BANCI | Interviu

Ministerul Finantelor imprumuta de la banci aproape doua miliarde de lei, cu o dobanda de 13,44%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-15 16:29

Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a atras, luni, 1,925 miliarde lei (491 milioane euro) de la bănci, prin depozite cu scadenţa pe 23 decembrie, pentru care va plăti un randament mediu de 13,44% pe an, a declarat, pentru NewsIn, directorul Trezoreriei, Ştefan Nanu.

''Nu avem programate asemenea operaţiuni, ci luăm bani atunci când avem perioade în care este nevoie de acoperirea unui gol temporar de disponibilităţi", a precizat şeful Direcţiei de Trezorerie şi Datorie Publică din MEF.

Randamentul maxim acceptat de Finanţe a fost de 14,25% pe an, nivelul dobânzii percepute de Banca Naţională a României (BNR) la facilitatea de credit (creditul Lombard).

În urmă cu o săptămână, MEF a atras 2,05 miliarde lei, la un randament mediu de 13,84%, care au scadenţa în 24 decembrie, în condiţiile în care pe 25 ale lunii intră în conturile ministerului banii din taxe şi impozite.

Pentru acoperirea golului temporar de lichidităţi, MEF s-a împrumutat cu sume mari pe termen scurt şi în noiembrie. De asemenea, MEF şi-a propus să emită în luna decembrie certificate de trezorerie la trei, şase şi 12 luni, în valoare totală de 2,8 miliarde lei, precum şi obligaţiuni pe trei şi cinci ani, de 600 milioane lei, sumele fiind destinate, însă, finanţării datoriei publice.

Acţiunea Finanţelor vine în contextul în care încasările la buget au scăzut puternic în noiembrie, urcând deficitul bugetar la circa 3% din produsul intern brut (PIB) după primele 11 luni ale anului, mult peste ţinta de deficit pentru întregul an, de 2,3% din PIB.

Statul s-a văzut nevoit să se împrumute din ce în ce mai mult şi mai scump în ultimele luni, la dobânzi apropiate de cea percepută de banca centrală băncilor ce apelează la facilitatea de credit, de 14,25% pe an.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii