ECONOMIE | Analize economice

Deficitul comercial lunar a revenit peste pragul de 2,5 miliarde euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-05-22 07:56

Exporturile României au fost în martie 2024 de 7,9 miliarde euro (-9,8% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat 10,45 miliarde euro (-6,7%), potrivit datelor publicate de INS.

Astfel, deficitul comercial a crescut la 2.548,4 milioane euro (+17% față de luna precedentă și +5% în raport cu aceeași lună a anului anterior).

După primele trei luni ale anului curent, gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate a ajuns la 80,7% (de la 81,8% în februarie), totuși peste valorile consemnate pe parcursul celor patru ani anteriori. De remarcat valorile maxime pentru ultimele 12 luni în domeniul negativ atât la evoluția exporturilor cât și a importurilor, cu un avantaj relativ pentru acestea din urmă, de unde și revenirea peste pragul de 2,5 miliarde euro deficit lunar.

Deficitul balanței comerciale în T1 2024 a fost de 6.699 milioane euro, mai mic cu 103,3 milioane euro (-1,5%) decât în același trimestru din anul precedent. Totodată, după scăderea importantă din martie, pe ansamblul primelor trei luni din an exporturile s-au diminuat cu -3,7% iar importurile cu -3,2%. Totuși, ar fi de subliniat consolidarea acestora din urmă peste pragul de 10 miliarde euro.

Minusul acumulat pe segmentul de mărfuri pe primul trimestru a reprezentat 1,9% din rezultatul economic anual estimat recent (353,5 miliarde euro), în contextul în care nivelul prognozat oficial este de 8,8% din PIB. Astfel, deficitul comercial s-a plasat la început de an în linie cu așteptările Comisiei Naționale de specialitate.

Schimburile cu țările UE au fost de aproximativ 11 miliarde euro la export și 14 miliarde euro la import (73,4% din exporturi și 73,6% la importuri).

Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de circa 4 miliarde euro și importuri de 5 miliarde euro. Au rezultat solduri negative de 3 miliarde euro cu statele UE şi de 1 miliard euro pe relaţiile extracomunitare, adică trei sferturi față de un sfert din total.

Fapt îmbucurător, sectorul de mașini și echipamente de transport a evoluat pe plus după deficitul important consemnat anul trecut (+218 milioane euro în T1 2024 față de – 3.221 milioane euro în 2023). Din păcate, la categoria altor mărfuri manufacturate, minusul din schimburile cu exteriorul a trecut de 1,6 miliarde euro, aproape un sfert din soldul negativ consemnat per total.

Pe zona de produse alimentare și animale vii, rezultatul net a reprezentat circa 17% din minusul consemnat per total. Gradul de acoperire al importurilor pe baza exporturilor efectuate a scăzut până la 60%, semnificativ sub nivelul de 70% consemnat pe ansamblul anului 2023 și foarte departe de rezultatul echilibrat înregistrat cu zece ani în urmă.

Consumul de carburanți din import a condus la un deficit sectorial de 1,17 milioane euro, adică aproape trei sferturi din cel consemnat la produsele manufacturate și mai mare decât minusul consemnat la produsele alimentare.

Problema principală rămâne soldul puternic negativ al schimburilor de produse chimice (peste 1,1 miliarde euro lunar). Per total, petrochimia a generat două treimi din deficitul comercial.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceComerțul cu amănuntul, creștere susținută în prima treime a anului

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în aprilie 2024 față de luna anterioară cu 6,2% pe seria brută, deși numai 0,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

România, prima în UE la inflația anuală, dar pe o traiectorie mai echilibrată

România a rămas și în aprilie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere semnificativă (-0,5 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul detalii

Producția industrială, revenire în martie dar rezultat negativ pe T1

Producția industrială a crescut cu 8,1% în martie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu 3,9% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, deși sezonalitatea a detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste pragul de 2,5 miliarde euro

Exporturile României au fost în martie 2024 de 7,9 miliarde euro (-9,8% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat 10,45 miliarde euro (-6,7%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, deficitul detalii

  

Ultimele Comentarii

 • plangere

  de 9 zile ma zbat sa mi retrag o suma foarte mare din coinbase si acum de 2 ore m-au sunat din ... detalii

 • Revolut

  Multe dintre produsele si serviciile Revolut nu sunt cele mai bune din piata, nici in privinta ... detalii

 • Am fost păcălit

  Am fost păcălit de firma de trasctionare și investiții CRYPTO GLOBAL GROWTH-SAFE am investit ... detalii

 • frauda prin GapInvest

  Daca ajuta va pot da nume si numere de telefon de la GapInvestCapital. 1. Lilian Antonescu +40 764 ... detalii

 • frauda GapInvestCapital

  Buna ziua. Din pacate sunt victima acestui sistem. Am incercat sa investesc in actiuni, prin acest ... detalii