BANCI | Stirea Zilei

Plafonul de garantare a depozitelor bancare creste la 100.000 euro in echivalent lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-01-03 14:50

Modificări ale cadrului legislativ al schemei de garantare a depozitelor bancare : Majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare la 100.000 euro în echivalent lei şi reducerea termenului de plată a compensaţiilor la 20 de zile lucrătoare de la data la care depozitele au devenit indisponibile, anunta Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

Criza economico-financiară globală din ultimii ani a arătat că rolul schemelor de garantare a depozitelor devine tot mai important pentru stabilitatea financiară a diferitelor sisteme economice.

În acest context Comisia Europeană, printr-o serie de reglementări proprii - Directiva nr. 2009/14/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 martie 2009 privind modificarea Directivei nr. 94/19/CE privind schemele de garantare a depozitelor în ceea ce priveşte plafonul de garantare şi termenul de plată a compensaţiilor, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L68/13.03.2009 – îşi propune crearea unui sistem financiar mai solid şi mai sigur, prevenirea unei viitoare crize şi restabilirea încrederii consumatorilor.

În România funcţionează, din anul 1996, Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar – FGDB, cu atribuţii clar definite prin legea sa proprie de funcţionare (Ordonanţa Guvernului nr. 39 din 28 august 1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 587 din 19 august 2010, similare celor din întreaga Uniune Europeană.

Evoluţiile dinamice ale economiilor reale au impus adaptări ale reglementărilor naţionale în vederea ameliorării protecţiei deţinătorilor de depozite bancare, persoane fizice şi întreprinderi mici şi mijlocii.

Adoptarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 131 din 28 decembrie 2010 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar ( publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 893 din 30 decembrie 2010), nu numai că aliniază prevederile legislaţiei naţionale la cele europene dar, prin majorarea plafonului de garantare de la 50.000 euro, echivalent în lei la 100.000 euro, echivalent în lei şi reducerea numărului de zile până la începerea plăţilor de la 90 de zile calendaristice la 20 de zile lucrătoare transmite mesajul către deponenţi că în România funcţionează un sistem financiar bancar solid, capabil să răspundă rapid unor situaţii de criză. Aceste două prevederi au intrat în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2011 şi sunt comune tuturor fondurilor de garantare a depozitelor bancare din Uniunea Europeană.

Pentru consolidarea bunei guvernanţe a FGDB, ordonanţa de urgenţă precizează că membri Consiliului de Administraţie al acestuia „nu trebuie să deţină în cadrul vreunei instituţii de credit calitatea de angajat sau director, membru al consiliului de administraţie, comitetului de supraveghere ori directoratului, după caz”. Această precizare legiferează schimbarea făcută în fapt încă din luna septembrie când a fost schimbată componenţa CA. În prezent Consiliul de administraţie al FGDB este compus din Lia Rodica Tase, Consilier Banca Naţională a României, preşedinte al CA şi următorii membrii: Dumitru Laurenţiu Andrei, Director general adjunct Ministerul Finanțelor Publice, Constantin Barbu, Director Asociaţia Română a Băncilor, Radu Negrea, Secretar general Asociaţia Română a Băncilor, Romulus Palade, Consilier Banca Naţională a României, Radu Constantin Ragea, Subsecretar de stat Ministerul Justiţiei, Lucia Sanda Stoenescu, Consilier Banca Naţională a României.

Conducerea executivă este formată din: Eugen Dijmărescu, Director, Alexandru Matei, Director adjunct, Vasile Bleotu, Director economic.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii