ECONOMIE | Analize economice

Principalii parteneri comerciali ai Romaniei, in recesiune tehnica accentuata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-08-03 16:22

Principalele state partnere ale României în comerțul exterior au intrat în recesiune tehnică accentuată ca urmare a pandemiei de Covid 19.

De reținut, dintre primele trei în topul schimburilor de mărfuri cu străinătatea, Italia și Franța consemnaseră deja două valori negative înaintea trimestrului doi 2020 iar declinul lor a fost semnificativ mai puternic decât al Germaniei, principalul nostru partener comercial.

Pentru referință, am inclus și valorile din țări care au o pondere mai însemnată în schimburile României, dintre statele care s-au conformat cu termenul ceva mai ambițios fixat în premieră de Eurostat. Scopul fiind de a dispune de date semnal la 30 de zile de la încheierea trimestrului precedent, precum și estimările pe ansamblul UE27 (cu care derulăm trei sferturi din comerțul exterior) și Zona Euro, pentru a facilita procesul decizional.

Datele prezentate pentru T2 2020 au la bază datele colectate pentru 16 state membre care însumează 93% din PIB-ul Zonei Euro și 88% din PIB-ul UE, cu o precizarea importantă, și anume că procesul de prelucrare nu a fost afectat de criza Covid.

Ele vor putea face, însă, obiectul unor rectificări la termenul clasic de 45 de zile de la finalul trimestrului, respectiv data de 14 august, termenul limită de publicare a rezultatelor pentru toate statele membre.

Reamintim că România a anunțat deja o surprinzătoare creștere pe T1 2020 de 0,3% față de trimestrul precedent, respectiv un avans de 2,7% în raport cu T1 2019.

Astfel, chiar dacă valoarea estimată curent pentru declinul pe T2 2020 este de -14,4%, adică în linie cu evoluția generală din UE, ar urma să evităm intrarea în recesiune tehnică potrivit definiției care cere două trimestre consecutive cu valori negative.

Se va vedea, însă, evoluția negativă a principalilor parteneri comerciali europeni, cu care suntem conectați și în lanțurile de producție, în viteza cu care ar urma să revenim la nivelul PIB de dinaintea crizei.

Taguri: Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceComerțul cu amănuntul, creștere susținută în prima treime a anului

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în aprilie 2024 față de luna anterioară cu 6,2% pe seria brută, deși numai 0,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

România, prima în UE la inflația anuală, dar pe o traiectorie mai echilibrată

România a rămas și în aprilie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere semnificativă (-0,5 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul detalii

Producția industrială, revenire în martie dar rezultat negativ pe T1

Producția industrială a crescut cu 8,1% în martie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu 3,9% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, deși sezonalitatea a detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste pragul de 2,5 miliarde euro

Exporturile României au fost în martie 2024 de 7,9 miliarde euro (-9,8% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat 10,45 miliarde euro (-6,7%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, deficitul detalii

  

Ultimele Comentarii

 • plangere

  de 9 zile ma zbat sa mi retrag o suma foarte mare din coinbase si acum de 2 ore m-au sunat din ... detalii

 • Revolut

  Multe dintre produsele si serviciile Revolut nu sunt cele mai bune din piata, nici in privinta ... detalii

 • Am fost păcălit

  Am fost păcălit de firma de trasctionare și investiții CRYPTO GLOBAL GROWTH-SAFE am investit ... detalii

 • frauda prin GapInvest

  Daca ajuta va pot da nume si numere de telefon de la GapInvestCapital. 1. Lilian Antonescu +40 764 ... detalii

 • frauda GapInvestCapital

  Buna ziua. Din pacate sunt victima acestui sistem. Am incercat sa investesc in actiuni, prin acest ... detalii