BANCI | Stirea Zilei

Romania are un fond de salvare a bancilor cu resurse de 500 milioane lei pana in 2015. Si FGDB trebuie sa-si suplimenteze fondurile, din cauza problemelor bancilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-04-18 18:01

In Romania functioneaza de anul trecut si un fond de salvare a bancilor (fond de restructurare), pe langa cel de garantare a depozitelor (FGDB), ale carui resurse urmeaza sa ajunga la 500 milioane lei pana in 2015. La randul sau, FGDB, care mai nou are in atributii si masuri de stabilizare a unei banci cu probleme, dispune de resurse financiare in valoare totala de 3 miliarde de lei, reprezentand 1,86% din valoarea depozitelor garantate, de 83,4 miliarde lei la finalul primului trimestru din 2013. Rata de acoperire trebuie insa sa ajunga la 2%, in contextul problemelor sistemului bancar.

Incepand cu 2010, Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) a fost numit administrator al fondurilor constituite pentru a asigura stabilitatea financiară, spune Eugen Dijmarescu, presedintele FGDB. Initial a existat un fond de compensare specială, constituit în vederea asigurării resurselor financiare necesare pentru despagubirea persoanelor afectate de măsurile dispuse si implementate în cursul administrării speciale a unei banci, care s-a transformat in 2012 într-un fond de salvare.

Fondul de salvare este separat de Fondul de garantare a depozitelor si este, de asemenea, finantat ex-ante, din contributiile anuale ale bancilor. Conform deciziei BNR, acumularea de fonduri pentru noua entitate a fost stabilita într-un interval de cinci ani, după cum urmează:
2011/2012 - 50 milioane RON/an
2013 - 100 milioane lei
2014/2015 - 150 milioane RON / an

Fondurile pot fi completate prin: taxe anuale si suplimentare de la institutiile de credit, veniturile din investirea sumelor acumulate si împrumuturi de la institutii de credit, societăti financiare si alte institutii, precum si prin împrumuturi de obligatiuni prin emisiuni de titluri FGDB.

Determinarea taxei anuale pentru Fond se face prin aplicarea unui procent la valoarea datoriilor neasigurate  ale fiecarei institutii de credit, persoană juridică română.

Procentul utilizat pentru determinarea taxei anuale se stabileste luând în considerare cantitatea optima necesara resurselor financiare ale Fondului de salvare, precum si nivelul corespunzător de atins pentru fiecare an si nu poate depăsi nivelul de 0,1%. Procentul de determinare a taxei anuale a fost de 0.027% în 2011 si 0.0322% în 2012.

FGDB trebuie sa-si majoreze resursele

Rata de acoperire a expunerii FGDB este determinată de dinamica a resurselor sale, unde contributiile băncilor au o influentă considerabilă. În prezent, rata anuală a contributiei este de 0,3%, neschimbata din 2011.

Obiectivul este de a consolida mecanismul de finantare in conditiile cresterii turbulentelor bancare  din zona si din pietele de origine ale bancilor straine prezente in Romania. FGDB trebuie să atingă un nivel tintă pentru rata de acoperire a expunerii pe termen mediu pentru finantarea ex-ante de 2 % din valoarea depozitelor asigurate. La sfârsitul anului 2012, rata de acoperire a expunerii a fost de 1,86%, precizeaza seful FGDB, Eugen Dijmarescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

 



 

Ultimele Comentarii