www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancarePrincipalii parteneri comerciali ai Romaniei, in recesiune tehnica accentuata

Autor: Dan Palangean
2020-08-03 16:22

Principalele state partnere ale României în comerțul exterior au intrat în recesiune tehnică accentuată ca urmare a pandemiei de Covid 19.


De reținut, dintre primele trei în topul schimburilor de mărfuri cu străinătatea, Italia și Franța consemnaseră deja două valori negative înaintea trimestrului doi 2020 iar declinul lor a fost semnificativ mai puternic decât al Germaniei, principalul nostru partener comercial.


Pentru referință, am inclus și valorile din țări care au o pondere mai însemnată în schimburile României, dintre statele care s-au conformat cu termenul ceva mai ambițios fixat în premieră de Eurostat. Scopul fiind de a dispune de date semnal la 30 de zile de la încheierea trimestrului precedent, precum și estimările pe ansamblul UE27 (cu care derulăm trei sferturi din comerțul exterior) și Zona Euro, pentru a facilita procesul decizional.


Datele prezentate pentru T2 2020 au la bază datele colectate pentru 16 state membre care însumează 93% din PIB-ul Zonei Euro și 88% din PIB-ul UE, cu o precizarea importantă, și anume că procesul de prelucrare nu a fost afectat de criza Covid.


Ele vor putea face, însă, obiectul unor rectificări la termenul clasic de 45 de zile de la finalul trimestrului, respectiv data de 14 august, termenul limită de publicare a rezultatelor pentru toate statele membre.


Reamintim că România a anunțat deja o surprinzătoare creștere pe T1 2020 de 0,3% față de trimestrul precedent, respectiv un avans de 2,7% în raport cu T1 2019.


Astfel, chiar dacă valoarea estimată curent pentru declinul pe T2 2020 este de -14,4%, adică în linie cu evoluția generală din UE, ar urma să evităm intrarea în recesiune tehnică potrivit definiției care cere două trimestre consecutive cu valori negative.


Se va vedea, însă, evoluția negativă a principalilor parteneri comerciali europeni, cu care suntem conectați și în lanțurile de producție, în viteza cu care ar urma să revenim la nivelul PIB de dinaintea crizei.


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104