BANCI | Stirea Zilei

Ordin: bancile trebuie sa aiba in unitati televizoare cu diagonala de minim 65 cm cu banda de braking news pentru informatii de la Protectia Consumatorilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-09-02 16:09

Un ordin al ANPC publicat ieri, obliga bancile de la 1 ianuarie 2012 sa instaleze in unitati ecrane TV cu diagonala de minim 65 cm, cu 5 cm mai mica decat se prevedea in proiectul de ordin contestat de bancheri, pe care sa se deruleze informatii despre produsele bancare, inclusiv informatii ale ANPC.

In Monitorul Oficial Partea I, nr.620/1.IX.2011 a fost publicat Ordinul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre societatile financiare bancare si nebancare.

Ce prevede Ordinul:

Ordinul obliga bancile si institutiile financiare nebancare sa afiseze in interiorul unitatilor, la loc vizibil, pe un suport video-ecran TV-, informatii privind drepturile si obligatiile consumatorilor, conform legislatiei in vigoare.

Este vorba de informatii privind drepturile si obligatiile consumatorilor, conform legislatiei in vigoare, explicatii cu privire la terminologia specifica domeniului bancar, informatii furnizate de ANPC, la solicitarea acesteia.

Informatiile trebuie sa fie redactate in mod clar, concis, vizibil, usor de citit si cu caractere de aceeasi marime. Informatiile sunt prezentate astfel incat sa nu induca in eroare consumatorii.

Prezentarea informatiilor se va face pe intreaga suprafata a ecranului, cu exceptia benzii scroll, la intervale de 45 de minute, cu durata de 15 minute.

Prestatorii de servicii financiare au obligatia sa asigure, permanent, un spatiu sub forma de banda scroll, pe care se vor derula informatii referitoare la pretul aferent produselor financiare oferite consumatorilor, in principal: comisionul de administrare a contului curent, comisioanele de retragere la ghiseu si la ATM, comisionul de depunere, comisioanele aferente serviciului de internet banking, valorile indicilor de referinta utilizati in contractele de credit, dobanzile acordate la depozite si alte produse de economisire.

Informatiile prezentate trebuie sa fie in conformitate cu oferta prezentata pe website-ul oficial.

Banda scroll va avea o dimensiune de minim 10% din suprafata ecranului.

Suporturile de afisare vor fi instalate astfel incat sa fie in campul vizual al consumatorilor aflati in interiorul unitatilor.

Suportul de afisare va fi unul digital - ecran TV cu diagonala de minim 65 cm - si va fi prevazut cu un sistem de transmitere centralizata a continutului.

Sistemul de transmitere va trebui sa permita actualizarea zilnica a informatiilor difuzate.

Sunt supuse prevederilor ordinului societatile financiare bancare si societatile financiare nebancare, altele decat cele de tip case de ajutor reciproc si case de amanet.

Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I si intra in vigoare de la 1 ianuarie 2012.

Protectia Consumatorilor vrea sa apara pe monitoarele din banci, la "braking news"

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii