BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu: Nu avem inca date care sa ne dea confortul necesar legat de aprecierea in continuare a cursului de schimb

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-05-05 12:51

"Nu avem inca date care sa ne dea confortul necesar legat de aprecierea in continuare a cursului de schimb", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia.

Mugur Isarescu:

- Ader "partial color" la ideea ca intarirea leului corespunde fundamentelor economice, in contextul in care a venit nu neaparat din ceva operatiuni ale BNR. Nu le-am comentat niciodata, dar e datoria mea, pentru a nu se reinflama discutia, desi e determinata de faptul ca nu comentam interventiile, si atunci e o stire. Cand un om musca un caine devine o stire. In acest context a aparut informatia: cursul e artificial, stabilit de BNR. Dar si faptul ca dupa ce am vandut 600 de milioane de euro, cum s-a spus, acum am cumparat 600, poate fi de-andoaselea.

- Consilierul Lucian Croitoru a spus ca evolutia cursului reflecta fundamentele, motivat de corectia masiva a balantei de plati. Am trait cu 14% mai mult decat am produs, acum traim doar cu 4% la nivelul intregii societati nu doar a bugetarilor. Aceasta strangere a curelei a adus echilibre, o relatie mai buna instre salarii si productivitate. Mai exista corectii ce trebuie facute, la companiile de stat de exemplu. O astfel de corectie nu a fost un accident, nu e determinata doar de recesiune, chiar daca va depasi 5%, e un rezultat nu un target.

- Dinamica mai rapida a exporturilor din ultimele 20 de luni arata ca s-a schimbat ceva fundamental in economie. Ajung si eu la concluzia lui Croitoru ca aprecierea e bazata pe fundamente. Cristian Popa a facut ulterior un comentariu asemanator. Aceste corectii si reechilibrari vor dura mai mult. Avem suficient timp sa nu ne tinem de ele, dupa cum merg uneori discutiile. Dar mai trebuie sa treaca suficient timp pana sa ajungem la concluzia ca aprecierea s-a bazat pe fundamente.

- Nu trebuie sa avem aceeasi politica de curs cu BCE. La ei, rigiditatea e totala in privinta cursului, pleaca atunci cand se ridica problema cursului. La noi e o preocupare relativ obsesiva, as fi nerealist sa nu discut de curs cand toata lumea se uita la curs. De altfel, avem o politica de managed floating, nu free floating, nu putem neglija cursul.

- In privinta cursului de schimb, tendinta e in general a pietei. Intarirea leului nu a fost un scop in sine a BNR, este adevarat ca ne-a ajutat, miscandu-se chiar cu cateva procente, a rupt anticipatiile ca se va duce nustiu unde, iar preturile de import nu au mai fost impinse in sus. Ca transmisie, cursul are o transmise mult mai rapida decat dobanda.

- In cazul leului, nu avem altceva decat ceea ce s-a intamplat in regiune. Faptul ca zlotul polonez a aparut mai putin performant, e chestiune de baza, s-a apreciat foarte mult anul trecut. Aprecierea leului e in ton cu forintul, coroana ceha, in line cu imbunatirea ratingului Romaniei, pe masura ce pietele, analistii, au realizat ca programul cu FMI si UE a fost indeplinit, se face o trecere spre un nou program, cu angajamentul de a continua reformele si a corecta marile dezechilibre, precum cel dintre munca si consum.

- Cursul de schimb pe termen scurt ne poate ajuta prin apreciere, transmisia e foarte rapida, s-au schaimbat anticipatiile legate de preturie de import, dar nu suntem interesati de efectele pe termen scurt, ci ca el sa ramana in zona de echilibru, dar nu e usor de calculat, dar de estimat se poate estima.

- Nu credem ca o apreciere excesiva este sustenabila si nici nu trebuie sa ajungem la zona euro. Nefiind sustenabila, o apreciere ne poate dezavantaja pe termen mediu. Exista o asimetrie a variatiilor de curs. Aprecierea actioneaza cu intarziere si limitat asupra scaderii preturilor, in timp ce o deprecierea actioneaza imediat si deterioreaza si anticipatiile. De aceea nu incurajam o volatilitate.

- E un echilibru greu de gasit intre dorinta de a avea o influenta cat mai neutra a cursului si descurajarea miscarilor de capital. Recunoastem ca aprecierea, in limite de pana la 4%, probabil ca nu a influentat preturile interne provenind din marfuri de import dar a schimbat perceptia.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii