BANCI | Stirea Zilei

Mario Draghi, seful BCE, ne preda trei lectii despre adoptarea monedei euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-09-16 17:06

Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) a sustinut saptamana trecuta, in cadrul unei conferinte organizata la Riga, pe tema adoptarii de catre Letonia, din 1 ianuarie 2014, a monedei euro, un speech in care a icercat sa prezinte beneficiile pe care tarile din afara zonei euro le-ar avea prin adoptarea monedei unice, precum si lectiile pe care acestea trebuie sa le invete din recenta criza financiara.

Aderarea Letoniei la zona euro, in contextul unui scepticism tot mai ridicat printre tarile din zona, inclusiv in Romania, care au beneficiat de avantajele cursului de schimb, prin deprecierea monedelor nationale, pentru a contrabalansa intr-o anumita masura efectele crizei, poate reprezenta insa un exemplu relevant privind modelul de urmat pentru a nu repeta greseli facute de alte state, precum Grecia.

Aderarea la zona euro, avertizeaza Draghi, in discursul sau, nu presupune doar indeplinirea unui set de obiective nominale, la un anumit moment în timp: „Este nevoie de o reala convergență economică, juridică și instituțională  înainte de adoptarea monedei euro.”

Letonia, care va deveni de anul viitor a 18-a tara europeana care adopta moneda euro, a fost lovita puternic de criza din 2008, a subliniat Draghi, dar cu toate acestea locuitorii acestui mic stat au dovedit o remarcabila determinare pentru depasirea dificultatilor si indeplinirea criteriilor de intrare in zona euro.

Mario Draghi: „Autoritățile din Letonia au protejat averea cetățenilor și au asigurat stabilitatea financiară prin menținerea ratei de schimb în banda stabilita, în ciuda presiunilor din partea unor consilieri externi de a devaloriza moneda. S-au întreprins o consolidare fiscală eficientă. Iar ajustarea salariului nominal, care a avut loc în întreaga țară, a ajutat, printre alți factori, la reducerea deficitului de cont curent cu peste 10 puncte procentuale din PIB, din 2008.

Nu este de mirare că mulți observatori au nominalizat Letonia, o țară care se află în afara zonei euro, ca un exemplu pentru cei care sunt în interior.”

De ce sa adoptam moneda euro? Trei lectii de invatat

Mario Draghi: „Stiu ca că unii oameni de aici au întrebări cu privire la adoptarea monedei euro. Aderarea la moneda unică este o decizie de mare importanță pentru orice țară. Dar aș dori să-i reasigur pe cei care au îndoieli că există multe motive bune de a adera la zona euro în prezent. În special, noii membri ai zonei euro pot beneficia de lecțiile pe care le-am învățat din 1999.

Există trei lecții pe care aș dori să le subliniez aici azi.

În primul rând, am învățat că moneda euro functioneaza. În al doilea rând, am învățat care sunt tipurile de politici care duc la prosperitate în interiorul Uniunii Monetare, precum și cele care nu o fac. Și în al treilea rand, am învățat că trebuie sa completam instituțiile uniunii noastre economice și monetare.

Permiteți-mi să discutăm aceste lecții un pic mai în detaliu.

Succesul monedei euro

Euro functioneaza, ceea ce este, în opinia mea, simplu de vazut.

Din 1999, zona euro s-a dezvoltat către o comunitate de peste 330 de milioane de oameni. Este a doua economie din lume, reprezentând aproximativ un sfert din exporturile la nivel mondial și mai mult de 15% din investițiile globale. Și moneda euro s-a impus ca o monedă de rezerva puternică și stabilă.

În acest timp, Banca Centrală Europeană (BCE) a menținut stabilitatea prețurilor, în conformitate cu mandatul său, în ciuda celei mai severe crize de dupa anii 1930. Ne-am apărat moneda noastră  in fata temerilor nefondate despre o dezintegrare a zonei euro. Toate acestea inseamna ca țările care adera la zona euro în prezent pot fi sigure ca pilonul sau central, politica monetară, este solida.

Am înțeles că există unele preocupări aici în legătură cu faptul ca trecerea la euro ar putea duce la creșteri oportuniste de prețuri. Insa autoritățile letone iau măsuri pentru a preveni acest lucru. Aceste măsuri se bazează pe experiența celor 17 treceri la euro anterioare. Fac apel la toți cei implicați să rămână atenti la aceste inițiative.

La rândul său, BCE va derula o campanie de comunicare pentru a se asigura că oamenii din Letonia sunt bine informați cu privire la bancnotele și monedele euro, în special privind elementele de siguranță ale bancnotelor.

Asigurarea unei convergențe durabile

Cea de a doua lecție învățata este că, pentru a prospera în interiorul Uniunii Monetare, țările trebuie să asigure o convergența durabilă.

Convergență durabilă înseamnă mai mult decât îndeplinirea unui set de obiective nominale, la un anumit moment în timp. Este nevoie de o reala convergență economică, juridică și instituțională  înainte de adoptarea monedei euro. Și, ceea ce este crucial, sunt necesare eforturi continue  si  dupa intrarea in uniunea monetara.

Motivul pentru care multe țări fac ajustări dureroase astăzi este că, dupa ce au intrat in zona euro, si-au permis sa se abată prea mult.

Știu că autoritățile de aici sunt conștiente de provocările esențiale ale menținerii convergentei. Acestea includ, în primul rând, evitarea unui nou ciclu boom-bust în Letonia după adoptarea euro. Acest lucru înseamnă că autoritățile trebuie să continue politicile fiscale solide și să se asigure că evoluția costului forței de muncă rămâne va conduce la competitivitate.

Provocările includ, de asemenea, consolidarea în continuare a eficienței și eficacității instituțiilor în Letonia. Și, în cele din urmă, acestea includ protejarea stabilității pe termen lung a sectorului bancar si financiar.

De aceea, sunt convins că prin menținerea unei orientari corecte a politicii, ingredientele sunt prezente în Letonia pentru a prospera în zona euro.

Finalizarea Uniunii Economice și Monetare

Cea de-a treia lecție învățata din 1999 este că trebuie sa finalizam uniunea noastră economică și monetară .

Trăim într-o lume în schimbare rapidă, în care rolul tradițional al statului-națiune este pus la indoiala. În opinia mea, cheia pentru menținerea suveranității în această lume este de a ceda mai multa suveranitate printr-o integrare mai profunda.

Acest punct a fost înțeles de ceva timp în politica monetară - și este deosebit de relevant pentru Letonia. Prin aderarea la zona euro, această țară nu va mai avea o rată de schimb fixă, cu toate constrângerile pe care le implică pentru politica monetară. Tara va avea o bancă centrală națională care participă la luarea de decizii pentru întreaga zonă euro, iar guvernatoruol Rimšēvičs va lua parte la realizarea politicii monetare pentru a doua mare economie din lume.

Dar criza a consolidat, de asemenea, ideea privind schimbul de suveranitate în alte domenii.

Guvernele nationale au avut dificultati de gestionare a fluxurilor de capital transfrontaliere fără o politică comună de supraveghere - o problemă cu care această tară este familiara. Letonii au văzut cum, fără un cadru credibil de politici fiscale, pot pierde efectiv suveranitatea in favoarea pietelor financiare.

Solutia este de a finaliza Uniunea Economică si Monetară – astfel incat Uniunea Monetară să fie însotită de o uniune bancară, o uniune fiscală , o uniune economică si în cele din urmă de o uniune politică. Aceasta este o viziune pentru viitor care va avea nevoie de multă muncă pentru a fi pusa în aplicare. Dar noii membri poate fi încurajati de faptul că procesul este în curs de desfăsurare, în special în privinta uniunii bancare.

Pe această notă, salut votul de astăzi al Parlamentului European cu privire la noul supraveghetor european, Mecanismul Unic de Supraveghere ( SSM ). BCE si Parlamentul au un scop comun în asigurarea unor proceduri adecvate de responsabilitate pentru SSM, iar eu sustin pe deplin proiectul la care am ajuns de acord. Acest acord este o dovada a muncii intense si angajamentului echipei de negociere de la Comisia ECON a Parlamentului . Aceasta reflectă, de asemenea, eforturile personale ale presedintelui Schulz , fata de care as dori să-mi exprim multumirile speciale si aprecierea.

Permiteti-mi să adaug aici că suveranitatea, insa, nu înseamnă pierderea identitătii nationale. Există multe tări mai mici - cum ar fi Malta si Luxemburg - care nu si-au schimbat caracterul lor individual în zona euro. La BCE am pus întotdeauna o mare valoare pe diversitatea culturală a Europei : în acest an , de exemplu , Zilele Culturale ale BCE sunt dedicate Letoniei.

Concluzie

Aderarea la zona euro este un angajament istoric - pentru integrarea mai profundă a continentului nostru - si pentru prosperitatea reciprocă a diferitelor tări care împart moneda unică.

Sunt convins că Letonia face acest angajament la momentul potrivit: dupa ce a dus o munca grea pentru a fi pregătită de aderare - atunci când responsabilitătile de membru sunt clare - si atunci când a început procesul de construire a unei veritabile Uniuni Economice si Monetare.

Prin urmare, salut călduros al 18-lea nostru membru. Bine ai venit Letonia!

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

 



 

Ultimele Comentarii