BANCI | Stirea Zilei

Oda mult iubitului nostru supraveghetor bancar, Nicolae Cinteza (fara P publicitar, in Ziarul Financiar)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-05-27 23:11

Sa ne amintim: in ziua de 1 aprilie, fara nicio gluma, clientii sucursalei Bank of Cyprus din Romania au constatat ca banca a fost inchisa pe nepusa masa, adica fara niciun anunt prealabil, iar accesul lor la banii din conturi a fost blocat, cu exceptia retragerilor de la ATM-uri, in limita a 2.000 de lei pe zi.

Gluma proasta a autoritatilor celor doua tari, Cipru si Romania, a continuat apoi timp de o luna, perioada in care banca a ramas zavorata si pazita de bigiesi, dupa trei promisiuni de redeschidere, cu scuza ca aceasta s-ar putea vinde. Intre timp, fireste, conturile celeilalte banci cipriote din Romania, Marfin, au fost golite.

Toate astea se intamplau dupa ce autoritatile din Grecia si Marea Britanie au luat rapid, imediat dupa izbucnirea crizei bancare din Cipru, masuri de protejare a propriilor deponenti, fie prin preluarea bancilor cipriote de catre o banca greceasca (Piraeus), fie prin transferul depozitelor sucursalei cipriote Laiki din Anglia catre Bank of Cyprus, cu statut de subsidiara, sub controlul autoritatilor din UK. Fara ca vreo sucursala sau subsidiara a vreunei banci cipriote sa stea inchisa macar o zi!

Atentie! Toate astea s-au intamplat inainte de 1 aprilie. Asadar toata lumea s-a asigurat ca deponentii lor erau in siguranta, ca nu li se vor nationaliza si lor o parte din depozite ca in Cipru, numai reprezentantii supravegherii din BNR stateau cu mainile in san, efectiv. Dovada? Seful supravegherii, Nicolae Cinteza, declara in Ziarul Financiar de astazi ca in data de 30 martie a fost sunat de un prieten din Grecia, care-l avertiza ca cipriotii vor sa nationalizeze si depozitele romanilor din Bank of Cyprus! Incredibil! De fapt, ridicol!

Iar ridicolul devine jenant in momentul in care articolul din ZF descrie, in continuare, ce fapte de vitejie a inceput sa faca, din acel moment, mult iubitul nostru supraveghetor: „Seful Supravegherii se duce la birou la BNR si suna la EBA. Ii informeaza pe guvernatorul Isarescu si pe prim-viceguvernatorul responsabil cu supravegherea, Florin Georgescu (asta cu informarea e cea mai tare!). Incearca sa-l contacteze pe seful departamentului de rezolutie din banca centrala a Ciprului Michalis Stylianou spre care fusese trimis de EBA, dar nu reuseste (de rasu curcilor). Ii lasa mesaj. Revine la birou a doua zi si gaseste un e-mail de la banca centrala a Ciprului cu un verdict dramatic pentru deponenti: decretul de aplicare a haricut-ului la depozite este valabil si pentru sucursala din Romania. Semnat: Michalis Stylianou, banca centrala a Ciprului”.

"Aveam tensiunea 20 cand am terminat de citit, noroc ca fusesem prevenit totusi de prietenul grec pentru ca altfel as fi avut un soc mult mai mare", spune Citeza, citat de oficiosul BNR, mai sa nu-i plangi de mila.

Asadar nu numai ca sefii supravegherii din Romania si Cipru nici nu discutasera initial despre posibilele efecte ale crizei din Cipru asupra bancilor din Romania si intentia de nationalizare a depozitelor, dar nici macar nu aveau datele de contact pentru a lua legatura unul cu celalalt in cazuri de urgenta!

Cipriotul i-a trimis pur si simplu lui Cinteza documentul cu decizia luata. Asta da, cooperare transfrontaliera intre banci, mai ales in cazuri de criza, cum a fost atunci! Asta da interes din partea BNR de a fi la curent cu ce se intampla in Cipru si de a tine contactul permanent cu cei de acolo, mai ales ca aici erau doua banci din Cipru! 

Cinteza nici macar nu stia cum sa dea de ei! A sunat mai intai la EBA sa vada cu cine trebuie sa ia legatura! Cat de crasa poate sa fie incompetenta mult iubitului nostru supraveghetor!

In aceste conditii, ZF i-a dedicat o pagina intreaga in care sa-si povesteasca faptele de vitejie (urmatorul sfert de pagina fiind, drept rasplata, o reclama la...Marfin Bank, care suna asa: "Puternic nu inseamna intotdeauna mare." Sa cazi pe spate de ras), in care Cinteza se mai lauda, fara prea multe remuscari: „Daca n-as fi fost mai catolic decat Papa de la inceputul crizei atat cu bancile cipriote, cat si cu cele grecesti, nu stiu daca ar fi rezistat”.

Iata cum au rezistat bancile cipriote: aproape toate depozitele din cele doua banci au fost retrase, iar ele nu mai au practic niciun fel de viitor in Romania, avand in vedere ca sucursala Bank of Cyprus din Romania practic se va inchide in curand, chiar daca a ramas in viata in Cipru, in timp ce Marfin Bank, desi are statut de banca romaneasca si este controlata de BNR, banca-mama din Cipru, Laiki, a fost lichidata, asadar nici subsidiara acesteia in Romania nu mai are de ce sa fie pastrata. Cele doua vor incerca probabil sa-si gaseasca un cumparator, dar e greu de prevazut ca ar fi cineva interesat de ele.

Acesta este succesul reputat de viteazul nostru supraveghetor cu prieteni in Grecia.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

 



 

Ultimele Comentarii