BANCI | Ultima Ora

Profitul BRD este in scadere, din cauza creditelor neperformante in crestere

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-11-05 09:05

BRD a raportat obtinerea unui profit net de 369 milioane lei la finalul lunii septembrie, de 18 ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului precedent, cand banca franceza a fost nevoita sa-si recunoasca un volum ridicat de credite neperformante.

Profitul trimestrial al BRD este insa in scadere fata de primele doua trimestre. Astfel, daca in primele trei luni banca obtinea un castig de 136 milioane lei, in urmatorul trimestru a scazut la 132 milioane, ca in perioada iulie-septembrie sa se reduca la 101 milioane lei.

Scaderea profitului a fost determinata de majorarea costului riscului (creditele neperformante) la 171 milioane lei in trimestrul trei, in comparatie cu 150 milioane lei in trimestrul doi si doar 105 milioane lei in primele trei luni ale anului.

Rata creditelor neperformante: 18,5%

Rata creditelor neperformante la BRD se mentine ridicata: 18,5% in septembrie, fata de 12,6% la cat a scazut media sectorului bancar, conform datelor BNR.

Banca franceza mentioneaza ca a continuat curatenia in bilantul de credite, prin stergerea imprumuturilor neperformante, consecinta fiind o reducere a gradului de neperformanta, de la 21,% cat era in urma cu un an.

Si veniturile din dobanzi au scazut la 451 milioane lei in trimestrul trei, fata de 460 milioane lei in trimestrul anterior si 467 milioane lei in primele trei luni ale anului, in conditiile in care portofoliul de credite al BRD s-a diminuat cu 145 milioane lei, la 26,4 miliarde lei, acelasi nivel fiind consemnat si la finalul lui 2014.

BRD precizeaza intr-un comunicat ca „volumul creditelor nou-acordate clienţilor persoane fizice a ajuns la 3,7 miliarde RON în ianuarie – septembrie 2015, fiind mai mare cu 17% faţă de perioada similară a anului trecut, parţial datorită programului Prima Casă care înregistrează o creştere semnificativă (volumul creditelor noi acordate prin programul Prima Casă a reprezentat 27% din totalul creditelor noi).”

BRD atrage mai multe depozite  platind dobanzi mai putine

Si dobanzile platite de BRD pentru depozitele atrase de la clienti sunt in scadere: 90 milioane lei in trimestrul trei, comparativ cu 113 milioane lei in trimestrul precedent si 129 milioane lei in primele trei luni.

Si asta cu toate ca depozitele BRD au crescut substantial, cu 616 milioane lei, in trimestrul trei, la un total de 83,3 miliarde lei, ceea ce inseamna ca banca a continuat sa scada dobanzile platite pentru economiile clientilor.

Venitul net din dobanzi (diferenta dintre dobanzile incasate pentru credite si cele platite pentru depozite) a crescut astfel la 361 milioane lei, fata de 347 lei in trimestrul doi si 338 milioane lei in primele trei luni.

(stire in curs de actualizare cu noi date despre rezultatele BRD)

Comentarii

Hm
Felicitari, super analiza
Ciudat, unii ar spune ca profitul a crescut, iar neperformantele sunt in scadere. Parca asa apare: 380 M lei > 37 M lei, iar 454 M lei < 967 M lei. Deci profit in crestere de 10 ori, cost al riscului in scadere cu ceva peste 50%. Comparatiile sunt relevante an la an si in dinamica. Poti sa le faci si trimestru la trimestru daca vrei, dar concluziile trebuie sa tina cont de dinamica. Daca vrei sa faci o comparatie care nu e an la an, o poti face versus finalul anului precedent, asta daca vrei sa fie relevanta. Dar chiar si T3 vs S1, profitul BRD tot a crescut, nu a scazut. 380 M lei la T3 > 270 M lei la S1. Daca citesti Bancherul.ro, profitul BRD tot scade de la inceputul anului 2015. Potrivit stirilor publicate, profitul a scazut si la T2, iar acum scade din nou. Cu toate astea, supriza: profitul net e de 380 M lei, de fix 10 ori mai mare decat in septembrie 2014, si de vreo 20 de ori daca se ia in considerare doar banca. E ca si cum intr-un pahar se tot toarna apa, dar, ce sa vezi, potrivit bancherul.ro, cantitatea de apa e mereu mai mica. Ce scoala ziceati ca ati terminat, scoala vietii? Ca pe aia de economie e clar ca n-o aveti.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii