BANCI | Educatie financiara

Rambusarea anticipata a unei parti din credit scade costurile prin diminuarea ratei lunare sau reducerea perioadei de creditare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-24 21:30

Daca rambursati anticipat o parte dintr-un imprumut, banca va recalcula rata lunara ce o veti avea de platit, aceasta urmand a fi, fireste, mai redusa, intrucat dobanda se aplica unei sume mai mici. Pe de alta parte, costul total al unui credit, adica suma totala care se plateste pana la achitarea integrala, se diminueaza odata cu scaderea perioadei de rambursare, tot in urma achitarii in avans a unei parti din credit.

Un cititor ne spune ca doreste sa ramburseze anticipat o parte dintr-un credit ipotecar din 2006 si ar dori reducerea perioadei si nu scaderea ratei. In contract scrie: "In cazul rambursarilor partiale, banca va recalcula valoarea ratelor lunare in conformitate cu valoarea ramasa a creditului, in conditiile mentinerii perioadei de rambursare si va pune la dispozitia clientului un grafic de rambursare actualizat."

Si acesta e singurul lucru din contract referitor la rambursarea partiala. Intrebarea mea este: asta inseamna ca nu am cum sa obtin reducerea perioadei? Mi se pare absurd si abuziv. La banca nu am primit un raspuns clar, au spus ca trebuie sa intrebe la centru, spune cititorul.

Desi legea 288/2010 privind contractele de credit nu prevede expres dreptul consumatorilor la reducerea perioadei de creditare, ci doar diminuarea costurilor, iar in contractul de credit nu se prevede posibilitatea reducerii perioadei de creditare, banca poate modifica contractul cu un act aditional, astfel incat sa permita acest lucru.

Asadar, daca in contract nu se prevede reducerea perioadei de rambursare, atunci cereti bancii modificarea contractului printr-un act aditional in care sa se prevada acest lucru, la care aveti dreptul.

Unele banci prevad in contractele de credit cele doua optiuni in cazul rambursarii anticipate: fie reducerea ratei lunare, fie diminuarea perioadei de rambursare a creditului.

Costul total al unui imprumut este cu atat mai mare cu cat perioada in care se ramburseaza este mai lunga, asadar reducerea numarului de rate atrage reducerea pretului total platit pentru un credit.

Comentarii

Andreea
reducere perioada
Daca in extrasul de carte funciara, pentru ca am inteles ca este vorba despre un credit ipotecar, este stipulate si perioada contractului este posibil sa nu se poata face modificari privind perioada creditului pentru ca ar tb sa se faca modificare si inscrierea din cartea funciara.

Negulescu
OUG 50/2010
Dreptul consumatorului de a rambursa anticipat nu poate fi conditionat de plata unei anumite sume minime sau de un anumit numar de rate." Dupa rambursarea anticipata a unei sume daca acesta trebuie sa respecte numarul initial de rate din contract se incalca sau nu legea ? Chiar daca a semnat ca nu doreste modificarea scadentarului Graficului de rambursare ?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii