BANCI | Stirea Zilei

OTP Bank a aplicat doar pentru 50% dintre clienti reducerea temporara de dobanda la creditele in CHF; de la restul clientilor a incasat dobanzi mai mari, datorita aprecierii francului cu 15% fata de leu

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-05-16 10:41

Doar 52% dintre clientii OTP Bank cu credite in franci elvetieni (CHF) au beneficiat de reducerea de dobanda de pana la 1,5 puncte oferita de banca temporar, pe o perioada de 3 luni, pentru a-si ajuta clientii sa depaseasca socul aprecierii francului cu 15% in luna ianurie, in urma deciziei bancii centrale a Elvetiei de a renunta la fixarea cursului CHF.

Spre deosebire de toate celelalte banci care au anuntat scaderi de dobanda pentru toti clientii, permanent, OTP a fost singura care a oferit aceasta reducere doar pe o perioada de 3 luni si numai la cererea clientilor, manifestata pana in data de 17 februarie.

In raportul trimestrial publicat ieri de banca-mama din Budapesta se arata ca la finalul primelor trei luni din acest an, o pondere de 52% dintre clientii OTP Bank Romania fara restante la creditele in CHF au apelat la masura reducerii dobanzii cu 1,5 puncte, ceea ce inseamna venituri din dobanzi in valoare de aproximativ o jumatate de milion de euro pe care banca nu le-a mai incasat.

Insa, dupa cum stim, banca nu pierde niciodata. Pentru ca aceste pierderi au fost compensate cu dobanzile mai mari incasate de la cealalta jumatate de clienti cu credite in CHF, ca efect al aprecierii francului cu 15% in ianuarie.

"In acelasi timp, veniturile din dobanzile la creditele in franci au crescut, in urma aprecierii CHF fata de RON", se mai arata in raport, fara a se mentiona cat a castigat banca de pe urma aprecierii francului.

Valoarea totala a creditelor in CHF ale OTP Bank se ridica la echivalentul a aproximativ 475 milioane euro. 

In aprilie, OTP a reinnoit oferta, dar cu o scadere de dobanda mai mica, de doar 1 punct procentual, valabila pe o perioada de 6 luni, doar pentru clientii care o solicita, nu pentru toti. Pana in 17 aprilie, 28% dintre detinatorii de credite in CHF au solicitat aceasta facilitate, se precizeaza in raport.

Ramane intrebarea: de ce OTP Bank nu a oferit tuturor clientilor reducerea de dobanda, asa cum au procedat restul bancilor? Probabil tocmai in speranta ca doar o parte dintre acestia sa auda de oferta respectiva si sa o solicite, ceea ce s-a si intamplat, astfel incat restul sa plateasca dobanzi mai mari.

Rezulta de aici ca restul clientilor cu credite in CHF la OTP Bank nu au nevoie de o reducere a ratelor, chiar si temporara, in ciuda aprecierii puternice a francului?

Sau au ales sa suporte doar ei acest soc valutar si sa nu imparta cu banca aceasta povara, asa cum toata lumea este de acord, la modul declarativ, inclusiv bancherii?

Sa fie la mijloc si alte cauze, precum birocratia aferenta acestor proceduri de reducere a dobanzii si chiar documentatia ce trebuie semnata de client, adica acte aditionale la contractele de credit ce pot include clauze abuzive, precum majoriarea nejustificata a dobanzilor si comisioanelor in perioada anterioara?

Cati clienti au solicitat conversia din CHF in lei? OTP Bank: Nu avem aceasta informatie?!

Am trimis reprezentantilor OTP Bank cateva intrebari pentru a lamuri situatia creditelor in CHF si efectul reducerii temporare a dobanzii:

- Cati clienti au apelat la facilitatea de reducere a dobanzii cu pana la 1,5 puncte?
- Cu cat s-a redus dobanda clientilor in medie si care a fost impactul asupra ratelor lunare?
- Cati clienti au solicitat conversia din CHF in lei?
- In ce conditii se ofera conversia din CHF in lei?
Cati clienti ai OTP au credite in CHF?

Raspunsul bancii a fost urmatorul: “Din pacate nu avem aceste info”.

Laszlo Diosi, seful OTP Bank, recomanda, la finalul anului trecut, clientilor cu credite in franci elvetieni, sa nu le schimbe in lei, intrucat cursul va deveni mai avantajos peste doi ani.

Diosi a fost primul bancher care a adus in Romania creditele in franci elvetieni, in octombrie 2005 (vezi aici detalii), o decizie care s-a dovedit a fi o atitudine financiara iresponsabila, care a declansat un incendiu intre banci si clientii cu venituri in lei afectati puternic de aprecierea francului, incendiu pe care bancile nu prea stiu cum sau nu vor sa-l stinga rapid.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca banca nationala sprijina cu tarie principiul impartirii poverii intre creditor si debitor, iar Banca Transilvania a dat un exemplu pozitiv in acest sens. Ramane de vazut in ce masura si alte banci vor urma exemplu acesteia, iar cele care se vor incapatana, vor fi sanctionate de piata, considera guvernatorul.

Comentarii

cosmin
BANCA ROMANEASCA te vom falimenta
Conversia creditelor din franci in lei incepe sa afecteze reputatia bancilor. Reactia unui client: felicitari BT, rusine BANCSA ROMANEASCA! Guvernatorul Isarescu: Banca Transilvania a dat un exemplu pozitiv, iar cei care nu-l vor urma, vor fi sanctionati de piata. O sa te ajutam sa dai faliment asa cum dam si noi. Catre toti cetatenii romani va rugam sa numai lucrati cu bancile care au acordat credite CHF. Petitie generala. Salvati-ne va rugam de acesti hoti.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

 



 

Ultimele Comentarii