BANCI | Interviu

Mugur Isarescu: Bancile romanesti ar putea apela in curand la credite de la BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-08 15:51

Nevoia de lichiditate a bãncilor a sporit, ca urmare a scumpirii surselor externe de finantare, ceea ce ar putea determina bãncile sã apeleze, în curând, la facilitãtile de creditare ale bãncii centrale, a spus marti guvernatorul Bãncii Nationale a României (BNR), Mugur Isãrescu.

Nevoia de lichiditate a bãncilor se reflectã si în ritmul mai rapid de crestere a dobânzilor la depozite decât la credite dupã majorarea dobânzii cheie.

"Anul trecut, daca BRN fãcea ceva cu dobânda, semnalul pietei era cã, probabil, dacã BNR majoreazã cu 2% dobânda, probabil, majoreazã si bãncile cu întârziere de 3 luni rata dobânzii la depozite cu 0,5-1%, dar la credite imediat", mentiona Isãrescu.

Anul acesta, însã, bancherii par sã îsi fi schimbat strategia si au început sã majoreze rapid dobânzile la depozite, scumpind ceva mai încet creditele, din cauza "bãtãliei pentru cota de piatã" care continuã.

Guvernatorul BNR a atras atentia cã "resursele ieftine, super afluente si în cãutare de plasamente din exterior s-au diminuat", în contextul în care "nu mai exista aceastã generozitate, uneori agresivã, de a împinge bani în România".

El a adãugat cã pozitia de exces de lichiditate din sistemul bancar românesc se diminueazã pe zi ce trece", ceea ce ar trebui sã transmitã un mesaj clar cãtre bãncile comerciale, cum cã trebuie "sã îsi creeze instrumente si sã se adapteze din mers". Astfel, e posibil ca în câteva luni sau chiar sãptãmâni BNR sã devinã creditor net, din pozitia de debitor în sistemul bancar.

"Pozitia de debitor a BNR tinde sã se schimbe. Dacã acest lucru se va dovedi, apelurile la facilitãtile de credit ale BNR trebuie pregãtite din vreme pentru cã acest lucru înseamnã vigorarea pietei titlurilor de stat pentru care este nevoie de tranzactii fluide si de formarea unei piete secundare a titlurilor de stat", a mai spus Isãrescu si a explicat cã bãncile comerciale nu pot avea acces la facilitãtile de credit ale BNR fãrã portofolii adecvate de titluri de stat.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii