BANCI | Interviu

Noyer: BCE va modifica dobanda cheie daca va fi nevoie pentru a cobori nivelul inflatiei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-22 14:40

Banca Centralã Europeanã (BCE) va modifica, dacã va fi necesar, nivelul dobânzii de politicã monetarã, pentru a mentine inflatia sub nivelul de 2% în anul urmãtor, a declarat marti guvernatorul bãncii centrale a Frantei, Christian Noyer, citat de Reuters.

"Principala problemã este de a asigura cã inflatia revine sub nivelul de 2% în anul viitor", a declarat Noyer, membru al consiliului de guvernare BCE, pe postul francez de radio RTL M.
"Vom face tot ce este necesar pentru a asigura acest lucru. Dacã va fi necesar, vom modifica nivelul dobânzii de politicã monetarã, pe care îl mentinem deocamdatã la 4% pentru cã îl considerãm potrivit", a continuat acesta.

Noyer i-a avertizat pe sefii companiilor în legãturã cu o majorare salarialã, care ar putea sustine accentuarea inflatiei, întrebând dacã solicitãrile salariale sunt motivate de cresterea productivitãtii.

"Îi avertizãm pe toti sefii de companii cã nu trebuie sã majoreze salariile si marjele, ca si cum inflatia ar putea rãmâne la 3,5%. Trebuie sã ne mentinem obiectivul, de a aduce inflatia sub nivelul de 2%."

"Puterea de cumpãrare se câstigã prin muncã si prin productivitate. Când companiile înregistreazã o crestere a productivitãtii, atunci vor putea fi majorate salariile", a mai spus Noyer.

Contrar bãncii centrale americane, Federal Reserve, care a coborât din varã dobânda de politicã monetarã de la 5,25% la 2,25%, BCE a mentinut nivelul la 4%, avertizând asupra riscurilor inflationiste.

Inflatia a atins în martie un nivel record în zona euro, de 3,6% anual, potrivit biroului european de statisticã Eurostat.

"Avem de-a face cu o accentuare a inflatiei si trebuie sã evitãm sã credem cã nivelul acesteia este în scãdere", a spus Noyer, explicând cã recentele scumpiri, cauzate de cresterea preturilor la petrol si produse alimentare nu au avut "nicio legãturã cu Franta sau zona euro".

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii