BANCI | Interviu

Romania isi mentine angajamentul de a adopta euro in 2014

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-17 21:10

Guvernul român va reitera ţinta sa privind adoptarea euro în 2014 în cadrul unui raport de convergenţă ce urmează a fi trimis săptămâna aceasta la Bruxelles, a declarat marţi, pentru Reuters, un oficial guvernamental.

Şi alte guverne din Europa de Est, precum cel al Ungariei sau al Poloniei, şi-au reiterat săptămâna aceasta planurile de adoptare a euro, chiar dacă monedele naţionale se depreciază din cauza îngrijorărilor legate de economie, ceea ce ameninţă cu reinflamarea inflaţiei şi destabilizarea economiilor.

Banca centrală a Poloniei a ridicat, însă, semne de întrebare cu privire la planurile Varşoviei de a adopta euro în 2012, spunând că este dificil să găsească argumente economice care să sprijine intrarea în mecanismul ERM 2 (Exchange Rate Mechanism 2 - anticamera adoptării monedei europene n.r.).

Fostul guvern liberal de centru-dreapta al României, aflat la putere în perioada 2004-2008, a fixat 2014 ca ţintă pentru adoptarea euro.

"Raportul este în curs de pregătire, spre a fi trimis la Bruxelles probabil în următoarele 2-3 zile. Nu s-a schimbat nici data ţintă pentru adoptarea euro şi nici cea de 2012 pentru intrarea în ERM 2", a precizat, pentru Reuters, oficialul.

Ultimul sondaj Reuters arăta că piaţa se aşteaptă ca România să intre în ERM2 în 2012, iar analiştii au anticipat că intrarea în zona euro va avea loc în 2015.

Analiştii din Polonia au spus că turbulenţele actuale de pe pieţe şi recesiunea în plină expansiune ar putea ameninţa serios stabilitatea cursului de schimb al zlotului, odată cu intrarea în ERM2, când va deveni şi mai vulnerabil la atacurile speculative.

Ministrul român de finanţe Gheorghe Pogea declarat, însă, la sfârşitul anului trecut, înainte să fie numit în actuala funcţie, că această criză atrage atenţia asupra nevoii de adoptare a monedei europene mai devreme, deoarece zona euro ar conferi României un teren mai bun pentru apărarea ţării de probleme asemănătoare celor care afectează Europa de Est.

Majoritatea economiştilor consideră că România este unul dintre cele mai vulenrabile state din Europa, din cauza deficitului amplu de cont curent, care înseamnă că majoritatea investitorilor au plecat de pe piaţa internă, determinând o depreciere record a leului faţă de euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii