BANCI | Stirea Zilei

Sindicalistii de la BRD sunt in greva japoneza: refuza actiuni Societe Generale de 8000 de lei de caciula, vor in schimb 100 de lei in plus la salariu si 700 de lei pentru costume

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-12-03 22:33

Sindicatul Impact din BRD, care numara 3800 de membri, jumate din numarul total de 7500 de angajati ai bancii detinute de francezii de la Societe Generale, au decis sa intre in greva japoneza, dupa ce la inceputul lunii trecute au protestat fara succes in fata sediului central al bancii din Piata Victoriei din Capitala, in speranta ca vor obtine, printre altele, majorarea salariilor cu 100 de lei si o prima de 700 de lei pentru vestimentantia obligatorie la serviciu.

Sindicatul sustine ca majorarea salariilor de bază cu 100 lei brut pentru toţi salariaţii cu minim 3 ani vechime în BRD reprezinta o cotă parte din inflaţia neacordată în perioada 2009-2014.

De cealalta parte, reprezentantii bancii spun ca salariul mediu din BRD se afla la un nivel competitiv in raport cu piata bancara din Romania.

Este insa banca obligata sa indexeze salariile cu inflatia, dupa cum solicita sindicatul, in vederea acordarii celor 100 de lei brut?

BRD: "Nu exista o obligatie legala sau contractuala legata de indexarea cu inflatia. De altfel, acest mecanism nu mai este de multi ani practicat de companii. Pot exista mariri salariale colective pe baza de criterii sociale (si BRD a procedat la o astfel de crestere, de 3%, anul trecut, pentru pastrarea puterii de cumparare), dar principalul mecanism este selectivitatea, revizuirea salariala pe baza de performante si in concordanta cu piata."

O alta revendicare a sindicatului este “acordarea unei prime de 700 lei net pentru procurarea de ţinute conform cerinţelor băncii (regulament intern), ţinută business pe care o asimilăm ţinutei de lucru prevăzute de Legea 319/2006.”

BRD nu este insa de acord sa le dea angajatilor atatia bani pentru asigurarea vestimentaţiei, considerand ca “este o încercare de întoarcere în timp la o prevedere de dinainte de privatizarea băncii.”

In schimb, banca spune ca-si recompenseaza angajatii cu vechime de cinci ani cu cate 40 de actiuni Societe Generale in valoare de 8.000 de lei, in doua transe: una in martie 2015, iar a doua in martie 2016.

Acordarea actiunilor face parte dintr-un proiect initiat de Société Générale in anul 2010 si care se aplica la nivelul intregului grup. Cele 40 de actiuni se acorda salariatilor prezenti in banca in anul 2010 (16 dintre ele au fost acordate deja in anul 2015).

Actiunile pot fi imediat valorificate pe piaţă şi au o valoare clar mai importantă (aproximativ 8.000 RON la cursul actual al acţiunii Societe Generale) decât cei 100 de lei solicitaţi de sindicatul Impact sau suma pentru asigurarea vestimentaţiei”, spune BRD.

Sindicalistii mai solicita “păstrarea primei de participare a salariaţilor la profit (patronatul a propus eliminarea acestui drept în schimbul suplimentării primei de ziua băncii, suplimentare condiţionată de atingerea unui obiectiv nefezabil din punctul nostru de vedere, respectiv păstrarea numărului de clienţi activi).

De ce a decis BRD eliminarea primei de participare la profit?

BRD: "Mecanismul de acordare a acestei prime este cel care s-a schimbat. Prima de ziua bancii exista de mai multi ani, cuantumul ei fiind diferit in fiecare an in functie de realizarile bancii. Nivelul ei a fost stabilit la 500 lei pentru anul acesta; ca urmare a realizarii unor tinte comerciale, managementul a dublat cuantumul, astfel incat ea este in acest an de 1000 de lei."

O alta cerinta a sindicatului BRD este reintroducerea în contractul colectiv de muncă a unui program de pensionare anticipată.

In replica, BRD spune ca aplica deja mecanisme de recompensare a muncii seniorilor bancii, in functie de situatia individuala, si care functioneaza eficient.

Iar ultima revendicare a sindicatului este protecţia liderilor sai cu încă 1 an de la terminarea mandatului (acest drept a existat pînă acum în contractul colectiv de muncă, dar patronatul nu doreşte perpetuarea lui).

BRD spune insa ca protectia prevazuta de lege este strict pe durata mandatului de lider de sindicat. In cazul sindicatului din BRD, acest mandat este de 5 ani. Legislatia in vigoare protejeaza organele de conducere a sindicatului fata de masura concedierii.

Ce se va intampla in continuare? BRD este dispusa la negocieri?

BRD: Asa cum a afirmat chiar de la declansarea conflictului de munca, patronatul este deschis la dialog social.

De cealalta parte, liderul sindicatului Impact, Cristian Mocanu, spune ca banca a decis sa nu negocieze cu sindicatul, astfel ca acesta va urma pasii impusi de lege catre greva generala, care urmeaza dupa cea japoneza, in care membrii de sindicat lucreaza cu banderole albe pe maneca.

BRD mai spune ca in condiţiile în care sindicatul Impact va continua demersurile iniţiate, banca îşi asigură clienţii că a luat măsurile necesare pentru continuarea oferirii serviciilor în condiţii normale. În acelaşi timp, banca îşi exprimă încrederea că, în cele din urmă, responsabilitatea şi realismul vor prevala.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

 



 

Ultimele Comentarii