BANCI | Stirea Zilei

RBS Romania se transforma in sucursala din 1 septembrie iar in acest trimestru vinde portofoliul de retail de 2,3 miliarde lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-04-23 10:38

RBS Romania, o banca romaneasca, dac-ar fi sa-l citam pe guvernatorul Isarescu, doar actionarii acesteia fiind straini, britanici in acest caz, ei bine banca romaneasca se transforma in banca straina, de la 1 septembrie, adica intr-o sucursala a The Royal Bank of Scotland plc (RBS). Practic este vorba de un proiect de fuziune transfrontaliera, care prevede ca RBS plc va dobandi toate activele si pasivele RBS Romania in baza unui transfer universal de patrimoniu, in urma careia actuala filiala RBS Bank (Romania) S.A. va inceta sa existe in forma juridica actuala.

„RBS Romania, filiala detinuta in intregime de RBS NV, a initiat procesul legal de a se transforma in sucursala a RBS plc. Acest lucru va face ca organizarea noastra interna sa devina mai eficienta si nu va produce modificari in modul in care ne deservim clientii. Vom continua sa respectam cu strictete toate angajamentele fata de clientii nostri si alte parti implicate, ca parte a acestui proces de transformare juridica. Ne mentinem angajamentul de a ne servisa cat mai bine clientii si de a continua sa le oferim acestora solutii adaptate nevoilor lor”, precizeaza banca, la solicitarea Bancherul.ro.

In prezent, se arata in proiectul de fuziune, intentia RBS plc este de a continua, dupa finalizarea fuziunii, activitatile transferate catre aceasta, prin intermediul sucursalei RBS plc, sub rezerva faptului ca anumite activitati ar putea fi vandute sau dizolvate. La finalizarea fuziunii, activitatea corespunzand RBS Romania va fi alocata integral sucursalei RBS plc din Romania, entitate care este in curs de a fi infiintata si inregistrata.

Angajatii bancii vor fi transferati in mod automat catre RBS plc si vor deveni angajati ai bancii britanice, administratorii acesteia considerand ca fuziunea nu va genera schimbari esentiale in contractele de munca.

Transformarea RBS in sucursala nu este o decizie locala, face parte din strategia bancii britanice, nationalizata pentru a fi salvata de la faliment dupa izbucnirea crizei, de a-si reduce activitatea din strainatate pentru a deveni profitabila. In consecinta, nu doar banca din Romania, ci si cele din alte tari urmeaza acest proces de integrare in banca-mama.

RBS a intrat pe pierdere in 2012 in contextul procesului de vanzare a business-ului de retail

De altfel, RBS Romania a inregistrat in 2012 pierderi de 38,1 milioane lei, dupa ce in 2011 a avut un profit de 148,9 milioane lei, din cauza cresterii substantiale a cheltuielilor cu provizioane pentru deprecierea creditelor, la 216 milioane lei, fata de doar 44 milioane lei in 2011. In cursul anului 2012 au fost inregistrate cheltuieli cu provizioane IFRS pentru deprecierea creditelor de 79,7 milioane lei si 136,8 milioane lei ajustari colective pentru active disponibile pentru vanzare. Acestea din urma reprezinta provizionul inregistrat in vederea unei potentiale viitoare vanzari a business-ului de retail. In consecinta, venitul net din dobanzi, dupa provizioane a fost de doar 60 de milioane de lei, fata de nu mai putin de 258 de milioane lei in 2011.

Si veniturile bancii din comisioane s-a prabusit anul trecut, in conditiile in care banca a renuntat la reteaua de unitati si la activitatea de retail (acordare de credite si carduri), acestea injumatindu-se de la 117 la 66 milioane lei.

Pe de alta parte exista si un efect pozitiv al restructurarii, care se reflecta in cheltuielile operationale, acestea avand o tendinta descrescatoare in anul 2012.

„Dupa cum s-a anuntat anul trecut in luna martie, RBS Romania si-a revizuit strategia pentru a se concentra pe segmentul companiilor de top internationale si locale de dimensiuni mari, precum si asupra clientilor institutionali, oferindu-le produse competitive de tranzactii bancare si trezorerie. Ca rezultat al acestei strategii, in prezent, exploram optiuni pentru vanzarea sau iesirea din activitatile care nu se incadreaza in aceasta directie strategica orientata pe servicii dedicate clientilor persoane juridice, inclusiv din activitatile dedicate persoanelor fizice si din portofoliile de active asociate. Rezultatele noastre financiare aferente anului 2012 includ un provizion facut in vederea unei potentiale viitoare vanzari a business-ului nostru de retail”, precizeaza RBS Romania.

RBS Romania are de vanzare credite de 1,3 miliarde lei si depozite de 1 miliard

Asadar planul bancii de a vinde divizia de retail ramane in picioare, iar banca se asteapta sa incheie tranzactia in acest trimestru, in paralel cu planul de transformare in sucursala: pe taraba au fost scoase un portofoliu de credite de retail in valoare neta de 1,3 miliarde lei (incluzand provizioanele in valoare de 136 milioane lei) si depozite de 1 miliard de lei.

Acestea au fost inregistrate in bilantul bancii pe anul trecut ca active si datorii apartinand unui grup destinat vanzarii a caror vanzare nu a fost finalizata, tranzactie pe care banca spera sa o incheie in trimestrul doi al acestui an.

In portofoliul de credite, cele mai multe sunt ipotecarele (aproape 800 de milioane lei), credite de consum (513 milioane) si carduri de credit (124 milioane lei).

Ca urmare a noii strategii de business RBS Romania si-a redus semnificativ in 2012 expunerea in tara noastra, totalul activelor scazand de la 6 la 4,8 miliarde lei. Cea mai importanta corectie este in dreptul creditelor, a caror portofoliu s-a injumatit de la 3,4 la 1,3 miliarde lei, in urma scoaterii la vanzare a creditelor de retail.

RBS si-a diminuat si volumul de depozite in 2012, de la 4,7 la 2,55 miliarde lei, in special pe seama depozitelor la termen, care au scazut de la 2,5 miliarde lei la doar 673 milioane.

RBS Romania are un capital de 308,1 milioane lei, o rata a solvabilitatii solida, de 26,7%, fata de o medie de 14% a sistemului bancar, 900 de angajati si a mai ramas cu 11 unitati la sfarsitul anului 2012, fata de 26 la finalul lui 2011 si doar 4 in prezent.

Pe de alta parte, RBS dispune de active financiare (in principal titluri de stat) disponibile pentru vanzare de inca 1,3 miliarde lei.

In ceea ce priveste aceasta categorie de active financiare disponibile pentru vanzare (pozitia 4 in bilantul bancii) reprezinta active financiare care sunt disponibile pentru vanzare in cursul normal al business-ului bancii. Aceasta reprezinta o clasificare distincta din punct de vedere IFRS a anumitor active financiare (titluri de stat, obligatiuni ale Ministerului de Finante etc etc) si nu faptul ca banca are intentia de a desfasura un proces de vanzare similar cu cel pentru business-ul de retail care sa afecteze aceste active (detalii: pag. 15 note situatie financiara).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

 



 

Ultimele Comentarii