BANCI | Interviu

Nicolae Cinteza, BNR: Nici o banca romaneasca nu a rambursat anticipat finantarea externa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-16 15:41

O singură bancă din România, cu cotă de piaţă importantă, are contract de rambursare anticipată a finanţărilor semnat cu banca-mamă, însă această clauză nu s-a exercitat niciodată până în prezent, a declarat, pentru NewsIn, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

"O singură bancă din România, cu o cotă de piaţă mare, are contract de call-option cu banca-mamă, prin care acţionarul majoritar poate cere rambursarea anticipată a unui împrumut, dar această clauză nu s-a exercitat niciodată", a adăugat Cinteză.

Directorul din Banca Naţională a României (BNR) a completat că niciunei bănci din România nu i s-a cerut, până în prezent, să ramburseze împrumuturile înainte de scadenţă, sumele ieşite din sistemul bancar fiind doar datorii ajunse la maturitate, care nu au mai fost rostogolite.

Potrivit lui Cinteză, în cazul în care o bancă-mamă ar solicita achitarea anticipată a unei datorii, banca din România are obligaţia să înştiinţeze BNR.

Soldul finanţărilor externe ale băncilor din România a ajuns la 24,294 miliarde euro la finalul lui decembrie 2008, comparativ cu 23,044 miliarde euro la 30 septembrie. Cinteză a precizat însă că vârful pentru resursele externe atrase de băncile din România a fost atins în noiembrie 2008, depăşind 25 miliarde euro.

Din suma înregistrată la finalul anului trecut, aproximativ 61% (14,77 miliarde euro) erau resurse atrase pe termen de peste un an, iar restul (9,52 miliarde euro) erau linii de finanţare pe termen scurt, respectiv cu scadenţe sub un an.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii