice si Hong Kong. Aceste afaceri sunt acum în curs de investigare de către banca centrală a Austriei, Autoritatea de supraveghere a pietelor financiare si Raiffeisen.

Stepic, presedintele Raiffeisen din 2001, actualul mandat incheindu-se la finalul lui 2015, urmează să sustina astazi o conferintă de presă la Viena.

Guenter Hohberger, analist pentru bancile din centrul și estul Europei la Erste Group, a declarat ca Stepic ar fi greu de înlocuit. "Eu nu cred că banca va abandona strategia sa – Europa Centrală și de Est este o parte fundamentala a afacerii", a spus el. "Întrebarea este, cine il poate inlocui? Probabil că nu mai exista cineva cu această experiență."

Actiunile Raiffeisen au scăzut astazi cu 3,1% dupa aparitia stirii privind demisia lui Stepic, o figura proeminenta in banking, cel care a initiat extinderea bancii austriece in zona Europei Centrale si de Est.

Cine este Stepic

Stepic, cu o alura carismatica, este imaginea publica a Raiffeisen, o banca apropiata Partidului Poporului, aflat in coalitia de guvernare din Austria, mentioneaza Reuters.

El a atras ultima data atentia in aprilie, cand a anuntat ca returneaza un bonus de 2 milioane de euro din pachetul de remunerare pe 2012, relevat pentru prima data in raportul anual al bancii.

El a gasit atunci si un pretext pentru respectiva decizie: din solidaritate pentru angajatii disponibilizati in Romania si Ungaria.

Adjunctul lui Stepic este Karl Sevelda, 63 de ani, responsabil de departamentul corporate, o figura discreta, spre deosebire de seful sau, caruia-i place expunerea publica.

Stepic isi promoveaza fundatia care-i poarta numele si se mandreste cu colectia sa de arta africana, mentioneaza Reuters.

Stepic a mai fost implicat intr-o afacere suspecta, anul trecut, cand a fost investigat de Autoritatea Pieței Financiare din Austria pentru o investitie imobiliara in Serbia cu un credit care a devenit neperformant.

Cazul a fost insa inchis chiar in aceasta saptamana, intrucat Stepic s-a retras din respectiva afacere, au anuntat autoritatile.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

 



 

Ultimele Comentarii